Ορισμός
Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας με βάρος 10-20 γραμμάρια σε σχήμα κάστανου. Βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη, ενώ μέσα του περνά η ουρήθρα. Παράγει το προστατικό υγρό που αποθηκεύεται στον αδένα και εξωθείται κατά την εκσπερμάτιση προς την ουρήθρα. Άρα ο προστάτης είναι απαραίτητος αποκλειστικά για την εκσπερμάτιση και την αναπαραγωγή. Οι παθήσεις του όμως είναι συχνές και προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις στη σεξουαλική λειτουργία.
Συγκεκριμένα, ένας στους 2 άντρες θα παρουσιάσει συμπτώματα προστατίτιδας, ένας στους 6 άντρες θα παρουσιάσει καρκίνο του προστάτη και ένας στους 3 συμπτώματα καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη.
Τρεις είναι οι βασικές παθήσεις του προστάτη:
Η προστατίτιδα: είναι ο γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη φλεγμονή του προστάτη. Είναι μια πολύ συχνή πάθηση που πρακτικά θα απασχολήσει 1 στους 2 άντρες κατά τη διάρκεια της ζωής του. Είναι η πιο συχνή ουρολογική πάθηση σε άντρες κάτω των 50 ετών και η τρίτη πιο συχνή μετά την ηλικία των 50. Σήμερα ξέρουμε ότι υπάρχουν διαφορετικά είδη προστατίτιδας:
.   Η οξεία βακτηριακή προστατίτιδα
.   Η χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα
.   Η χρόνια προστατίτιδα μη βακτηριακή
.   Η ασυμπτωματική φλεγμονώδης προστατίτιδα
Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη: ονομάζεται η αύξηση του αδένα που παρατηρείται μετά τα 40 έτη. Η αύξηση του μεγέθους του προστάτη συχνά συμπιέζει το τοίχωμα της ουρήθρας κυκλοτερώς, προκαλώντας διαταραχές στην ούρηση. Είναι εξαιρετικά συχνή πάθηση, αφού 1 στους 3 άντρες μετά τα 50 χρόνια θα έχει συμπτώματα εξαιτίας της πάθησης. Οι 4 στους 10 άντρες έχουν συμπτώματα στην 5η δεκαετία της ζωής τους, 7 στους 10 στην 6η δεκαετία, 8 στους 10 στην 7η δεκαετία, για να φθάσουν στο 90% στα 90 χρόνια.
Καρκίνος του προστάτη: είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άντρες, αφού προσβάλλει 1 στους 6 άνδρες, και η δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου από καρκίνο (μετά τον καρκίνο του πνεύμονα) στους άντρες. Η πάθηση δεν δίνει κανένα σύμπτωμα στα αρχικά στάδια, όπου η νόσος είναι ιάσιμη. Έτσι, η διάγνωση γίνεται μόνο με τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο.
Συμπτώματα
Λιγότεροι από τους μισούς άντρες με ΒΡΗ έχουν συμπτώματα της νόσου, που περιλαμβάνουν:
•    Στάγδην αποβολή ούρων στο τέλος της ούρησης
•    Αδυναμία ούρησης (κατακράτηση ούρων)
•    Ατελή κένωση της κύστης
•    Ακράτεια
•    Ανάγκη ούρησης δύο ή περισσότερες φορές στη νύχτα
•    Πόνο κατά την ούρηση ή αίμα στα ούρα (αυτά μπορεί να υποδεικνύουν λοίμωξη)
•    Αργή ή καθυστερημένη έναρξη της ούρησης
•    Προσπάθεια για ούρηση
•    Ισχυρή και ξαφνική ανάγκη για ούρηση
•    Αδύναμη ροή ούρων
Τα συμπτώματα της πάθησης περιλαμβάνουν δυσκολία στην ούρηση, πόνο στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και του πυελικού εδάφους, πόνο κατά την εκσπερμάτιση, πρόωρη εκσπερμάτιση, στυτική δυσλειτουργία, και τέλος μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας. Η αντιμετώπιση της φλεγμονής δίνει τέλος και στα σεξουαλικά προβλήματα. Έως ότου όμως περάσει η φλεγμονή, τα φάρμακα της στύσης, οι αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5 (βαρδεναφίλη, σιλδεναφίλη, ταδαλαφίλη) όχι μόνον αποκαθιστούν την ποιότητα της στύσης, αλλά βοηθούν και στην αύξηση της αιμάτωσης του προστάτη που είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση της φλεγμονής. Σπάνια, σε άντρες με πολυετή ταλαιπωρία μπορεί να φύγουν τα συμπτώματα αλλά να παραμείνει η δυσκολία της στύσης. Πρόκειται για καθαρά ψυχογενές πρόβλημα και η λύση είναι επίσκεψη σε σεξολόγο.
ΦΑΡΜΑΚΑ
•    Οι α1-αναστολείς (δοξαζοσίνη, πραζοσίνη, ταμσουλοσίνη, τεραζοσίνη και αλφουζοσίνη) είναι μια τάξη φαρμάκων που χρησιμοποιούνται επίσης στην αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Τα φάρμακα αυτά χαλαρώνουν τους μύες του αυχένα της ουροδόχου κύστεως και του προστάτη. Αυτό επιτρέπει ευκολότερη ούρηση. Οι περισσότεροι άνθρωποι που αντιμετωπίζονται με α1-αναστολείς βρίσκουν ότι αυτοί βοηθούν στα συμπτώματά τους.
•    Η φιναστερίδη και η δουταστερίδη μειώνουν τα επίπεδα των ορμονών που παράγονται από τον προστάτη, μειώνουν το μέγεθος του προστάτη αδένα, αυξάνουν το ρυθμό ροής των ούρων και μειώνουν τα συμπτώματα της ΒΡΗ. Μπορεί να χρειαστούν 3 έως 6 μήνες πριν παρατηρήσετε μεγάλη βελτίωση των συμπτωμάτων σας. Οι πιθανές παρενέργειες που σχετίζονται με τη χρήση της φιναστερίδης και της δουταστερίδης περιλαμβάνουν μειωμένη σεξουαλική ορμή και ανικανότητα.
•    Μπορεί να χορηγηθούν αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση της χρόνιας προστατίτιδας (φλεγμονή του προστάτη) που μπορεί να συνοδεύει την ΒΡΗ. Κάποιοι άντρες παρατηρούν ανακούφιση των συμπτωμάτων της ΒΡΗ μετά από μια αγωγή με αντιβιοτικά.