Ορισμός
Η παραρρινοκολπίτιδα αναφέρεται στην φλεγμονή των ρινικών κοιλοτήτων που περιβάλουν την μύτη και τα ρινικά περάσματα. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται πόνος και πίεση στο μέτωπο, τα μάγουλα και την περιοχή γύρω απ' τα μάτια, η ρινική απόφραξη και καταρροή, πόνος στα αφτιά και μειωμένη αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης.
Συχνά η παραρρινοκολπίτιδα ξεκινά με ένα κρυολόγημα, που προκαλείται από ιό, οδηγεί σε φλεγμονή στα τοιχώματα των ρινικών κοιλοτήτων και μερικές φορές οδηγεί σε βακτηριακή λοίμωξη, η οποία δημιουργεί στη συνέχεια μεγάλα ξεσπάσματα παραρρινοκολπίτιδας, που διαρκεί πάνω από 10-14 ημέρες.
Aλλα αίτια της παραρρινοκολπίτιδας είναι οι αλλεργίες, η απόκλιση στο τοίχωμα μεταξύ των ρουθουνιών και των ρινικών πολυπόδων.
Η παραρρινοκολπίτιδα που προκαλείται από ιό συνήθως αυτό-θεραπεύεται. Αλλά όταν τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερο από 10-14 ημέρες, συνήθως ο ένοχος είναι μια δευτεροπαθής ιογενής λοίμωξη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα αντιβιοτικά και επομένως η επίσκεψη στον ειδικό, κρίνονται αναγκαία.
Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί απλοί τρόποι για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της παραρρινοκολπίτιδας. Ένα βασικό μέτρο είναι οι πλύσεις της μύτης με θαλασσινό νερό ώστε να καθαρίσουν όλες οι κοιλότητες, να αφαιρεθούν οι πηχτές εκκρίσεις και να επιτραπεί στις κοιλότητες να στεγνώσουν. Επίσης η κατανάλωση άφθονων υγρών βοηθά στην αποστράγγιση της μύτης δια της αραίωσης της βλέννας.
Επίσης τα ζεστά επιθέματα μπορεί να κάνουν καλό. Η κάλυψη του κεφαλιού με μια πετσέτα, καθώς γίνονται εισπνοές πάνω από ένα μπολ με ζεστό νερό ή τη τοποθέτηση ζεστής πετσέτας πάνω στο πρόσωπο, μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα.
Τέλος, αποφυγή του αλκοόλ και του τσιγάρου, καθώς και του παθητικού καπνίσματος, θα ανακουφίσουν από τον ερεθισμό.