altΗ Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, τι πρέπει να γνωρίζουμε και ποια είναι τα αίτια της υπερβολικής εφίδρωσης και απαντά σε 5 σημαντικά ερωτήματα γύρω από το πρόβλημα.

  H έκκριση του ιδρώτα στο ανθρώπινο σώμα γίνεται από τους ιδρωτοποιούς αδένες, η λειτουργία των οποίων επηρεάζεται από ορμόνες, όπως οι κατεχολαμίνες, οι ορμόνες του θυρεοειδούς, οι ορμόνες του γεννητικού συστήματος. Σημαντικός είναι ο ρόλος των συμπαθητικών νευρικών ινών που απολήγουν στους αδένες και έχουν ειδικές συνδέσεις με εγκεφαλικά κέντρα. Τα αίτια της εφίδρωσης Το κύριο φυσιολογικό ερέθισμα, που προκαλεί την έκκριση ιδρώτα είναι η άνοδος της θερμοκρασίας. Η εφίδρωση συνοδεύει επίσης την πτώση του πυρετού σε φλεγμονές, στο πλαίσιο των φυσιολογικών οργανικών αντιδράσεων του σώματος κατά την αντιμετώπισή τους. Ο βαθμός της εφίδρωσης ποικίλει από άτομο σε άτομο και σχετίζεται και με ιδιοσυγκρασιακές παραμέτρους.

  Η υπερβολική εφίδρωση, είναι ένα σύμπτωμα που ταλαιπωρεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Η λειτουργία των ιδρωτοποιών αδένων διαταράσσεται εύκολα σε μια ποικιλία παθολογικών καταστάσεων. Οι κρίσεις εφίδρωσης συνοδεύουν πολλές φορές, σοβαρά χρόνια νοσήματα, όπως χρόνιες φλεγμονές, καρκινώματα, ρευματικά νοσήματα, αιματολογικά νοσήματα, παθήσεις ενδοκρινών αδένων, μεταβολικά νοσήματα, νεφρικά νοσήματα, παθήσεις του νωτιαίου μυελού και του εγκεφάλου. Συστηματικά νοσήματα, ιδιαιτέρως συχνά όπως η υπέρταση και διαταραχές του σακχάρου συνοδεύονται αρκετές φορές από διαταραχές εφίδρωσης.

  Ο αιφνίδιος πόνος και η δύσπνοια, οφειλόμενα σε σοβαρά υποκείμενα νοσήματα ζωτικών οργάνων, όπως έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια, πνευμονικές εμβολές, ενδέχεται να συνοδεύονται από κρίσεις εφίδρωσης, με εμφάνιση χαρακτηριστικά ψυχρού ιδρώτα. Η εφίδρωση μπορεί να είναι παρενέργεια της χρήσης ορισμένων φαρμάκων όπως σαλικυλικών ή επίδρασης τοξικών ουσιών όπως του οινοπνεύματος ή αποτέλεσμα μεταβατικών καταστάσεων όπως είναι η εμμηνόπαυση. Τοπικές φλεγμονές ή τραυματικές κακώσεις μπορεί να προκαλέσουν τοπικά μόνιμη αύξηση του παραγόμενου ιδρώτα. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η υπεριδρωσία στην περιοχή της παρωτίδας, σε τοπικές φλεγμονές ή τραύματα. alt

  Εφίδρωση και θεραπεία Η θεραπεία διαφέρει ανάλογα με το αίτιο της εφίδρωσης. Η σωστή παθολογική εξέταση κατευθύνει την ορθή διάγνωση και θεραπεία.

  Ερωτήματα γύρω από την εφίδρωση:

  Τα ερωτήματα που ακολουθούν είναι ερωτήματα που έχουν υποβληθεί σε ενημερωτικές διαλέξεις που έχει δώσει η Dr Αναστασία Μοσχοβάκη κατά καιρούς, για το σύνηθες αυτό σύμπτωμα. Τα ερωτήματα έχουν απομαγνητοφωνηθεί από τους συνεργάτες της και έχουν επιλεγεί από την ίδια, γιατί παρουσιάζουν γενικότερο ενδιαφέρον και αφορούν καταστάσεις που είναι ιδιαίτερα συνήθεις στην καθημερινή κλινική πρακτική του μαχόμενου παθολόγου, τόσο στο ιατρείο όσο και στο νοσοκομείο. •     Είμαι εικοσιπέντε ετών και ιδρώνω υπερβολικά στις μασχάλες, από παιδί. Ο ιδρώτας μου μυρίζει πολύ άσχημα. Τι να κάνω;

  Η διάγνωση της ιδιοσυγκρασιακής υπεριδρωσίας, τίθεται όταν έχουν αποκλειστεί τυχόν παθολογικά νοσήματα και χαρακτηρίζεται από υπερβολική και ενοχλητική εφίδρωση. Η ιδιοσυγκρασιακή υπεριδρωσία παρουσιάζεται σε φυσιολογικά κατά τα λοιπά, αλλά υπερευαίσθητα άτομα, είναι χαρακτηριστικό του σώματος, συνήθως είναι τοπική, σε μασχάλες, πόδια ή χέρια, ενώ όταν πρόκειται για τις μασχάλες ή τα πόδια, συχνά συνυπάρχει και κακοσμία. Πολλές φορές επιδεινώνεται από συγκινησιακούς παράγοντες. Η κατάσταση αυτή μπορεί να επιμολυνθεί από μικρόβια, που πολλαπλασιάζονται τοπικά και συχνά γίνεται πρόξενος άγχους, που επιτείνει τον ιδρώτα, δημιουργώντας φαύλο κύκλο. Υπάρχει αποτελεσματική αντιμετώπιση σήμερα και στην περίπτωση της ιδιοσυγκρασιακής υπεριδρωσίας. Εάν πάσχετε από το σύνδρομο αυτό, μην χρησιμοποιείτε αντιιδρωτικά spray, αμφιβόλου ποιότητας ή ερεθιστικά καθαριστικά σώματος και μην κάνετε κατάχρηση καθαριστικών. Όταν η εφίδρωση αλλάζει χαρακτηριστικά σε ένα δεδομένο άνθρωπο που πάσχει από το σύνδρομο αυτό, για παράδειγμα γίνεται δύσοσμη ενώ δεν ήταν, αλλάζει σε ποσότητα ή σε ποιότητα, συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως ταχυκαρδίες, εξάψεις, πολυουρία, παρατεινόμενο πυρετό, χρήζει άμεσης ιατρικής διερευνήσεως.

  •     Είμαι σε εμμηνόπαυση και παρουσιάζω ενοχλητικές κρίσεις εφίδρωσης. Είναι από την εμμηνόπαυση;

  Η εφίδρωση εμφανίζεται συχνά στη γυναίκα, όταν ευρίσκεται στην περίοδο της εμμηνόπαυσης. Χρήζετε όμως ιατρικής εξετάσεως προς αποκλεισμό τυχόν συνοδών παθήσεων.

  •     Ενώ δεν ίδρωνα ποτέ, παρουσιάζω κρίσεις ιδρώτα διάρκειας μερικών λεπτών και μετά είμαι καλά. Πρέπει να εξεταστώ;

  Η λειτουργία των ιδρωτοποιών αδένων διαταράσσεται εύκολα σε μια ποικιλία παθολογικών νοσημάτων, λόγω σύνθετων ορμονικών παραγόντων. Οι κρίσεις εφίδρωσης συνοδεύουν πολλές φορές, σοβαρά χρόνια νοσήματα, όπως χρόνιες φλεγμονές, καρκινώματα, ρευματικά νοσήματα, αιματολογικά νοσήματα, παθήσεις ενδοκρινών αδένων, μεταβολικά νοσήματα, νεφρικά νοσήματα, παθήσεις του νωτιαίου μυελού και του εγκεφάλου. Συστηματικά νοσήματα, ιδιαιτέρως συχνά όπως η υπέρταση και διαταραχές του σακχάρου συνοδεύονται αρκετές φορές από διαταραχές εφίδρωσης. Ο αιφνίδιος πόνος και η δύσπνοια, οφειλόμενα σε σοβαρά υποκείμενα νοσήματα ζωτικών οργάνων, όπως έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια, πνευμονικές εμβολές, ενδέχεται να συνοδεύονται από κρίσεις εφίδρωσης, με εμφάνιση χαρακτηριστικά ψυχρού ιδρώτα. Η εφίδρωση μπορεί να είναι παρενέργεια της χρήσης ορισμένων φαρμάκων όπως σαλικυλικών ή επίδρασης τοξικών ουσιών, όπως του οινοπνεύματος. Όταν η εφίδρωση αλλάζει χαρακτηριστικά σε ένα δεδομένο άνθρωπο, για παράδειγμα γίνεται δύσοσμη ενώ δεν ήταν, αλλάζει σε ποσότητα ή σε ποιότητα, συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως ταχυκαρδίες, εξάψεις, πολυουρία, παρατεινόμενο πυρετό, χρήζει άμεσης ιατρικής διερευνήσεως. Επείγουσα ιατρική διερεύνηση, χρειάζεται η εφίδρωση, όταν εμφανίζεται κατά κύματα ή ώσεις, είναι ψυχρή ή συνοδεύεται από πόνο, όπως συμβαίνει στην περίπτωσή σας.

  •     Είχα προ δεκαετίας σοβαρό τραύμα στο μάγουλο και από τότε ιδρώνω πολύ τοπικά. Είναι φυσιολογικό;

  Τοπικές φλεγμονές ή τραυματικές κακώσεις μπορεί να προκαλέσουν τοπικά μόνιμη αύξηση του παραγόμενου ιδρώτα. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η υπεριδρωσία στην περιοχή της παρωτίδας, σε τοπικές φλεγμονές ή τραύματα.

  •     Είμαι διαβητικός, πενήντα ετών, παίρνω χάπια και παρουσιάζω επεισόδια εφίδρωσης. Είναι φυσιολογικό;

  Η εμφάνιση ιδρώτα σε άτομα που πάσχουν από ορισμένα χρόνια νοσήματα υπό αγωγή, ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη κακής ρύθμισης των νοσημάτων αυτών. Έτσι η εμφάνιση επεισοδίων ιδρώτα σε διαβητικούς, μπορεί να οφείλεται σε συχνά επεισόδια υπογλυκαιμίας, που επιβάλλει άμεση τροποποίηση του σχήματος των λαμβανόμενων δισκίων ή του σχήματος της χορηγούμενης ινσουλίνης. alt
  Τι πρέπει επιπρόσθετα να γνωρίζετε για τον ιδρώτα; H έκκριση του ιδρώτα στο ανθρώπινο σώμα γίνεται από τους ιδρωτοποιούς αδένες, η λειτουργία των οποίων επηρεάζεται από ορμόνες, όπως οι κατεχολαμίνες, τα ανδρογόνα και άλλες. Η λειτουργία των ιδρωτοποιών αδένων διαταράσσεται εύκολα σε μια ποικιλία παθολογικών καταστάσεων, λόγω σύνθετων ορμονικών παραγόντων. Σημαντικός είναι ο ρόλος των συμπαθητικών νευρικών ινών που απολήγουν στους αδένες και έχουν ειδικές συνδέσεις με εγκεφαλικά κέντρα, που εντοπίζονται κυρίως στον υποθάλαμο. Το κύριο φυσιολογικό ερέθισμα, που προκαλεί την έκκριση ιδρώτα είναι η άνοδος της θερμοκρασίας. Η εφίδρωση συνοδεύει επίσης την πτώση του πυρετού σε φλεγμονές, στο πλαίσιο των φυσιολογικών οργανικών αντιδράσεων του σώματος κατά την αντιμετώπισή τους. Ο βαθμός της εφίδρωσης ποικίλει από άτομο σε άτομο και σχετίζεται και με ιδιοσυγκρασιακές παραμέτρους. Η υπερβολική εφίδρωση, είναι ένα σύμπτωμα που ταλαιπωρεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

  Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την ανιδρωσία;

  Η ανιδρωσία, το αντίθετο της υπερβολικής έκκρισης ιδρώτα, είναι η ελάττωση του ποσού του εκκρινόμενου ιδρώτα ή η απότομη μείωση των φυσιολογικών αντανακλαστικών έκκρισης του ιδρώτα κάτω από την επίδραση παραγόντων όπως οι υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος. Το σύμπτωμα αυτό είναι σπάνιο, χρήζει όμως ιατρικής διερευνήσεως, διότι μπορεί να υποκρύπτει παθολογικό ιατρικό νόσημα και δυστυχώς αντιμετωπίζεται συχνά με μεγάλη επιπολαιότητα από τους πάσχοντες.

  Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη
  Ιατρός Ειδική Παθολόγος
  Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
  24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 2106252770
  youtube: Η πρόληψη σε video
  twitter: twitter.com/amoschovaki
  e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας προς συμπληρωματική πληροφόρηση:

  Θέματα Υγείας, Frequent MedicaI Disorders, Πυρετός - Λοιμώξεις, Διαβήτης, Υψηλή Πίεση, Εναλλακτική Ιατρική, Χοληστερίνη - Τριγλυκερίδια, Ταξίδια και Υγεία, Νέα Γρίπη , Παγκόσμιες Ημέρες Υγείας, Στυτική Δυσλειτουργία και Οργανικές Σεξουαλικές Διαταραχές, Χρόνια Κόπωση

  Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline