Η Αναστασία Δουλγέρη, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc Διατροφής Αθλητών, Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, την διατροφική αξία του ροδιού στον οργανισμό μας και τον συμβολισμό του για την πρώτη ημέρα του χρόνου.
           
Όμορφο διακοσμητικό και γούρι της Πρωτοχρονιάς, φρούτο της γονιμότητας και ευλογία την ημέρα του γάμου. Το ρόδι από τα αρχαία χρόνια θεωρείται παραδοσιακά το φρούτο που φέρνει καλοτυχία, ευγονία και αφθονία αγαθών στο σπίτι μας.
    
Ποια είναι όμως η διατροφική του αξία και πώς ενας τόσο συμβολικός καρπός μπορεί να βελτιώσει την υγεία μας;
   
Πολλές κλινικές έρευνες, έδειξαν πως η κατανάλωση χυμού από ρόδι έχει ισχυρή δράση στην προστασία των LDL λιποπρωτεϊνών από την οξείδωση τους, προστατεύει από την δημιουργία αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες και κατ’ επέκταση από καρδιαγγειακά νοσήματα, κυρίως εξαιτίας του υψηλού ποσοστού αντιοξειδωτικών και ιδιαίτερα ανθοκυανινών, τανινών και πολυφαινολών.   

Αντιμετωπίζετε πρόβλημα υπέρτασης;
    
Κάντε το ρόδι το αγαπημένο σας φρούτο! Μελέτη έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση ροδιού μειώνει την διαστολική πίεση έως και 36% ενώ την συστολική μέχρι και 5%. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα του ροδιού σε κάλιο μπορεί να αντισταθμίσει τις απώλειες.  Οι ιδιότητες αυτές, σε συνδυασμό με την χαμηλή περιεκτικότητα του ροδιού σε νάτριο και υψηλή σε κάλλιο είναι ιδιαίτερα ευεργετικές σε υπερτασικούς ασθενείς που λαμβάνουν διουρητικά φάρμακα και έτσι έχουν αυξημένες απώλειες καλίου μέσω των ούρων. Όμως, σε άτομα που έχουν χρόνια νεφρική ανεπάρκεια λόγω αυξημένης περιεκτικότητας σε κάλλιο, το ρόδι θα πρέπει να αποφεύγεται.
    

    
Κάντε το χυμό του ροδιού σύμμαχο και στη δίαιτα σας

    
Τα 100 γραμμάρια καρπού σας προσδίδουν μόλις 68 θερμίδες ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής υγείας του δέρματος.
    
Διακοσμείστε το σπίτι σας, χαρίστε το σε αγαπημένα πρόσωπα, σπάστε το την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
    
Όμως μη παραλέιψετε να κάνετε ενα δώρο υγείας και ομορφιάς και στον εαυτό σας.
    
Φάτε το!

    
Αναστασία Δουλγέρη
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
MSc Διατροφής Αθλητών
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
Διαιτολογικό Κέντρο

www.doulgeri.gr
    
Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline