Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012 18:05

  Αλλαχαμπάντ

  Written by
  Rate this item
  (0 votes)
  Αλλαχαμπάντ (Allahabad). Πόλη (990.298 κάτ. το 2001) της βόρειας Ινδίας, στο ομόσπονδο κρατίδιο Ουτάρ Πραντές. Είναι χτισμένη στη μεγάλη πεδιάδα του Γάγγη σε υψόμετρο 91 μ. και στο σημείο όπου ο ποταμός Γιαμούνα ή Τζούμνα εκβάλλει στον Γάγγη. Σιδηροδρομικός κόμβος, η Α. είναι σημαντικό εμπορικό κέντρο αγροτικών προϊόντων. Επίσης αποτελεί έδρα πανεπιστημίου από το 1857. 
Η Α. είναι κυρίως γνωστή ως Πραγκ ή Πραγιάγκ (= τόπος θυσίας), ονομασία που χρησιμοποιούν και σήμερα οι Ινδοί, μια και αποτελεί ιερό τόπο προσκυνήματος των ινδουιστών, που συρρέουν για να λουστούν στη συμβολή των δύο ποταμών. Ο αριθμός των προσκυνητών φτάνει σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες τον χρόνο, από όλη την Ινδία, ενώ κατά το ιερό έτος που εορτάζεται κάθε δώδεκα χρόνια, οι πιστοί υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο.

  Ιστορία. Η Α. απέκτησε τη σημερινή ονομασία της από τον Μογγόλο αυτοκράτορα Άκμπαρ το 1575, ο οποίος έχτισε εκεί ένα φρούριο, και έκτοτε άρχισε να κοσμείται με επιβλητικά κτίρια, μαυσωλεία, τζαμιά, ηγεμονικά μέγαρα και σε νεότερους χρόνους με άλλα μνημειακά οικοδομήματα – πολιτικά, στρατιωτικά και πολιτιστικά. Οι Άγγλοι κατέλαβαν προσωρινά την πόλη μεταξύ 1765 και 1771 και οριστικά το 1801· εδραίωσαν την κυριαρχία τους μετά την αποτυχία των εξεγέρσεων του 1857, οι οποίες προκάλεσαν μεγάλες ανθρώπινες απώλειες και σοβαρές καταστροφές στην πόλη.
  Read 579 times

  Leave a comment

  Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.