Εκτύπωση
Κατηγορία: Παιδί και Έφηβος
Εμφανίσεις: 2671

altΗ Ειρήνη Θ. Ευαγγέλου, Ψυχολόγος, Ειδική Παιδαγωγός, Επιστημονική Υπεύθυνη του πρώτου εξειδικευμένου κέντρου e-learning Ειδικών Μαθημάτων Αγγλικών www.specialenglish.gr, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, πως ένα παιδί με δυσλεξία ή μαθησιακές δυσκολίες μπορεί να μελετήσει αποτελεσματικά στα ελληνικά, αλλά και στα αγγλικά.

Η οργάνωση μελέτης περιλαμβάνει τεχνικές που οδηγούν στο αποτελεσματικό διάβασμα στα ελληνικά και τα αγγλικά, δηλαδή το παιδί να διαχειρίζεται σωστά το χρόνο του, να είναι αυτόνομο και να μαθαίνει ουσιαστικά.

Εξασκεί τρεις βασικές δεξιότητες: 1.  την κατανόηση 2.  την απομνημόνευση και 3.  την ανάκληση του περιεχομένου του μαθήματος (δηλαδή πόσο εύκολα και γρήγορα θυμάται όσα έχει μάθει)

Είναι σημαντικό ένα παιδί να εξοικειώνεται με αυτές τις τεχνικές από μικρή ηλικία - ήδη από την Τρίτη δημοτικού, όταν εντάσσονται τα δευτερεύοντα μαθήματα, όπως η ιστορία και τα θρησκευτικά στο σχολικό πρόγραμμα.

Η χρήση σχεδιαγράμματος είναι μια πολύ αποτελεσματική τεχνική που εξασκεί το παιδί καταρχήν να αλληλεπιδρά με το κείμενο, δηλαδή να ξεχωρίζει τις πιο σημαντικές πληροφορίες και να τις μαθαίνει, ύστερα από κριτική σκέψη.

Η πιο τυπική μορφή σχεδιαγράμματος είναι ένας κύκλος στη μέση, που περιέχει λέξεις - κλειδιά από τον τίτλο του κειμένου και γύρω - γύρω τόσοι κύκλοι όσες είναι οι παράγραφοι του κειμένου. alt
Η καθημερινή μελέτη χρειάζεται ένα σταθερό περιβάλλον απαλλαγμένο από περιττά ερεθίσματα, ώστε να είναι αποτελεσματική. Είναι ωφέλιμο να καταγράφονται τα μαθήματα της ημέρας με τη σειρά που θα διαβαστούν, ξεκινώντας κατά προτίμηση από τα δυσκολότερα και καταλήγοντας στα πιο εύκολα. Όταν το παιδί ολοκληρώνει ένα μάθημα βάζει δίπλα του ένα ˅, για να επιβεβαιώνει και οπτικά ότι έχει ολοκληρώσει μία ενότητα μελέτης. Μεταξύ των μαθημάτων είναι καλό να παρεμβάλλονται ολιγόλεπτα διαλείμματα, προκαθορισμένα ως προς τη διάρκεια και τη δραστηριότητα που θα περιλαμβάνουν.

Η οργάνωση μελέτης εξασφαλίζει μία ποιοτική, καθημερινή διαχείριση του χρόνου διαβάσματος, αλλά και ηρεμία για τους μαθητές. Ειρήνη Θ. Ευαγγέλου
Επιστημονική Υπεύθυνη
Ψυχολόγος - Ειδική Παιδαγωγός

www.specialenglish.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline