altΗ Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, ποια είναι η σχέση του μεταβολικού συνδρόμου με την στυτική δυσλειτουργία.

  Με τον όρο στυτική δυσλειτουργία ορίζεται η αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης ικανοποιητικής στύσης. Ενίοτε η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να εκδηλωθεί με παντελή ανδρική ανικανότητα.

  Τα τρία οργανικά συστήματα που κυρίως συνεργάζονται για την ομαλή διεξαγωγή του φαινομένου της στύσης είναι το νευρικό σύστημα με τη σωστή λειτουργία των νευρογενών αντανακλαστικών της στύσης, το κυκλοφορικό σύστημα με την απρόσκοπτη πλήρωση του ανδρικού γεννητικού συστήματος με αίμα μετά από την κινητοποίηση των αντανακλαστικών της στύσης και το ανδρικό ορμονικό σύστημα. Η πιο κοινή οργανική παθολογική κατάσταση που προκαλεί στυτική δυσλειτουργία βλάπτοντας κυρίως την αγγειακή συνιστώσα της στύσης είναι το μεταβολικό σύνδρομο.

  Οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, η κατάχρηση ζάχαρης και λιπαρών, οι υπερθερμιδικές δίαιτες, η καθιστική ζωή αλλά και τα φυτοφάρμακα, οι ορμόνες, τα πρόσθετα, οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων φαίνεται ότι μέσα από σύνθετες αλληλεπιδράσεις οδηγούν σε χρόνια μεταβολικά προβλήματα, τα οποία χαρακτηρίζονται από την αδυναμία του οργανισμού να επεξεργαστεί ολοκληρωμένα τα λίπη, τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες και τα συστατικά των τροφών.

  Το συνδεόμενο με τη στυτική δυσλειτουργία ανδρικό μεταβολικό σύνδρομο, χαρακτηρίζεται από την ταυτόχρονη παρουσία τριών ή περισσότερων από τις παρακάτω μεταβολικές διαταραχές:

  •    Kακοήθη κατανομή υπερβάλλοντος βάρους στην κοιλιακή χώρα θώρακα και άκρα με περίμετρο μέσης στον άντρα μεγαλύτερη ή ίση των 102 εκατοστών

  •    Αρτηριακή πίεση αίματος  μεγαλύτερη ή ίση με 130/85 mm Hg (ή λαμβάνεται φαρμακευτική θεραπεία για την υπέρταση)

  •    Γλυκόζη (ζάχαρο) αίματος νηστείας μεγαλύτερο ή ίσο με 110 mg / Dl. Σε αρκετές περιπτώσεις αντρών ακόμη και σάκχαρα μεγαλύτερα ή ίσα των 100 μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα.

  •    Υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων αίματος μεγαλύτερα ή ίσα με 150 mg / dL (ή λαμβάνεται φαρμακευτική θεραπεία για υπερτριγλυκεριδαιμία)

  •    Παθολογικά χαμηλά επίπεδα "καλής χοληστερίνης" HDL με HDL-C χαμηλότερα από 40 mg / dl

  Οι άντρες με μεταβολικό σύνδρομο αναπτύσσουν σε βάθος χρόνου δυσλειτουργία του ενδοθηλίου του αγγείου, το οποίο στη αλλοιώνεται λόγω της προσκόλλησης λιπιδίων και παραγόντων φλεγμονής. Το αποτέλεσμα είναι η απόφραξη των αγγείων, η διαταραγμένη αιμάτωση του ανδρικού γεννητικού συστήματος, η αδυναμία επαρκούς αιματικής πλήρωσης κατά τη συνουσία και η στυτική δυσλειτουργία. Το μεταβολικό σύνδρομο μπορεί να προκαλέσει και άλλες επιπλοκές από ζωτικά αγγεία εκτός του γεννητικού συστήματος, όπως έμφραγμα, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, διαλείπουσα χωλότητα. alt
  Η χρήση καπνού προάγει τις επιπλοκές που σχετίζονται με το μεταβολικό σύνδρομο

  Το μεταβολικό σύνδρομο συνήθως δεν έχει συμπτώματα και εντοπίζεται κατά την σοβαρή ιατρική παθολογική προληπτική εξέταση ή κατά την εμφάνιση κάποιας σοβαρής επιπλοκής (π.χ. έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο, στυτική δυσλειτουργία).

  Η διερεύνηση και η σωστή θεραπεία του μεταβολικού συνδρόμου πρέπει να γίνεται σε κάθε περίπτωση στυτικής δυσλειτουργίας.

  Ποιες γενικές αρχές πρέπει να τηρούνται από υγιείς άντρες  για την πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου:

  •       Η συστηματική άσκηση είναι σημαντική. Μισή ώρα επιπλέον γρήγορο περπάτημα την ημέρα μερικές φορές είναι αρκετό για να ισορροπήσει τον μεταβολισμό.

  •       Πρέπει να διατηρούν φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος (BMI). Ο δείκτης μάζας σώματος(ΒΜΙ), ισούται με το πηλίκο του βάρους διά του τετραγώνου του ύψους και καθορίζεται για κάθε άτομο εξατομικευμένα βάσει των ευρημάτων της ιατρικής εξετάσεως.  Καλό ωστόσο είναι να μην υπερβαίνει το 25. Πολλά light προϊόντα χαμηλών λιπαρών,  δεν είναι στην πραγματικότητα προϊόντα με λίγες θερμίδες λόγω της υποκατάστασης των λιπαρών με ζάχαρη ή φρουκτόζη.

  •       Πρέπει να μην κάνουν κατάχρηση αλκοόλ. Παρά ταύτα, η μικρή κατανάλωση κόκκινου κρασιού μπορεί να προστατεύσει από την ανάπτυξη και τις επιπλοκές του μεταβολικού συνδρόμου, μια επίδραση που είναι τουλάχιστον μερικώς οφείλεται στις πολυφαινόλες, που περιέχει. Η μέγιστη επιτρεπόμενη κατανάλωση αλκοόλ γενικώς είναι δύο ποτά την ημέρα για τους υγιείς άνδρες ηλικίας κάτω των 65 ετών και ένα ποτό την ημέρα για τους υγιείς άνδρες ηλικίας 65 ετών και άνω. Mία μερίδα ποτού είναι 355 ml μπύρας με συνήθη περιεκτικότητα σε αλκοόλ 5%, 148 ml κρασιού συνήθους περιεκτικότητας σε αλκοόλ 12% και 44ml ποτού με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 40%. Ανάλογα με την κληρονομικότητα του ατόμου, τα ευρήματα της ιατρικής εξέτασης και τα λαμβανόμενα φάρμακα τα όρια αυτά μπορεί να γίνουν πιο ελαστικά ή πιο αυστηρά.

  •       Πρέπει να φροντίζουν για την επάρκεια της αμυντικής τους εφεδρείας κάνοντας παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή και αποφεύγοντας παράλληλα την κατάχρηση κρέατος, ζάχαρης και κορεσμένων ή trans λιπαρών ουσιών.  Η διατροφή που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα και χρησιμοποιεί ως πηγή ζωικής πρωτεΐνης το ψάρι αντί του κρέατος συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης του μεταβολικού συνδρόμου και των επιπλοκών του.

  •       Πρέπει να αποφεύγουν το fast food, τα τυποποιημένα τρόφιμα, τα σακχαρούχα ή diet αναψυκτικά.

  •       Περισσότερα για τη σχέση στυτικής δυσλειτουργίας και μεταβολικού συνδρόμου στο video εδώ Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη
  Ιατρός Ειδική Παθολόγος
  Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
  24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 2106252770
  youtube: Η πρόληψη σε video
  twitter: twitter.com/amoschovaki
  e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας προς συμπληρωματική πληροφόρηση:

  Θέματα Υγείας, Frequent MedicaI Disorders, Πυρετός - Λοιμώξεις, Διαβήτης, Υψηλή Πίεση, Εναλλακτική Ιατρική, Χοληστερίνη - Τριγλυκερίδια, Ταξίδια και Υγεία, Νέα Γρίπη , Παγκόσμιες Ημέρες Υγείας, Στυτική Δυσλειτουργία και Οργανικές Σεξουαλικές Διαταραχές, Χρόνια Κόπωση

  Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline