Εκτύπωση
Κατηγορία: Παιδί και Έφηβος
Εμφανίσεις: 1612

altΗ θεραπευτική αγωγή με αντιβιοτικά, στηρίζεται στα αποτελέσματα του τεστ ευαισθησίας που ελήφθη από τα αποτελέσματα της καλλιέργειας των ούρων. Η κυστίτιδα (δηλαδή, η φλεγμονή που περιορίζεται στην ουροδόχο κύστη), θα πρέπει να ανταποκριθεί σύντομα στα αντιβιοτικά που χορηγούνται από το στόμα.

Η πυελονεφρίτιδα μπορεί να χρειασθεί εισαγωγή σε νοσοκομείο, για ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικών, μαζί με ενδοφλέβια ενυδάτωση, εάν ο ασθενής εμφανίζει εμέτους και αφυδάτωση. Εάν δεν υπάρχουν αυτές οι επιπλοκές, μπορεί να αρκεί η αντιβίωση από το στόμα.

Πως πρέπει να παρακολουθούνται τα παιδιά που παρουσίασαν ουρολοίμωξη;

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, έχει εκδώσει μία σειρά κατευθυντήριων οδηγιών, που αφορούν τον τρόπο παρακολούθησης των παιδιών που παρουσίασαν μια ουρολοίμωξη.

Στα παιδιά που πρέπει να τεθούν υπό παρακολούθηση, για πιθανές μελλοντικές υποτροπές ή επιπλοκές, περιλαμβάνονται:

•    Τα παιδιά ηλικίας 2 μηνών έως 2 ετών, τα οποία ήδη παρουσίασαν την πρώτη ουρολοίμωξη.

•    Κάθε άρρεν το οποίο παρουσίασε ουρολοίμωξη, ανεξαρτήτως ηλικίας.

•    Οποιοδήποτε παιδί, από την ηλικία των 3 ετών και άνω, το οποίο παρουσίασε περισσότερες από μία ουρολοιμώξεις.

•    Οποιοδήποτε παιδί, ανεξαρτήτως ηλικίας, το οποίο παρουσίασε πυελονεφρίτιδα.

Ποιες είναι οι περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις που μπορεί να χρειασθούν;

Σε περίπτωση που απαιτηθεί λεπτομερέστερος έλεγχος του παιδιού, πραγματοποιούνται πιο εξειδικευμένες εργαστηριακές εξετάσεις, όπως, έλεγχος των νεφρών με υπερήχους, κυστεο-ουρηθρογράφημα, το οποίο μπορεί να απεικονίσει την λειτουργία της κένωσης της ουροδόχου κύστεως και να ελεγχθεί εάν υπάρχει, κάποιο εμπόδιο στην ομαλή έξοδο των ούρων. Επίσης, μπορεί να γίνει σπινθηρογράφημα των νεφρών, για τον έλεγχο της μορφολογίας των νεφρών, καθώς και σπανίως πλέον αφού χρησιμοποιούνται οι υπέρηχοι, ενδοφλέβια πυελογραφία, για την απεικόνιση της πορείας των ούρων. alt


Μπορεί να προληφθούν οι παιδικές ουρολοιμώξεις;

Υπάρχουν μερικές συστάσεις, οι οποίες έχουν γίνει από ειδικούς παιδίατρους-ουρολόγους, με σκοπό να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης ουρολοίμωξης στα παιδιά.

Στις οδηγίες αυτές περιλαμβάνονται:

1.    Καθαριότητα-υγιεινή: Τα κορίτσια, μετά την χρήση της τουαλέτας, θα πρέπει να σκουπίζονται από εμπρός προς τα πίσω. Τα αγόρια, θα πρέπει από μικρή ηλικία, να μάθουν να έλκουν ελαφρά την ακροποσθία, ώστε τα ούρα να εξέρχονται χωρίς εμπόδιο.

2.    Η κύστη να αδειάζει τελείως κατά την ούρηση. Επίσης, τα παιδιά θα πρέπει να προτρέπονται για ούρηση, κάθε δύο έως τρείς ώρες, διότι  μερικά αγνοούν το αίσθημα της πλήρους ουροδόχου κύστης όταν παίζουν.

3.    Αποφυγή ανθρακούχων ποτών, καφεΐνης και σοκολάτας

4.    Αποφυγή των αφρόλουτρων, αν και μερικοί ειδικοί αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό αυτή τη σύσταση

5.    Ενθάρρυνση για κατανάλωση χυμού από βατόμουρα, αν και εδώ, μερικοί ειδικοί το αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό

6.    Προφυλακτική χρήση αντιβιοτικών: Σε περίπτωση ουρολοιμώξεων με συχνές υποτροπές, μπορεί να χορηγηθούν χαμηλές δόσεις αντιβιοτικών κάτω από την καθοδήγηση και εποπτεία του ειδικού παιδιάτρου.

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline