Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2012 01:28

  Οράγγης

  Written by
  Rate this item
  (0 votes)
  Οράγγης (αγγλ. Orαnge River). Ποταμός (2.080 χλμ.) της νότιας Αφρικής. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους σε μήκος ποταμούς της ηπείρου, με λεκάνη απορροής (μαζί με τον κύριο παραπόταμό του, τον Βάαλ) 855.000 τ. χλμ. και μέση ετήσια παροχή 215 κ.μ. ανά δευτερόλεπτο. Πηγάζει από τη δυτική πλευρά της οροσειράς Ντράκενσμπεργκ, στο Λεσότο (με την ονομασία Σινκού), διέρχεται από το έδαφος της Νοτιοαφρικανικής Δημοκρατίας και εκβάλλει στον κολπίσκο Αλεξάντερ στον Ατλαντικό ωκεανό. Κατά τη ροή του, η οποία στο έδαφος του Λεσότο ακολουθεί νοτιοδυτική κατεύθυνση που γίνεται βορειοδυτική στο νοτιοαφρικανικό έδαφος, αποτελεί το όριο αρχικά ανάμεσα στις επαρχίες του Ελεύθερου Κράτους και του Ανατολικού Ακρωτηρίου, στη συνέχεια ανάμεσα στις επαρχίες του Ελεύθερου Κράτους και του Βορείου Ακρωτηρίου και, τέλος, ανάμεσα στη Νοτιοαφρικανική Δημοκρατία και στη Ναμίμπια. 
Άλλος μεγάλος παραπόταμός του, εκτός από τον Βάαλ, είναι ο Κάλεντον, ενώ στο Έπινγκτον, κοντά στα σύνορα με τη Ναμίμπια, ο Ο. χωρίζεται σε πολλά μικρά ρεύματα. Στην ίδια περιοχή σχηματίζει και τους καταρράκτες Όγκραμπις και στη συνέχεια εισέρχεται σε μια άγονη πεδιάδα έως τις εκβολές του. Ο ποταμός είναι πλωτός σε ελάχιστα σημεία, εξαιτίας της ακανόνιστης ροής του, την οποία διακόπτουν παραπόταμοι, ρεύματα και καταρράκτες, και των ποσοτήτων λάσπης που συσσωρεύονται στις συμβολές των παραποτάμων και στις εκβολές του. Έχουν κατασκευαστεί διάφορες γέφυρες, κατά μήκος της διαδρομής του και κοντά στην περιοχή του Έπινγκτον. 
Ο Ο. έχει μεγάλη οικονομική σημασία για τους κατοίκους των περιοχών από τις οποίες διέρχεται, γι’ αυτό και βρίσκονται σε εξέλιξη δύο μεγάλα εγγειοβελτιωτικά προγράμματα, με τις ονομασίες Πρόγραμμα Ο. και Πρόγραμμα των Υψιπέδων του Λεσότο, αντιστοίχως, με τα οποία γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες άρδευσης και ηλεκτροδότησης της ευρύτερης περιοχής. 

  Ιστορία. Ο Ο. εξερευνήθηκε για πρώτη φορά από τον Ολλανδό κυνηγό Γιάκομπις Κούτσι, το 1760. Λίγο αργότερα, αφού τον είχαν διασχίσει διάφορες αποστολές, πήρε την ονομασία του προς τιμήν του ομώνυμου ολλανδικού ηγεμονικού οίκου (βλ. λ. Οράγγης, οίκος). Στα τέλη του 18ου αι. εγκαταστάθηκαν στις όχθες του ιεραποστολές, ενώ το 1813 ο Άγγλος ιερωμένος Τζον Κάμπελ τον εξερεύνησε έως τους καταρράκτες του Όγκραμπις. Όταν οι Μπόερς ίδρυσαν το πρώτο ανεξάρτητο κράτος τους (το οποίο ενσωματώθηκε στη Νότια Αφρική το 1910, με την ονομασία Ελεύθερο Κράτος της Οράγγης), του έδωσαν την ονομασία του ποταμού τον οποίο είχαν διασχίσει κατά τη Μεγάλη Μετανάστευση (Great Trek) διεκδικώντας γη και ανεξαρτησία από τους Άγγλους αποίκους.
  Read 1180 times

  Leave a comment

  Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.