Ορισμός
Η μυϊκή κράμπα (muscle cramp) είναι ένας επώδυνος μυϊκός σπασμός. Ο μυς συσπάται ακούσια, απότομα και έντονα, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυνατός πόνος. Συχνά μπορεί κανείς να δει και να ψηλαφίσει το μυ κάτω από το δέρμα. Ο τρόπος για να σταματήσουμε την κράμπα είναι να καταφέρουμε και να τεντώσουμε τον μυ που συσπάστηκε.
Κάθε άνθρωπος μπορεί να εμφανίσει μια κράμπα σε κάποια στιγμή της ζωής του. Υπάρχουν διάφορα είδη κράμπας. Η κράμπα μπορεί να προέλθει από τραυματισμό, έντονη σωματική άσκηση, αφυδάτωση, από έλλειψη ουσιών όπως το κάλιο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο ( ειδικά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ) αλλά και από κάποια φάρμακα όπως πχ τα διουρητικά. Αρκετά συχνές είναι οι κράμπες και στους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, ειδικά τη νύχτα.
Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, οι κράμπες σε συνδυασμό και με άλλα νευρολογικά συμπτώματα όπως το μούδιασμα ή η αδυναμία στα χέρια ή τα πόδια, μπορεί να οφείλονται σε πιο σοβαρά αίτια όπως μια κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου στη μέσηή μια πολυνευροπάθεια.
Ένας ασθενής με συχνές κράμπες πρέπει να εξετάζεται από ένα Νευρολόγο.
Οι ομάδες μυών που συνήθως επηρεάζονται είναι:
•    Γαστροκνημία
•    Οπίσθιοι μηριαίοι
•    Τετρακέφαλος
Πως αντιμετωπίζονται οι μυϊκές κράμπες ;
1. μια απλή μέθοδος για να μια σταματήσουμε μια κράμπα είναι να τεντώσουμε τον μυ (stretching). Αν μας πιάσει πχ μια κράμπα στο πόδι μπορούμε να σηκωθούμε και να περπατήσουμε για λίγο. Η εφαρμογή τοπικής θερμότητας και το απαλό μασάζ μπορεί να βοηθήσουν στην λύση του συμπτώματος 2. αν το αίτιο είναι απλό πχ μια κράμπα μετά από έντονη σωματική άσκηση, αρκεί να πιούμε αρκετό νερό, ή ακόμα καλύτερα ένα από τα γνωστά διαλύματα με ηλεκτρολύτες (κάλιο και νάτριο). Για τέτοιες περιπτώσεις φάρμακα δεν χρειάζονται διότι η κράμπα θα υποχωρήσει πριν απορροφηθεί το φάρμακο 3. αν υπάρχει μυϊκός τραυματισμός, μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσειμυοχαλαρωτικά για λίγες ημέρες πχ ορφεναδρίνη ή μπακλοφαίνη 4. σε δύκολες περιπτώσεις δυστονικών μυϊκών διαταραχών μπορεί να γίνει τοπική ενδομυϊκή ένεση βοτουλινικής τοξίνης (Botox ) με πολύ καλά αποτελέσματα 5. αν η κράμπα οφείλεται σε κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου ή διαβητική νευροπάθεια και συνοδεύεται από συμπτώματα όπως αδυναμία στο πόδι ήμούδιασμα, η θεραπεία στρέφεται στο υποκείμενο νόσημα.