Η Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, τι είναι η τροφική δυσανεξία και ποιες είναι οι πιο κοινές περιπτώσεις δυσανεξίας σε τρόφιμα.            
    
Τροφική δυσανεξία καλείται η παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από κακή πέψη, διαταραχή της απορρόφησης, αντίδραση υπερευαισθησίας σε ένα ή περισσότερα «φυσιολογικά» συστατικά των τροφών.
        
Τα συμπτώματα αυτά είναι ποικίλα, εμφανίζονται μαζί ή μεμονωμένα, πυροδοτούνται από ορισμένα τρόφιμα και δεν εντοπίζονται συχνά μόνο στο πεπτικό σύστημα αλλά έχουν ολιστικό χαρακτήρα: Διαταραχές κενώσεων, φούσκωμα, κοιλιακό άλγος, πονοκέφαλος, εξάνθημα, δύσπνοια, κνησμός, ζάλη, εφίδρωση, λιποθυμία είναι πιθανόν να εμφανιστούν.
        
Σε αρκετές σοβαρές περιπτώσεις πριν απομονωθεί η υπεύθυνη τροφή ο πάσχων παρουσιάζει παθολογικά συμπτώματα σε καθημερινή βάση, τα οποία τον οδηγούν σε άσκοπη διενέργεια ποικίλων εξετάσεων χωρίς αποτέλεσμα.
        
Οι πιο κοινές περιπτώσεις δυσανεξίας σε τρόφιμα είναι:
        
1.     Αντιδράσεις αλλεργικού τύπου
        
Υπάρχει μια γενικευμένη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε συστατικά του τροφίμου που εκλαμβάνονται ως αλλεργιογόνα. Η συχνότερη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στην τροφική αλλεργία είναι η παραγωγή ειδικών αντισωμάτων Ε (IgE) έναντι του αλλεργιογόνου συστατικού της τροφής.
        
Το αλλεργιογόνο συνδέεται με τα αντισώματα IgE που είναι συνδεμένα με τα ιστιοκύτταρα και βασεόφιλα. Η δέσμευση αυτή πυροδοτεί την απελευθέρωση από τα κύτταρα τεράστιων ποσοστήτων χημικών ουσιών, όπως η ισταμίνη που είναι υπεύθυνες για τα συμπτώματα της αλλεργικής αντίδρασης η οποία μπορεί να εξελιχτεί ακόμα και σε αλλεργικό shock μια αντίδραση απειλητική για τη ζωή. Ψάρια, οστρακοειδή, ξηροί καρποί, αυγά, γάλα, σόγια και σιτάρι είναι τα συχνότερα εμπλεκόμενα τρόφιμα.
        
2.     Δυσανεξία στην λακτόζη των τροφών
        
Η λακτόζη είναι ένα σάκχαρο που βρίσκεται στο γάλα και τα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα. Για να απορροφηθεί σωστά η λακτόζη πρέπει να λειτουργεί σωστά η λακτάση, ένα ένζυμο που ευρίσκεται στα τοιχώματα του εντέρου και διασπά την λακτόζη. Δυσανεξία λακτόζης παρουσιάζεται όταν τα επίπεδα λακτάσης είναι ανεπαρκή.
        

    
3.     Δυσανεξία στην γλουτένη
    

Πρόκειται για δυσανεξία στην γλοιαδίνη ένα συστατικό της γλουτένης που υπάρχει στο σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη. Η αιτιολογία της νόσου είναι άγνωστη, πιθανολογείται ωστόσο ανοσολογικός μηχανισμός διαφορετικός από την περίπτωση των τροφικών αλλεργιών. Συγκεκριμένα το ανοσοποιητικό σύστημα δημιουργεί αυτοαντισώματα, τα οποία κινητοποιούνται με την λήψη γλουτένης και προκαλούν αλλοιώσεις στον βλεννογόνο του λεπτού ποικίλλουσας βαρύτητας.
       
4.     Δυσανεξία σε πρόσθετα τροφίμων
        
Πρόκειται για δυσανεξία σε ορισμένα προϊόντα που προστίθενται στα τρόφιμα για την ενίσχυση της γεύσης, τον χρωματισμό τους ή την αντισηψία. Ενώσεις όπως το όξινο γλουταμινικό νάτριο (MSG), τα νιτρικά άλατα και τα θειώδη συνδέονται συχνά με αντιδράσεις που μπορεί να συγχέονται με την τροφική αλλεργία. Τα θειώδη βρίσκονται στα τρόφιμα για την παρεμπόδιση της ανάπτυξης μούχλας, για την αύξηση της ποιότητας των χαρακτηριστικών του προϊόντος κατά την διαδικασία της οινοποίησης. Τα θειώδη μπορεί να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα σε άτομα με άσθμα.
        
5.     Δυσανεξία στις άπεπτες φυτικές ίνες
        
Παρά το γεγονός ότι τα πλούσια σε άπεπτες φυτικές ίνες τρόφιμα ασκούν ποικίλες προστατευτικές για τον οργανισμό δράσεις (π.χ. προστασία από δυσκοιλιότητα, αντικαρκινική δράση) ορισμένα άτομα παρουσιάζουν δυσανεξία σε  τρόφιμα με υψηλή συγκέντρωση φυτικών ινών. Η πιο συχνή αιτία είναι η σπαστική κολίτιδα. Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βελτιώνουν την πλειοψηφία των ασθενών με σπαστική κολίτιδα. Ωστόσο ορισμένοι ασθενείς με αυξημένη λειτουργική αντιδραστικότητα έναντι των φυτικών ινών στο κόλον και στο λεπτό έντερο και διαταραγμένη σπλαγχνική αισθητικότητα επιδεινώνονται με δίαιτες υψηλού φυτικού υπολείμματος, όπως τα όσπρια.
        
Κατά την ιατρική εξέταση σε ασθενείς με συμπτωματολογία δυσανεξίας πρέπει να αξιολογηθεί εάν τα συμπτώματα οφείλονται σε δυσανεξία ή σε άλλο νόσημα. Τα πιο συνήθη νοσήματα που μιμούνται δυσανεξίες είναι οι διαταραχές του θυρεοειδούς τα καρκινώματα νοσήματα γαστρεντερικού σωλήνα ψυχιατρικά προβλήματα. Στη συνέχεια πρέπει να εντοπιστεί ο τύπος και τα αίτια της δυσανεξίας για να χορηγηθεί η ενδεικνυόμενη θεραπεία.
               
Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός - Ειδική Παθολόγος
www.iatreioamoschovaki.gr
        
Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline