Ορισμός
Το πόδι αθλητή είναι μια λοίμωξη του ποδιού από μύκητες.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι μύκητες που το προκαλούν ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές συνθήκες. Έτσι, είναι σημαντικό το καλό στέγνωμα μετά το μπάνιο, ειδικά ανάμεσα στα δάκτυλα. Οι μύκητες ζουν στα παπούτσια, τις κάλτσες και τις πετσέτες μας αν δεν τα αλλάζουμε αρκετά συχνά. Η κακή επίσης συνήθεια πολλών ανθρώπων να περπατούν ξυπόλητοι σε γυμναστήρια, ντουζιέρες ή ακόμη και στην παραλία μπορεί να οδηγήσει ευκολότερα σε μυκητιάσεις. Από την άλλη πλευρά όμως, ούτε η υπερβολική «κάλυψη» του ποδιού ενδείκνυται για τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το αθλητικό παπούτσι αποτελεί ιδανικό τόπο «γέννησης» μυκήτων και καλό θα ήταν κατά την διάρκεια του καλοκαιριού να φοριέται για λίγες ώρες, εφ' όσον αυτό είναι απαραίτητο και πάντα με βαμβακερές κάλτσες.
 
Πως καταλαβαίνουμε ότι τα πόδια μας έχουν προσβληθεί από μύκητες:
Πρώτα απ' όλα, υπάρχει φαγούρα ανάμεσα στα δάχτυλα. Τις περισσότερες φορές, φαγούρα αυτή συνοδεύεται από κοκκινίλες και  σχεδόν πάντα προκαλούν έντονη δυσοσμία. Ο ειδικός ποδολόγος ή δερματολόγος θα μας χορηγήσει θεραπεία, συνήθως κάποια κρέμα που θα ανακουφίσει άμεσα από τις ενοχλήσεις.
Είναι σημαντικό να μην θεωρήσουμε ότι η πάθηση έχει υποχωρήσει μόλις δούμε κάποια βελτίωση, αλλά πρέπει να λάβουμε τη θεραπεία για όσο διάστημα μας έχει συστήσει ο γιατρός, διαφορετικά οι μύκητες θα κάνουν ξανά την εμφάνισή τους. Καλό θα ήταν επίσης να μην αγνοήσουμε τα συμπτώματα,διότι αν η ασθένεια προχωρήσει, μπορεί να προσβάλει τα νύχια και εκεί τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα.
Καλέστε το γιατρό αμέσως εάν:
•    Το πόδι σας είναι πρησμένο και ζεστό στο άγγιγμα, ιδιαίτερα εάν υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Υπάρχουν σημεία μιας πιθανής βακτηριακής λοίμωξης. Άλλα σημεία περιλαμβάνουν πύο ή άλλο έκκριμα και πυρετό.
•    Έχετε διαβήτη και αναπτύξετε πόδι αθλητή.