Εκτύπωση
Κατηγορία: Παιδί και Έφηβος
Εμφανίσεις: 4121

altΟ ίκτερος δεν είναι μία νόσος, αλλά ένα σημείο νόσου, το οποίο εμφανίζεται σε πολλές διαφορετικές ασθένειες. Πρόκειται για το κιτρινωπό χρώμα που καλύπτει το δέρμα και τον σκληρό χιτώνα του οφθαλμού (το λευκό τμήμα), το οποίο προκαλείται από τα υψηλά επίπεδα στο αίμα, μιας χημικής ουσίας, που ονομάζεται χολερυθρίνη.

Το χρώμα αυτό έχει ένταση ανάλογα με το επίπεδο της χολερυθρίνης στο αίμα. Όταν το επίπεδο της χολερυθρίνης είναι μετρίως αυξημένο, το χρώμα είναι κιτρινωπό. Όταν είναι πολύ αυξημένο, τείνει προς το καφέ.

Τι προκαλεί τον ίκτερο;

Η χολερυθρίνη προέρχεται από τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Όταν αυτά γεράσουν(μέσος χρόνος ζωής 120 ημέρες), καταστρέφονται στο ήπαρ. Τότε, η αιμοσφαιρίνη, η οποία είναι η χημική ουσία που περιέχει σίδηρο και μεταφέρει το οξυγόνο, απελευθερώνεται από το ερυθρό αιμοσφαίριο, αφού πρώτα αφαιρεθεί ο σίδηρος, μετατρέπεται σε χολερυθρίνη και κυκλοφορεί στο αίμα.

Στη συνέχεια, το ήπαρ απομακρύνει την χολερυθρίνη από το αίμα, την υποβάλλει σε περαιτέρω επεξεργασία και τελικά, μέσω της χολής αποβάλλεται στο έντερο, όπου, μέσω των κοπράνων, αποβάλλεται από τον οργανισμό. Το χρώμα των κοπράνων, οφείλεται στην χολερυθρίνη.

Ο ίκτερος εμφανίζεται όταν:

1.     Παράγεται πάρα πολλή χολερυθρίνη, οπότε το ήπαρ αδυνατεί να την απομακρύνει από το αίμα (όπως για παράδειγμα, συμβαίνει στους ασθενείς με αιμολυτική αναιμία, οι οποίοι εμφανίζουν έναν ανωμάλως ταχύ ρυθμό καταστροφής των ερυθρών αιμοσφαιρίων τους)

2.    Υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο ήπαρ, το οποίο εμποδίζει την χολερυθρίνη να απομακρυνθεί από το αίμα, να υποστεί χημική επεξεργασία από το ήπαρ και να απομακρυνθεί μέσω της χολής.

3.    Υπάρχει κάποιος αποκλεισμός της ροής(μπλοκάρισμα) των αγωγών που μεταφέρουν την χολή και την χολερυθρίνη προς το έντερο. Αυτό μπορεί να συμβεί, για παράδειγμα, όταν υπάρχει καρκίνος, λίθοι στην χοληδόχο κύστη (χολολιθίαση), ή φλεγμονή των χοληφόρων.

Τι προβλήματα προκαλεί ο ίκτερος;

Ο ίκτερος προκαλεί λίγα προβλήματα (εκτός από τα νεογνά, όπου εκεί ο ίκτερος είναι διαφορετικός από τους άλλους τύπους ικτέρου). Εκτός από το κίτρινο χρώμα του δέρματος και των οφθαλμών (σκληρός χιτώνας), τα κόπρανα μπορεί να λάβουν σταχτί-ανοιχτό χρώμα, λόγω απουσίας της χολερυθρίνης. Τα ούρα μπορεί να λάβουν βαθύ σκούρο ή καφετί χρώμα. Αυτό οφείλεται στο ότι, η χολερυθρίνη αρχίζει να απεκκρίνεται στα ούρα. Επίσης, εμφανίζεται κνησμός του δέρματος, ο οποίος, μερικές φορές, μπορεί να είναι τόσο έντονος, που πληγώνουν το δέρμα τους και πολύ σπανίως, μπορεί να οδηγήσει σε αυτοκτονία τον ασθενή. alt
Εάν ο ίκτερος προκαλείται από απόφραξη των αγωγών της χολής, τότε δεν εισέρχεται χολή στο έντερο. Επειδή η χολή είναι αναγκαία για την πέψη των λιπαρών ουσιών, με την έλλειψή της, εμφανίζεται ανεπάρκεια των βιταμινών που διαλύονται στα λίπη. Για παράδειγμα, μπορεί να εμφανισθεί ανεπάρκεια της βιταμίνης Κ, η οποία είναι απαραίτητη για τον μηχανισμό της πήξεως του αίματος, με αποτέλεσμα την πρόκληση ακατάσχετων αιμορραγιών.

Ποιες ασθένειες προκαλούν ίκτερο;

1.    Διάφορες ασθένειες που προκαλούν αυξημένη παραγωγή χολερυθρίνης, όπως η αιμόλυσις, η ανεπαρκής ευθροποίηση, ή λόγω αιματωμάτων.

2.    Οξείες φλεγμονές του ήπατος, όπως οι διάφορες μορφές ιογενούς ηπατίτιδας, η αλκοολική ηπατίτιδα, η ηπατίτιδα λόγω τοξικής δράσης της παρακεταμόλης.

3.    Διάφορες διηθητικές ασθένειες του ήπατος, όπως ο μεταστατικός καρκίνος του ήπατος, η αιμοχρωμάτωση, η νόσος του Wilson (συσσώρευση χαλκού στα κύτταρα του ήπατος).

4.    Φλεγμονή των χοληφόρων, όπως η πρωτοπαθής χολική κίρρωση, η σκληροποιητική χολαγγειίτις και ορισμένα φάρμακα.

5.    Απόφραξη των χοληφόρων αγγείων, λόγω χολολιθίασης ή καρκίνου του παγκρέατος και λιγότερο συχνά, λόγω καρκίνου του ήπατος ή των χοληφόρων.

6.    Διάφορα φάρμακα, τα οποία επιδρούν σε διάφορα στάδια μεταβολισμού, παραγωγής και μεταφοράς της χολής.

7.    Κληρονομικές διαταραχές, όπως τα σύνδρομα Crigler-Najjar,Dubin-Johnson,Rotor, ενώ το συχνότερο είναι το σύνδρομο Gilbert, που προσβάλλει το 7% περίπου του πληθυσμού, είναι μια καλοήθης κατάσταση, με μέτρια αύξηση της χολερυθρίνης, σπάνιο ίκτερο αλλά συχνότερη εμφάνιση χολολιθίασης.

8.    Διάφορες ανωμαλίες στην ανάπτυξη των χοληφόρων, κύστεις, νόσος του Caroli, κλπ. alt
Ίκτερος κατά την εγκυμοσύνη

Οι περισσότερες από τις ασθένειες που ανεφέρθησαν προηγουμένως, μπορούν να προσβάλλουν τις γυναίκες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, όμως υπάρχουν και μερικές ακόμη αιτίες ικτέρου, που εμφανίζονται αποκλειστικά κατά την εγκυμοσύνη.

1.    Χολόσταση της εγκυμοσύνης: Δεν είναι τόσο συχνή, εμφανίζεται κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, συνοδεύεται από κνησμό και φαίνεται ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για εμφάνιση στο έμβρυο ανωμαλιών της ανάπτυξης.

2.    Προ-εκλαμψία: Εμφανίζεται κατά το δεύτερο ήμισυ της κυήσεως και συμμετέχουν πολλά συστήματα του οργανισμού, περιλαμβανομένου του ήπατος, με μικρή αύξηση της χολερυθρίνης και σπανίως, ίκτερο.

3.    Οξύ λιπώδες ήπαρ της εγκυμοσύνης: Πρόκειται περί βαρύτατης επιπλοκής κατά την εγκυμοσύνη, η οποία εμφανίζεται κατά τα τελευταία της στάδια, είναι αγνώστου αιτιολογίας και συχνά συνδέεται και με την προεκλαμψία. Μπορεί σχεδόν πάντοτε να αναστραφεί με τον άμεσο, όσον το δυνατόν συντομότερα, τοκετό του βρέφους. Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος θανάτου του βρέφους.

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline