Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012 01:34

  Αντουάν, Αντρέ

  Written by
  Rate this item
  (0 votes)
  Αντουάν, Αντρέ (André Antoine, Λιμόζ 1858 – Λε Πουλιγκέν 1943). Γάλλος ηθοποιός και σκηνοθέτης του θεάτρου. Θεωρείται από τους κυριότερους εκπροσώπους του νατουραλισμού στο γαλλικό θέατρο. 
Άρχισε να δείχνει ενδιαφέρον για το θέατρο όταν ακόμα ήταν απλός υπάλληλος της εταιρείας φωταερίου. Το 1887 ίδρυσε το Ελεύθερο Θέατρο (Théâtre Libre), όπου ανέβασε θεατρικές διασκευές μυθιστορημάτων του Ζολά και του Γκονκούρ, ανέδειξε τα έργα του Μπεκ και γνώρισε στο γαλλικό κοινό το έργο του Ίψεν, του Τολστόι και του Στρίντμπεργκ, ανανεώνοντας κυρίως τη σκηνογραφία, τον φωτισμό και την απαγγελία, με βάση έναν απόλυτο σεβασμό της αντικειμενικής πραγματικότητας. Ο Α. δημιούργησε ιδιαίτερη σχολή και πολύ γρήγορα απέκτησε μιμητές σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο αγώνας του εναντίον του ακαδημαϊκού θεάτρου στέφθηκε με επιτυχία και του ανατέθηκε η διεύθυνση του Οντεόν, του δεύτερου εθνικού θεάτρου της Γαλλίας (1906-13)· τελικά, το ύφος του δεν μπορούσε να προσαρμοστεί στο κλασικό δραματολόγιο και πολύ γρήγορα ο Α. ξεπεράστηκε. Μετά την παραίτησή του από τη διεύθυνση του Οντεόν άνοιξε δικό του θέατρο, το οποίο εξακολουθεί και σήμερα να διατηρεί το όνομά του (Théâtre Antoine).
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του αφοσιώθηκε στη θεατρική κριτική. Τα απομνημονεύματά του, που δημοσιεύτηκαν σε δύο τόμους, με αντίστοιχους τίτλους Οι αναμνήσεις μου από το Ελεύθερο Θέατρο (1921) και Οι αναμνήσεις μου από το Θέατρο Αντουάν και το Οντεόν (1928), αποτελούν πολύτιμη πηγή πληροφοριών για το θέατρο της εποχής του και διατηρούν μέχρι σήμερα το ενδιαφέρον τους στο ακέραιο.
  Read 2216 times

  Leave a comment

  Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.