Ορισμός
Τροφική δηλητηρίαση συμβαίνει όταν καταναλώνετε φαγητό ή νερό που περιέχει βακτήρια, παράσιτα, ιούς ή τοξίνες που δημιουργούνται από αυτά τα μικρόβια. Οι περισσότερες περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης προκαλούνται από κοινά βακτήρια όπως ο σταφυλόκοκκός και η E. coli.
Εξετάσεις
Ο γιατρός θα σας εξετάσει για σημεία τροφικής δηλητηρίασης, όπως ευαισθησία στην κοιλιά και αφυδάτωση. Θα σας ρωτήσει επίσης για τρόφιμα που καταναλώσατε πρόσφατα.
Εξετάσεις για να βρεθεί το αίτιο μπορεί να γίνουν:
•    Στο αίμα
•    Στα υπολείμματα του φαγητού
•    Στα κόπρανα
•    Στον έμετο
Ωστόσο, ακόμα και εάν έχετε τροφική δηλητηρίαση, οι εξετάσεις αυτές μπορεί να μην μπορούν να το αποδείξουν.
Καλέστε το γιατρό σας αν:
•    Η διάρροια διαρκεί περισσότερο από 2 -3 ημέρες
•    Υπάρχει αίμα στα κόπρανα
•    Έχετε διάρροια και δεν μπορείτε να πιείτε υγρά εξαιτίας ναυτίας ή έμετου
•    Έχετε πυρετό πάνω από 38,3°C.
•    Έχετε σημεία αφυδάτωσης (δίψα, ζαλάδα, ίλιγγο)
Πηγαίνετε στα επείγοντα ή καλέστε το 166 εάν:
•    Έχετε υπερβολική αιμορραγία ή τα κόπρανα είναι μαύρα
•    Μπορεί να έχετε δηλητηρίαση από μανιτάρια, ψάρι ή αλλαντίαση
•    Η καρδιά σας καλπάζει, χτυπάει ή χάνει παλμούς
Πρόληψη
Δείτε: Πρόληψη τροφικής δηλητηρίασης