Ορισμός
Η φαγούρα στην ευαίσθητη περιοχή σου μπορεί να οφείλεται σε πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Τις περισσότερες φορές είναι αποτέλεσμα κακής υγιεινής αλλά δεν αποκλείεται η αιτία του κακού να βρίσκεται στις ορμόνες, στα φάρμακα που παίρνεις ή να είναι απλώς αποτέλεσμα μικρού ερεθισμού. Μάθε τις πιο συχνές αιτίες που προκαλούν φαγούρα εκεί κάτω χαμηλά και μάθε πως θα διαφυλάξεις την ευαίσθητη περιοχή σου από μολύνσεις.
Εναλλακτικές Ονομασίες
Κνησμός αιδοίου, κνησμός - κολπικής χώρας, αιδοιϊκός κνησμός
Αίτια
Κοινά αίτια του κολπικού κνησμού περιλαμβάνουν:
•    Χημικά ερεθιστικά - όπως απορρυπαντικά, μαλακτικά ρούχων, γυναικεία αποσμητικά, αλοιφές, κρέμες, αφρόλουτρα ή αντισυλληπτικά σε μορφή αφρού ή γέλης.
•    Εμμηνόπαυση - η πτώση των οιστρογόνων προκαλεί λέπτυνση των κολπικών τοιχωμάτων και ελλιπή λίπανση του κόλπου.
•    Στρες - μπορεί να προκαλέσει αυξημένο κολπικό κνησμό και ευαισθησία σε λοιμώξεις.
•    Κολπική λοίμωξη από ζυμομύκητες (μυκητισιακές λοιμώξεις) - συχνά περιλαμβάνει λευκές κολπικές εκκρίσεις «τυρώδους» μορφής. Η συγκεκριμένη κολπική λοίμωξη μπορεί να προκληθεί από τη λήψη αντιβιοτικών κι αντισυλληπτικών χαπιών, την έμμηνο ρύση, τη χρήση προφυλακτικού, τη σεξουαλική επαφή, το σακχαρώδη διαβήτη κι από εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
•    Κολπίτιδα - φλεγμονή, κνησμός, εκκρίσεις κι οσμή που προκαλούνται από άλλες λοιμώξεις (συμπεριλαμβανομένου των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων). Η κολπίτιδα εμφανίζεται αρκετά συχνά σε κορίτσια προ εφηβικής ηλικίας. Σε περίπτωση που εμφανιστεί κάποια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη σε νεαρό κορίτσι, οφείλουμε να υποψιαστούμε και να εξετάσουμε το ενδεχόμενο της σεξουαλικής κακοποίησης.
Άλλες πιθανές, αλλά λιγότερο συχνές αιτίες πρόκλησης κολπικού ή αιδοιϊκού κνησμού είναι:
•    Κάποιες δερματικές παθήσεις που επηρεάζουν το δέρμα του κόλπου, κάποιες από τις οποίες μπορεί να είναι προκαρκινικές
•    Οξύουροι (πρόκειται για μια παρασιτική λοίμωξη που προσβάλλει κυρίως τα παιδιά)