altΓια να τεθεί μία ακριβής διάγνωση (έναντι μιας υποθετικής), είναι απαραίτητος ο προσδιορισμός του βακτηριδίου που προκάλεσε την λοίμωξη, η ευαισθησία του στα αντιβιοτικά, καθώς επίσης το να προσδιοριστεί κατά πόσον υφίστανται οποιοιδήποτε ανατομικοί ή λειτουργικοί παράγοντες κινδύνου.

Κίνδυνοι οι οποίοι θα μπορούσαν να προδιαθέτουν το παιδί για την παρούσα λοίμωξη. Τέτοιου είδους πληροφορίες, είναι κρίσιμες για να τεκμηριωθεί ο πιθανός κίνδυνος του παιδιού για υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, οι οποίες μπορεί να προδιαθέτουν για σοβαρή βλάβη των νεφρών και πιθανή νεφρική ανεπάρκεια (νεφρική νόσο τελικού σταδίου, η οποία απαιτεί είτε αιμοδιάλυση είτε μεταμόσχευση νεφρού).

Απαιτείται πλήρης και λεπτομερής εξέταση, αρχίζοντας από τα ζωτικά σημεία (θερμοκρασία, σφυγμός, ρυθμός αναπνοής, αρτηριακή πίεση). Έλεγχος της ευαισθησίας στην περιοχή των νεφρών, της κοιλίας, έλεγχος των γεννητικών οργάνων, για πιθανή ερυθρότητα, ύπαρξη εκκρίσεων, τραυματισμού ή ξένου σώματος.

Ποιες είναι οι απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις;

Από τις εργαστηριακές εξετάσεις, η ανάλυση ούρων, περιλαμβανομένης και της μικροσκοπικής εξέτασης, μπορεί να βοηθήσει στην διάγνωση της ουρολοίμωξης. Όμως, η καλλιέργεια ούρων είναι η εξέταση η οποία θα επισφραγίσει τελικά την διάγνωση της ουρολοίμωξης. Η καλλιέργεια ούρων, παρέχει τόσο το ακριβές μικροβιακό αίτιο, όσο και την ευαισθησία στα αντιβιοτικά, για  την επιτυχή θεραπεία της ουρολοίμωξης. Επιπλέον, από τις διάφορες μελέτες έχει αποδειχθεί ότι τα μικρόβια που προκαλούν συνήθως τις παιδικές ουρολοιμώξεις, είναι σχετικά λίγα.

Μία ουρολοίμωξη, η οποία προκαλείται από κάποιο ασυνήθιστο βακτηρίδιο, θα πρέπει να αποτελεί αντικείμενο εκτενέστερης έρευνας.

Άλλες εργαστηριακές μελέτες (για παράδειγμα, μέτρηση κυττάρων του αίματος), δεν βοηθούν γενικώς και δεν παρέχουν στοιχεία για διαφοροποίηση ανάμεσα στην πυελονεφρίτιδα, η οποία είναι πολύ σημαντικότερη από την κυστίτιδα. alt


Πόσο διαρκούν οι ουρολοιμώξεις στα παιδιά;

Άπαξ και έχει επιλεγεί και χορηγηθεί εγκαίρως το κατάλληλο αντιβιοτικό, οι περισσότεροι μικροί ασθενείς εμφανίζουν ταχεία και αποτελεσματική εξαφάνιση των συμπτωμάτων. Οι ουρολοιμώξεις που παρουσιάζουν υποτροπές, αυξάνουν την ανησυχία για πιθανές ανατομικές η λειτουργικές  ανωμαλίες του ουροποιητικού συστήματος.

Μήπως είναι μεταδοτικές οι παιδικές ουρολοιμώξεις;

Όχι, οι ουρολοιμώξεις δεν είναι μεταδοτικές. Δεν μεταδίδονται εάν ένα παιδί κάνει λουτρό μαζί με ένα άλλο που πάσχει από ουρολοίμωξη. Επίσης, δεν μεταδίδεται από το κάθισμα της τουαλέτας.

Υπάρχουν τροφές ή χυμοί που μπορούν να βοηθήσουν σε παιδικές ουρολοιμώξεις;

Ο χυμός (χωρίς ζάχαρη) από βατόμουρα ή μούρα, έχει αναφερθεί ότι μειώνει την προσκόλληση των μικροβίων στο τοίχωμα της κύστεως και έτσι βοηθά στην ταχύτερη αποβολή τους από το ουροποιητικό. Ο ανανάς, περιέχει μία χημική ουσία, την βρωμελαΐνη, για την οποία έχει αναφερθεί ότι διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μειώνει τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης. Το γιαούρτι, διότι μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι έχει ευεργετική δράση, με άγνωστο εισέτι μηχανισμό. Τέλος, η αυξημένη κατανάλωση νερού, βοηθά την ταχύτερη αποβολή των βακτηριδίων.

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline