Οι παθήσεις του ορθού και του πρωκτού είναι οι εξής:

●   Πρωκτική ραγάδα
●   Απόστημα
●   Συρίγγιο στον πρωκτό
●   Αιμορροΐδες
●   Κύστης κόκκυγος

Πρωκτική  ραγάδα / σχισμή Είναι μια ραγάδα / σχισμή στο ανόδερμα περιφερικά της οδοντωτής γραμμής. alt

Αιτιολογία

Οι παρακάτω αιτίες μπορούν να προκαλέσουν μια ραγάδα στον πρωκτό:

●   Συσχετισμός με τραύμα
●   Αφόδευση σκληρών κοπράνων
●   Παρατεταμένη διάρροια
●   Προηγούμενη εγχείρηση στο ορθό
●   Σπασμός του εσωτερικού σφιγκτήρα του ορθού Χρόνια ραγάδα

Η ύπαρξη χρόνιας ραγάδας οφείλεται σε:

●   Εξέλκωση
●   Υπετροφική πρωκτική θηλή

Συμπτώματα και ευρήματα

Τα συμπτώματα που ακολουθούν  την πρωκτική ραγάδα είναι ο πόνος, η αιματοχεσία και η δυσκοιλιότητα. Με την κλινική εξέταση μπορούμε να έχουμε μια εικόνα, αλλά μια πιο λεπτομερής εξέταση,  όπως αυτή της πρωκτοσκόπησης (με αναισθησία) θα μας δώσει μια καλύτερη εικόνα για  το τι ακριβώς συμβαίνει.

Η πλευρική θέση μιας ραγάδας μπορεί να δηλώνει την ύπαρξη: ●   Ασθένειας του Crohn
●   HIV
●   Σύφιλης
●   Φυματίωση
●   Κυτταρομεγαλοϊού Θεραπεία Θεραπεία μπορεί να γίνει με διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα όπως: ●   Ζεστά μπάνια
●   Σκευάσματα που μαλακώνουν τα κόπρανα
●   Χρήση κρεμών όπως Λιδοκαϊνης 2%, Νιτρογλυκερίνης 0.2%,  Νιφεδιτίνης 0.3% , Αλαντική τοξίνη (botox) Επίσης με χειρουργική θεραπεία, ανοικτής ή κλειστής τεχνικής, με έσω πλάγια σφιγκτηροτομή.

Απόστημα και συρίγγιο στον ορθό

Προκαλείται από λοίμωξη του αδένα του πρωκτού ( κρυπτοαδενική λοίμωξη).

Διάγνωση

Η ύπαρξη χειροπιαστής μάζας, ο πυρετός, ο έντονος πόνος στον ορθό , η κατακράτηση ούρων και η σήψης οδηγούν στην κλινική διάγνωση.  Με εξετάσεις όπως η μαγνητική και η αξονική τομογραφία, θα φανούν και πολύπλοκα ή άτυπα ευρήματα.

Θεραπεία

Διάνοιξη και παροχέτευση του αποστήματος (με πιθανότητες 50% θεραπείας και 50% ανάπτυξη επίμονου συριγγίου στον ορθό).

Τα αντιβιοτικά από μόνα τους δεν έχουν αποτέλεσμα.

Συρίγγιο στον ορθό

Το συρίγγιο στον ορθό μπορεί να είναι αποτέλεσμα

●   Τραύματος
●   Νόσου Crohn
●   Κακοήθειας
●   Ακτινοβολίας
●   Ασυνήθιστες λοιμώξεις όπως: Φυματίωση, Χλαμύδια, Actinomicosis
alt

Θεραπεία
●   Αφαίρεση συριγγίου
●   Σφιγκτηροτομή
●   Τοποθέτηση Seton

Αιμορροΐδες

Οι αιμορροΐδες είναι ένα φυσικό κομμάτι της ανατομίας του ορθοπρωκτού. Οι αιμορροΐδες αυξάνονται από: ●   Την ενδοκοιλίακη πίεση
●   Την  παχυσαρκία
●   Την εγκυμοσύνη
●   Την ορθοστασία και
●   Την προσπάθεια ή πίεση κατά την αφόδευση

Οι εξωτερικές αιμορροΐδες βρίσκονται περιφερικά της οδοντωτής γραμμής και καλύπτονται με πρωκτόδερμα. Σε περίπτωση ερεθισμού των εξωτερικών αιμορροΐδων υπάρχει θρόμβωση.
alt
                                          
Οι εσωτερικές αιμορροΐδες βρίσκονται πλησίον της οδοντωτής γραμμής και καλύπτονται με ορθοπρωκτικό βλενογόνο. Σε περίπτωση ερεθισμού υπάρχει αιμορραγία και πρόπτωση. Στις εσωτερικές αιμορροΐδες με βάση των βαθμό πρόπτωσης έχουμε τα εξής στάδια:

1ο – Χωρίς πρόπτωση
2ο – Πρόπτωση αλλά ανατάσσεται αυτόματα
3ο – Πρόπτωση η οποία ανατάσσεται μόνο με χειρισμούς
4ο – Δεν μπορεί να αναταχθεί και τίθεται ρίσκο στραγγαλισμού

alt
 

Στις εξωτερικές αιμορροΐδες έχουμε έντονο πόνο και αιμορραγία

Κλινική αξιολόγηση

Ο γιατρός θα εξετάσει τον πρωκτό και το ορθό έντερο για να καθορίσουν αν ένα άτομο έχει αιμορροΐδες.

Για καλύτερη εκτίμηση θα πρέπει να γίνουν κάποιες εξετάσεις όπως: ●   Κολονοσκόπηση: Ένας εύκαμπτος σωλήνας που ονομάζεται κολονοσκόπιο εισάγεται μέσα από τον  πρωκτό, στον  ορθό και στο παχύ έντερο. Η  Κολονοσκόπηση μεταδίδει εικόνες από το εσωτερικό του ορθού και του παχέος εντέρου.

●   Σιγμοειδοσκόπηση: Αυτή η διαδικασία είναι παρόμοια με την κολονοσκόπηση, αλλά χρησιμοποιεί έναν σωλήνα που ονομάζεται σιγμοειδοσκόπιο  και στέλνει εικόνες του ορθού και σιγμοειδούς και  χαμηλότερα  στο παχύ εντέρου.

●   Βαριούχος υποκλυσμός: Κάνοντας κλύσμα με ένα υλικό που ονομάζεται βάριο, το οποίο όταν εισάγεται στο παχύ έντερο δημιουργεί αντίθεση, ώστε να είναι ορατό σε ακτινογραφία εικόνες.

Θεραπεία

Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να κάνει τα κόπρανα πιο μαλακά ώστε να είναι  πιο εύκολο να κινηθούν μέσα στο έντερο και έτσι  να μειώσει την πίεση που προκαλείται στις αιμορροΐδες.

Άλλες αλλαγές που μπορεί να βοηθήσει να ανακουφίσει τα συμπτώματα της αιμορροΐδες περιλαμβάνουν: ●   Πόσιμο έξι με οκτώ ποτήρια νερό ή άλλα μη αλκοολούχα υγρά κάθε μέρα
●   Καθισμένος σε μια λεκάνη με ζεστό νερό για 10 λεπτά αρκετές φορές την ημέρα
●   Άσκησης για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας Οι κρέμες και τα υπόθετα μπορεί να ανακουφίσει προσωρινά τον πόνο και  τον κνησμό των αιμορροΐδων. Αυτές οι θεραπείες όμως θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα, διότι η μακροχρόνια χρήση μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο δέρμα. Η άλλη θεραπεία είναι η χειρουργική αφαίρεση των αιμορροΐδων

Κύστη κόκκυγος

Η κύστη κόκκυγος είναι μια κύστη με λοίμωξη που δημιουργείται στην ένωση των γλουτιαίων μυών και συνήθως προκαλείται  από κόλπους που περιέχουν τρίχες, οι οποίες μεγαλώνουν εσωτερικά.

Κλινική αξιολόγηση

Η κλινική εξέταση για κύστη κόκκυγος θα έχει σαν ευρήματα την ύπαρξη βαθουλώματος στην ένωση των γλουτιαίων μυών, ερεθισμό και ευαισθησία στην περιοχή αυτή, κοκκινίλα  και την ύπαρξη αποστήματος στο ύψος του ιερού οστού. Η ύπαρξη μεγάλης τριχοφυΐας και ο ιδρώτας στην περιοχή αυτή, είναι ο λόγος που δημιουργείται το απόστημα.  
alt                               
Θεραπεία

Η θεραπεία συνήθως εξαρτάται από την κατάσταση της νόσου. Ένα οξύ απόστημα συνήθως ελέγχεται με διάνοιξη και παροχέτευση προς απελευθέρωση του πύου και ελάττωση της φλεγμονής και του πόνου.

Μία χρονίζουσα κύστη κόκκυγος θεραπεύεται καλύτερα με χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση σκοπό έχει την πλήρη αφαίρεση της κύστεως μαζί με τους συνοδούς πόρους και συρίγγια ούτως ώστε να εξασφαλιστεί χαμηλό ποσοστό υποτροπής. Μπορούμε να εφαρμόσουμε  την κλειστή (με ράμματα) ή την ανοικτή μέθοδο (χωρίς ράμματα).  Η τελευταία είναι και η πιο ενδεδειγμένη.

Δημήτριος Γκιουζέλης MD
Γενικός Χειρουργός
Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
www.genikosxeirourgos.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline