Ορισμός
Η ισχιαλγία, δηλαδή η αίσθηση πόνου στο ισχιακό νεύρο, προκαλείται από την πίεση που υφίσταται το ισχιακό νεύρο κάπου στην περιοχή  της μέσης και μπορεί να εμφανιστεί είτε ξαφνικά είτε να προϋπάρχει κάποιος πόνος ή ενόχληση στη μέση και να επιδεινωθεί. Ο πόνος  ακολουθεί μια μεγάλη διαδρομή, από τη μέση, στο γλουτό, στο μηρό, στο γόνατο, στη γάμπα και μερικές φορές μέχρι τον αστράγαλο και τα δάκτυλα  του ποδιού, σπάνια δε στο περίνεο και τα γεννητικά όργανα.
Η κλασσική Ισχιαλγία δημιουργείται συνήθως από πίεση των ριζών Ο5 (L5) και Ι1 (S1) και των αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν τις νευρικές αυτές ρίζες καθώς εξέρχονται της σπονδυλικής στήλης. Συνυπάρχει κατά κανόνα με την Οσφυαλγία και μπορεί να εμφανίζεται ως ένας πόνος που αλλάζει θέση ή με «μουδιάσματα» ή «βελονιάσματα» στο δέρμα του μηρού, της γάμπας και του ποδιού. Η ισχιαλγία μπορεί να ποικίλει σε μεγάλο βαθμό. Μπορεί να είναι ένα ήπιο μυρμήγκιασμα, ένας αμβλύς  πόνος ή μια καυστική αίσθηση. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο πόνος είναι τόσο ισχυρός που το άτομο δεν μπορεί να κινηθεί.  Σπανιότερα εμφανίζεται η  «τοπική»  ισχιαλγία, όπου ο πόνος περιορίζεται σε μία μόνο περιοχή κατανομής της ρίζας του ισχιακού πλέγματος και ο ασθενής νιώθει πόνο μόνο στον αστράγαλο ή στην περόνη, ή στη γάμπα κ.λπ.
Εναλλακτικές Ονομασίες
Νευροπάθεια - ισχιακό νεύρο, δυσλειτουργία ισχιακού νεύρου
Αίτια
Συχνά πιστεύεται ότι η ισχιαλγία συμβαίνει λόγω ‘κάκωσης’, όπως όταν κάποιος σηκώσει απότομα ένα μεγάλο βάρος. Ωστόσο γνωρίζουμε ότι η κήλη ενός μεσοσπονδυλίου δίσκου συμβαίνει σε δίσκους στους οποίους προϋπάρχει σημαντικού βαθμού φθορά, συχνά χωρίς σοβαρά συμπτώματα και χωρίς να το γνωρίζει ο ασθενής. Οι στατιστικές επίσης δείχνουν ότι προβλήματα οξείας ισχιαλγίας μπορεί να παρουσιαστούν τόσο σε άτομα που ασχολούνται με ́βαριά’ χειρωνακτικά επαγγέλματα όσο και σε άτομα που δεν έχουν ιστορικό.
Αν και υπάρχει η γενική εντύπωση ότι η οξεία ισχιαλγία είναι πάθηση της μεγάλης ηλικίας ή συμβαίνει μόνο σε άτομα με μακροχρόνιο ιστορικό προβλημάτων στη μέση αυτό δεν είναι σωστό: η οξεία ισχιαλγία συμβαίνει πιο συχνά σε μικρότερες ηλικίες, συνήθως σε άτομα από 25 έως 40 ετών και μπορεί να παρουσιαστεί σε άτομα χωρίς κανένα προηγούμενο ιστορικό προβλημάτων στη μέση.
Ευτυχώς, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οξείας ισχιαλγίας η αποκατάσταση (ελάττωση ή και πλήρης εξαφάνιση του πόνου) συμβαίνει μέσα σε μερικές εβδομάδες από την στιγμή που εκδηλώνεται το πρόβλημα. Στις περιπτώσεις αυτές δεν χρειάζεται ιδιαίτερη θεραπεία (εκτός από απλά παυσίπονα) και ο ασθενής δεν πρέπει να περιορίζεται στο κρεβάτι για περισσότερο από μία με δύο ημέρες το πολύ, πριν τη σταδιακή επιστροφή του στις φυσιολογικές του δραστηριότητες (ωστόσο, βαριές χειρονακτικές εργασίες θα πρέπει να αποφεύγονται για κάποιο χρονικό διάστημα!). Σε τέτοιες ευνοϊκές περιπτώσεις αναμένουμε πλήρη αποκατάσταση αν και θα παραμένει η πιθανότητα υποτροπής (επανεμφάνισης του προβλήματος νέο επεισόδιο ισχιαλγίας) σε ποσοστό 10% έως 20%.
Συμπτώματα
Η ισχιαλγία μπορεί να ποικίλει σε μεγάλο βαθμό. Μπορεί να είναι ένα ήπιο μυρμήγκιασμα, ένας αμβλύς πόνος ή μια καυστική αίσθηση. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο πόνος είναι τόσο ισχυρός που το άτομο δεν μπορεί να κινηθεί.
Ο πόνος συνήθως αφορά μόνο τη μία πλευρά. Κάποιοι έχουν οξύ πόνο σε ένα τμήμα του ποδιού ή ισχίου και μούδιασμα σε άλλα σημεία. Μπορεί επίσης το αίσθημα να βρίσκεται στη γαστροκνημία ή στο πέλμα. Μπορεί να αισθάνεστε αδυναμία στο επηρεασμένο πόδι.
Ο πόνος συχνά ξεκινά σιγά. Η ισχιαλγία μπορεί να επιδεινωθεί:
•    Μετά από όρθια ή καθιστή στάση
•    Τη νύχτα
•    Με το φτάρνισμα, βήχα ή γέλιο
•    Όταν σκύβετε προς τα πίσω ή περπατάτε μερικά μέτρα, ιδιαίτερα εάν οφείλεται σε σπονδυλική στένωση
Εξετάσεις και Δοκιμασίες
Η ισχιαλγία μπορεί να αποκαλυφθεί με μια νευρομυϊκή εξέταση των ποδιών από έναν γιατρό. Μπορεί να υπάρχει αδυναμία στην κάμψη του γόνατος ή στην κίνηση του ποδιού ή δυσκολία κάμψης του άκρου ποδός προς τα έσω ή κάτω. Τα αντανακλαστικά μπορεί να είναι παθολογικά, με αδύναμο ή απών Αχίλλειο αντανακλαστικό. Ο πόνος που κατευθύνεται προς τα κάτω στο πόδι μπορεί να αναπαραχθεί με ανύψωση του ποδιού ευθεία προς τα πάνω από το εξεταστικό κρεβάτι.
Οι δοκιμασίες κατευθύνονται από το πιθανό αίτιο της δυσλειτουργίας, όπως υποστηρίζεται από το ιστορικό, τα συμπτώματα και το πρότυπο της ανάπτυξης των συμπτωμάτων. Μπορεί να περιλαμβάνουν διάφορες αιματολογικές εξετάσεις, ακτινογραφίες, μαγνητική τομογραφία ή άλλες δοκιμασίες και επεμβάσεις.
Αντιμετώπιση
Κλινοστατισμός: σε μερικές περιπτώσεις μπορούν να συστηθούν από τον γιατρό σας μία έως δύο ημέρες παραμονή στο κρεβάτι για να βοηθηθεί ο περιορισμός της φλεγμονής γύρω από τις ρίζες του νεύρου. Δεν συστήνεται μεγαλύτερης διάρκειας παραμονή στο κρεβάτι, διότι αυτή μπορεί να επιβραδύνει την ανάρρωση.
Παυσίπονα: οπιοειδή ή κορικοστεροειδή, παυσίπονα όπως ακεταμινοφένη  μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου, καθώς και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ασπιρίνη μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής. O γιατρός σας μπορεί να συνταγογράψει ένα αντιφλεγμονώδες και μερικές φορές ένα μυοχαλαρωτικό φάρμακο.
Φυσικοθεραπεία: όταν ο πόνος γίνει σχετικά υποφερτός και η φλεγμονή υποχωρήσει, είναι σημαντικό να αρχίσετε ασκήσεις και φυσικοθεραπεία για επανάκτηση της κινητικότητας.
Εγχείρηση: ενδείκνυται όταν ο πόνος είναι δυνατός και δεν μειώνεται με φαρμακευτική αγωγή, όταν υπάρχει αδυναμία στα πόδια κι όταν υπάρχει πρόβλημα στο έλεγχο της κύστης ή του εντέρου. Η σύγχρονη χειρουργική θεραπεία της οξείας ισχιαλγίας λόγω κήλης ενός μεσοσπονδυλίου δίσκου της οσφυικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης είναι η μικροδισκεκτομή. Αυτή η χειρουργική επέμβαση συνίσταται στην αφαίρεση του τμήματος του μεσοσπονδυλίου δίσκου που δημιουργεί το πρόβλημα (όχι ολόκληρου του δίσκου) και την άρση της πίεσης της νευρικής ρίζας με χρήση ειδικού μικροσκοπίου με πολύ μικρή τομή χαμηλά στην μέση και βραχύ χρόνο νοσηλείας και μετεγχειρητικής αποκατάστασης. Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά (πλήρης αποκατάσταση και ανακούφιση του πόνου) στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων.
Πιθανές Επιπλοκές
•    Μερική ή πλήρης απώλεια κίνησης στο πόδι
•    Μερική ή ολική απώλεια αίσθησης στο πόδι
•    Υποτροπιάζοντας ή απαρατήρητος τραυματισμός στο πόδι
•    Παρενέργειες των φαρμάκων
Καλέστε το γιατρό σας αμέσως εάν έχετε:
•    Ανεξήγητο πυρετό με πόνο στη μέση
•    Πόνο στη μέση μετά από ισχυρό χτύπημα ή πτώση
•    Ερύθημα ή οίδημα στη μέση ή τη σπονδυλική στήλη
•    Πόνο που ταξιδεύει προς τα κάτω στο πόδι, πίσω από το γόνατο
•    Αδυναμία ή μούδιασμα στους γλουτούς, μηρούς, πόδια ή λεκάνη
•    Καύσο κατά την ούρηση ή αίμα στα ούρα
•    Πόνο που επιδεινώνεται όταν ξαπλώνετε ή σας ξυπνάει τη νύχτα
•    Σοβαρό πόνο και δεν μπορείτε να βρείτε μια άνετη θέση
•    Απώλεια του ελέγχου των κενώσεων (ακράτεια)
Πρόληψη
•   Χρησιμοποιείτε σκληρό στρώμα για τον ύπνο και κοιμηθείτε ανάσκελα ή στο πλάι έχοντας τα πόδια λυγισμένα.
•   Ακουμπάτε τα πόδια στο πάτωμα και μην τα σταυρώνετε.
•   Φροντίστε να στηρίζετε καλά την πλάτη σας όταν κάθεστε και προτιμήστε την όρθια στάση της.