Το λεμόνι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή εσπεριδοειδή και είναι γνωστό για τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει στην υγεία μας.
         
Είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C και περιέχει τρία σημαντικά μέταλλα: το ασβέστιο, το φώσφορο και το μαγνήσιο. Περιέχει επίσης πρωτεΐνες και υδατάνθρακες.
         
Είναι γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες εδώ και αιώνες. Η τακτική χρήση του λεμονιού ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και παίζει σημαντικό ρόλο στον καθαρισμό του αίματος.
         
Ποια είναι όμως τα οφέλη που μας προσφέρει το λεμόνι;
         
•    Προωθεί την υγεία του πεπτικού συστήματος: Ο χυμός λεμονιού βοηθά να ξεπεραστούν τα προβλήματα που σχετίζονται με την πέψη και είναι ευεργετικό για την θεραπεία του φουσκώματος, της δυσκοιλιότητας και της καούρας. Βελτιώνει επίσης την παραγωγή χολής. Η τακτική κατανάλωση νερού με λεμόνι εμποδίζει την δυσκοιλιότητα και την διάρροια.
         
•    Θεραπεύει τον λαιμό από λοιμώξεις: Οι γαργάρες με νερό και λεμόνι είναι η ιδανική θεραπεία κατά των λοιμώξεων του λαιμού, ιδιαίτερα του πονόλαιμου και της αμυγδαλίτιδας.
         
•    Θεραπεύει το δέρμα: Το κιτρικό οξύ που βρίσκεται στο λεμόνι είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία της ακμής. Λόγω των αλκαλικών στοιχείων που περιέχει, σκοτώνει ορισμένα είδη βακτηρίων που μπορούν να προκαλέσουν ακμή.  Επίσης, τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στο λεμόνι καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν βλάβες στο δέρμα.
         
•    Περιέχει αντιβακτηριδιακές και αντιικές ιδιότητες: Οι ιδιότητες αυτές βοηθούν στην επιτάχυνση της επούλωσης από στοματικά έλκη. Οι γάργαρες με ένα ποτήρι χλιαρό λεμόνι με νερό μπορούν να βοηθήσουν στην ανάκαμψη του οργανισμού μας από επώδυνα στοματικά έλκη.
         
•    Βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα: Το λεμόνι είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C και καλίου. Ενώ η βιταμίνη C βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, το κάλιο βοηθά στη ενίσχυση της λειτουργίας του εγκεφάλου και του ελέγχου της αρτηριακής πίεσης.
         
•    Καταπολεμά αναπνευστικά προβλήματα: Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της βιταμίνης C έχουν θετική επίδραση στη θεραπεία του άσθματος και άλλων αναπνευστικών συμπτωμάτων.  
         
•    Μειώνει το στρες: Η βιταμίνη C που περιέχει ο χυμός από το λεμόνι είναι ένα ισχυρό αντικαταθλιπτικό που παρέχει ενέργεια στο σώμα και ταυτόχρονα βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους, της κατάθλιψης, στην μείωση του στρες και των νευρικών κρίσεων, ενώ η μυρωδιά του ηρεμεί το νευρικό μας σύστημα.
         
•    Βοηθά στην απώλεια βάρους: Η υψηλή περιεκτικότητα του λεμονιού σε φυτικές ίνες βοηθά στην καταπολέμηση της πείνας. Επίσης, αυξάνει την αλκαλικότητα και ως εκ τούτου, μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους γρηγορότερα.
         
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα οφέλη του λεμονιού μπορεί να πραγματοποιηθούν μόνο όταν το καταναλώνουμε ως ένα ζεστό ρόφημα. Στην πραγματικότητα όμως δεν έχει σημασία πώς θα το καταναλώσουμε. Ένα ποτήρι νερό με λεμόνι δίνει τα ίδια οφέλη στον οργανισμό μας, είτε αυτό είναι κρύο, είτε είναι ζεστό.
         
Απολαύσετε λοιπόν τις ευεργετικές ιδιότητες του λεμονιού με όποιο τρόπο σας αρέσει!
         
Πηγή: Υγείαonline.gr
         
Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline