Ορισμός
Ένας όγκος στο μαστό είναι μια διόγκωση, εξόγκωμα ή όγκος στο μαστό.
Αν «ψαύσετε», παρατηρήσετε, εντοπίσετε οτιδήποτε ανησυχητικό ή περίεργο στο μαστό σας, το συντριπτικά πιθανότερο ενδεχόμενο είναι, για παράδειγμα, μια μη επίφοβη ορμονική διαταραχή, σαν κι αυτές που αντιμετω-πίζουν εκατομμύρια γυναίκες στην αναπαραγωγική φάση της ζωής τους!
8 στα 10 «ψηλαφητά» ογκίδια στο μαστό είναι καλοήθη και περίπου 1 στις 5 γυναίκες εμφανίζει καλοήθη πάθηση του μαστού κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής της. Τα συμπτώματά τους μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη φάση του εμμηνορρυσιακού κύκλου. Σε κάθε περίπτωση, αποτελούν τη συχνότερη αιτία επίσκεψης των γυναικών στο γιατρό τους. Δείτε, λοιπόν, τι λένε οι ειδικοί, και επισκεφτείτε το γιατρό σας χωρίς πανικό, με καθαρό μυαλό και θετική διάθεση.
Μαλακές σακούλες, σαν να έχουν νερό
Οφείλονται στην τοπική συλλογή υγρού, που προέρχεται από φυσιολογικές εκκρίσεις. Έχουν ομαλή υφή, συνήθως είναι μαλακές και μερικές φορές επώδυνες. Μετακινούνται εύκολα, μπορεί να αναπτυχθούν σε οποιοδήποτε σημείο του μαστού, ενώ συχνά παρουσιάζονται και στους δύο μαστούς.
Λαστιχένια μπαλάκια που μετακινούνται
Ινοαδενώματα. Πρόκειται για συμπαγή ογκίδια από ινώδη και αδενικό ιστό και αποτελούν τον πιο κοινό όγκο στις νεαρές ηλικίες (μεταξύ 20-30 ετών), αν και μπορεί να αναπτυχθούν και σε γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας. Μπορεί να προκαλέσουν ευαισθησία, ακόμη και πόνο. Οφείλονται συνήθως σε ανισορροπία των θηλυκών ορμονών, δηλαδή των οιστρογόνων και της προγε-στερόνης, αλλά μόνο σε τοπικό επίπεδο.
Η αντιμετώπιση των ινοαδενω-μάτων εξαρτάται από το μέγεθός τους, το πού βρίσκονται, τον αριθμό τους, την ηλικία σας και το αν έχετε αποκτήσει παιδιά ή όχι. Προσοχή χρειάζεται στην περίπτωση που εμφανίσετε ινοαδενώματα μετά την ηλικία των 35 ετών, καθώς τότε δεν μπορεί να αποκλειστεί η συνύπαρξη κακοήθειας. Πόνος στο στήθος
 H μαστωδυνία είναι πόνος στο στήθος που μπορεί να οφείλεται σε αίτια εντός ή εκτός μαστού.
Συχνά συνδέεται με ορμονικές μεταβολές, εμφανίζεται κυκλικά κάθε μήνα πριν από την περίοδο και συνοδεύεται από πρήξιμο του μαστού. Πρόκειται για συνηθισμένο πρόβλημα σε γυναίκες 20-40 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, όταν υποβάλλονται σε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.
Ευκίνητα μπαλάκια κάτω από την επιδερμίδα»
Λιπώματα. Πρόκειται για καλοήθη ογκίδια, τα οποία έχουν διάφορα μεγέθη (συνήθως δεν ξεπερνούν τα 3 εκατοστά), είναι στρογγυλά και με ομαλό περίγραμμα. Δεν είναι σκληρά και, όταν τα πιέζετε, το λίπος από το οποίο αποτελούνται μετακινείται προς τη μία ή την -άλλη πλευρά και μετά επανέρχεται στη θέση του.
Τα λιπώματα, όπως και τα αδενολιπώματα, μπορούν να αφαιρεθούν χειρουργικά και η επέμβαση είναι και σε αυτή την περίπτωση απλή και σύντομη. Στη συνέχεια, ο γιατρός σας θα στείλει δείγμα για ιστολογική εξέταση.
Μοιάζει στην υφή με σφουγγάρι
Μαστίτιδα. Είναι φλεγμονή του μαζικού αδένα του στήθους. Τα συμπτώματά της είναι ο έντονος πόνος και η διόγκωση της περιοχής, η ερυθρότητα στο δέρμα, ενώ στην οξεία φάση μπορεί να συνοδεύεται από -αίσθημα κόπωσης, πυρετό και ρίγη. Η είσοδος μικροβίων, ιδιαίτερα του σταφυλόκοκκου, μέσα από τους πόρους της θηλής στο μαστό.
Συνήθως αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση, για τουλάχιστον 10 ημέρες, αντιβιοτικών που καταπολεμούν τα μικρόβια. Αν η φλεγμονή δεν υποχωρήσει, τότε μπορεί να σχηματιστεί απόστημα, οπότε χρειάζεται χειρουργική παρέμβαση.
Μικρές, διάσπαρτες χάντρες ζύμης
Ινοκυστική μαστοπάθεια. Πρόκειται για -ψηλαφητές μάζες με σαφή ή ασαφή όρια, επώδυνες ή ανώδυνες. Αυτή η πάθηση των μαστών είναι ιδιαίτερα συχνή σε γυναίκες ηλικίας 30-50 ετών. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι και η πάθηση αυτή συνδέεται με τις γυναικείες ορμόνες. Πάντως, μετά την έμμηνο ρύση, που οι μαστοί ξεπρήζονται, δεν παρατηρεί-ται πόνος και οι όγκοι δύσκολα ψηλαφίζονται.
Το πρόβλημα λύνεται στην ουσία μόνο του μετά την εμμηνόπαυσ
Εξάνθημα στις θηλές
Έκζεμα θηλής. Πρόκειται για ερεθισμό του δέρματος της θηλής που μπορεί να προέρχεται είτε από μικροβιακή μόλυνση είτε από μύκητες. Καμιά φορά, όμως, μπορεί να είναι και η αρχή της νόσου του Paget -(καρκίνωμα του δέρματος που εντοπίζεται στο μαστό και σε άλλες περιοχές όπου υπάρχουν αποκρινείς ιδρωτοποιοί αδένες), επομένως θα πρέπει να σας δει γιατρός.
Η ευαισθησία του δέρματος της θηλής σε συνδυασμό με τη λοίμωξη. Συχνά παρουσιάζεται όταν το δέρμα είναι υγρό ή ζεστό, όπως για παράδειγμα στις γυναίκες που θηλάζουν, εξαιτίας της ξηρότητας και της συνεχούς υγρασίας και ζέστης από το μωρό που θηλάζει.
Η θεραπευτική αγωγή που θα σας χορηγήσει ο γιατρός μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση αντιβιοτικών, κορτιζονούχων -κρεμών και συγκεκριμένων αντιμυκητιασικών σκευασμάτων, τα οποία εφαρμόζονται τοπικά. Αν η μυκητίαση παρουσιάστηκε μετά τη χρήση αντιβιοτικών από το στόμα, μπορεί να χρειαστεί και μια αντιμυκητιασική αγωγή από το στόμα.
Η θηλή γυρίζει προς τα μέσα
Εσωστροφή της θηλής. Πρόκειται για μια αθώα κατάσταση που αφορά την αναδίπλωση της θηλής προς τα μέσα και δεν χρειάζεται να σας ανησυχεί.
Η σμίκρυνση των λεγόμενων καθέτων δοκίδων του Cooper, που σημαίνει ότι οι μυϊκές ίνες της περιοχής έχουν ατροφήσει.
Δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία, εκτός και αν το πρόβλημα σας επηρεάζει ψυχολογι-κά, οπότε γίνεται πλαστική αποκατάσταση.