Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012 23:49

  Μάντεβιλ, Μπέρναρντ ντε-

  Written by
  Rate this item
  (0 votes)
  Μάντεβιλ, Μπέρναρντ ντε- (Bernard de Mandeville, Ντόρντρεχτ, Ρότερνταμ 1670 – Χάκνι, Λονδίνο 1733). Άγγλος γιατρός και φιλόσοφος, ολλανδικής καταγωγής. Σπούδασε ιατρική στο πανεπιστήμιο του Λέιντεν, απ’ όπου αποφοίτησε το 1691, αλλά έζησε σχεδόν όλη τη ζωή του στην Αγγλία. Μάλιστα, για τη συγγραφή των έργων του χρησιμοποίησε την αγγλική γλώσσα.
Ο Μ., κριτικός των φιλοσοφικών και των ηθικών ιδεών της εποχής του, έγινε γνωστός κυρίως για ένα σύγγραμμα που δημοσίευσε το 1714 (το οποίο όμως είχε κυκλοφορήσει ανώνυμα από το 1705), με τον τίτλο Ο μύθος των μελισσών, ή ιδιωτικές αμαρτίες, δημόσια ωφελήματα (The Fable of the Bees, or Private Vices, Public Benefits). Στο έργο, ένα ποίημα περίπου πεντακοσίων στίχων, ο Μ. εμπνέεται από τη ζωή των μελισσών για να αναπτύξει τη θέση ότι το μόνο κίνητρο που κάνει τον άνθρωπο να δρα είναι το προσωπικό του συμφέρον, θέση την οποία είχε ήδη υποστηρίξει ο Χομπς. Το νέο στοιχείο ήταν ο προκλητικός ύμνος του εγωισμού ως θεμελίου της κοινωνικής ευημερίας. Δηλαδή, σύμφωνα με τον Μ., η φιλαργυρία και όχι ο αλτρουισμός δημιουργεί τον πλούτο, από τον οποίο επωφελούνται και εκείνοι που δεν τον έχουν και ο οποίος κάνει τα κράτη να ακμάζουν. Κατά συνέπεια, δεν πρέπει να διώκεται αλλά ούτε και να κατακρίνεται. Με τον τρόπο αυτό ο Μ. προανήγγειλε τις οικονομικές θεωρίες του αγγλικού φιλελευθερισμού. 
Άλλα γνωστά έργα του Μ. είναι: Ελεύθερες σκέψεις για την Εκκλησία, τη θρησκεία και τη φυσική ευτυχία (Free Thoughts On Religion, The Church and Natural Happiness, 1720) και Έρευνα για την προέλευση της τιμής και τη χρησιμότητα της Εκκλησίας στον πόλεμο (An Enquiry into the Origin of Honour, and the Usefulness Of Christianity In War, 1734).
  Read 3804 times

  More in this category: « μάντα μαντείο »

  Leave a comment

  Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.