ορισμός
Είναι η ξηρότητα του δέρματος που μπορεί να εκδηλώνεται σε όλο το σώμα ή στα χέρια και τα πόδια. Είναι κυρίως φθινοπωρινό και χειμερινό πρόβλημα, ενώ υποχωρεί αισθητά (έως τελείως) κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οφείλεται στο κρύο αλλά και στη μείωση της παραγωγής του σμήγματος (είναι το φυσικό λίπος του σώματος) κατά τους χειμερινούς μήνες. Συνήθως είναι πιο έντονη στις μεγαλύτερες ηλικίες (μετά τα 45-50) και όσο μεγαλώνουμε τόσο μπορεί να χειροτερεύει. Τα κύρια συμπτώματά της είναι ρωγμές στην επιφάνεια του δέρματος (επιστημονικά λέγονται διαβρώσεις), απολέπιση η οποία πολλές φορές είναι εμφανής στα ρούχα (πολύ συχνά στη μέσα μεριά στις κάλτσες) και αίσθημα κνησμού (φαγούρα). Αν ο πάσχων ξύνεται, μπορεί να κάνει και πληγές, οι οποίες όμως δεν οφείλονται στην ξηροδερμία αλλά στο ότι ξύνει το δέρμα του.
Εναλλακτικές Ονομασίες
Δέρμα - ξηρό, χειμερινός κνησμός
Αίτια
Η ξηροδερμία είναι συνηθισμένη. Εμφανίζεται πιο συχνά το χειμώνα, όταν ο κρύος αέρα έξω και ο θερμός αέρα μέσα προκαλούν χαμηλή υγρασία. Τα αερόθερμα κάνουν το δέρμα ακόμα πιο ξηρό.
Το δέρμα χάνει υγρασία και μπορεί να σκάσει και να ξεφλουδίσει, ή να ερεθιστεί και να φλεγμαίνει. Το συχνό μπάνιο, ιδιαίτερα με σκληρά σαπούνια, μπορεί να συμβάλει στην ξηροδερμία. Το έκζεμα μπορεί να προκαλέσει ξηροδερμία.
Πότε είναι ένδειξη σοβαρού προβλήματος;
Αν τα συμπτώματα της ξηροδερμίας είναι πολύ έντονα και επίμονα και επιδεινώνονται παρότι ο πάσχων εφαρμόζει όλες τις συμβουλές προστασίας του δέρματος, καλό είναι να επισκεφτεί δερματολόγο. Το ίδιο εάν η ξηρότητα και ο κνησμός επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής του (λ.χ. τον ύπνο), συνοδεύονται από κοκκίνισμα του δέρματος ή δημιουργούν πληγές από το πολύ ξύσιμο. Έλεγχος από δερματολόγο απαιτείται και εάν ο πάσχων έχει μεγάλα σημεία απολέπισης ή λέπια στο δέρμα του, διότι είναι πιθανό να μην έχει απλή ξηροδερμία.