Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2012 00:35

  νυμφαίο

  Written by
  Rate this item
  (0 votes)
  νυμφαίο. Τοποθεσία φυσικού ιερού, κατά την αρχαιότητα, που ήταν αφιερωμένο στις Νύμφες, και ιδίως στις Νύμφες των πηγών, όπως οι Ναϊάδες. Επρόκειτο κυρίως για φυσικά ή τεχνητά σπήλαια ή τόπους όπου ανάβλυζαν πηγές, και τα θεωρούσαν κατοικίες των Νυμφών. 
Τα ν., εξαιτίας του τρεχούμενου νερού, ήταν όχι μόνο ιερά αλλά και τόποι συναντήσεων, ανάπαυσης και ψυχαγωγίας. Η ύπαρξή τους ανάγεται στους ελληνιστικούς χρόνους και διαδόθηκαν αργότερα σε ολόκληρο τον ρωμαϊκό κόσμο. Ένα τέτοιο ν. αναφέρει ο Όμηρος στην Οδύσσεια (κεφ. ιγ’), το σπήλαιο της Ιθάκης, όπου ο Οδυσσέας προσευχήθηκε όταν πάτησε το πόδι του στο πάτριο έδαφος, το σπήλαιο της Καλυψώς (Οδύσσεια, ε’ 57) και το σπήλαιο του Σίπυλου (Ιλιάδα, ΚΔ’ 615). Αλλά και ο Στράβων, ο Παυσανίας και ο Πλούταρχος αναφέρουν παρόμοια σπήλαια. Αυτά τα σπήλαια-ν. είτε τα άφηναν στη φυσική τους κατάσταση είτε τα διευθετούσαν κατάλληλα για τη λατρεία, όπως για παράδειγμα την πηγή της Κασταλίας στους Δελφούς. 
Ν. ονόμαζαν επίσης οι αρχαίοι και τα αψιδωτά οικοδομήματα που στέγαζαν τις κρήνες (βρύσες) των πόλεων, οι οποίες ήταν συνήθως αφιερωμένες στις Νύμφες. Τέτοια τεχνητά ν. ήταν η κρήνη του Θεαγένη στα Μέγαρα (Παυσανίας, Ι 40), οι κρήνες της Πριήνης και της Γλαυκής στην Κόρινθο (Στράβων και Παυσανίας), καθώς και η πηγή της Καλλιρρόης της Αθήνας (Θουκυδίδης, ΙΙ 95). Στην ελληνιστική εποχή, αυτά τα αρχιτεκτονικά ν. έγιναν ακόμα πιο επιβλητικά και πολυτελή. Ένα μεγαλοπρεπές ν. ήταν της Μιεξής στη Μακεδονία, όπου ο Αριστοτέλης πήγαινε για διδασκαλία με τον μαθητή του Αλέξανδρο (Πλουτάρχου Αλέξανδρος, 7). Το ν. αυτό βρισκόταν στην περιοχή της βασιλικής κατοικίας. Ήταν ένα σπήλαιο με σταλακτίτες και μπροστά στην είσοδο υπήρχαν στοές με πέτρινους πάγκους, όπου ο Αριστοτέλης καθόταν για να διδάξει τον μαθητή του. Ο Πλίνιος αναφέρει και άλλο παρόμοιο ν. στην Κόρινθο, που ήταν σπήλαιο με σταλακτίτες και με στοά μπροστά, με ένα ανάγλυφο του αγγειοπλάστη Βουτάδη από τη Σικυώνα, που σωζόταν έως την καταστροφή της πόλης από τον Μόμμιο. 
Τα ρωμαϊκά ν. ήταν τεχνητά οικοδομήματα και χρησίμευαν ως ιερά, δεξαμενές ή εντευκτήρια. Τα περισσότερα ήταν εξαρτήματα ανακτόρων ή θερμών, όπως το ν. των κήπων του αυτοκράτορα Γαλλιηνού, το ν. του ανακτόρου του Δομιτιανού στον Παλατίνο λόφο και άλλα στον Κυρηνάλιο λόφο της Ρώμης.
  Read 640 times

  Leave a comment

  Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.