Ορισμός
Το θωρακικό άλγος είναι συχνά η πρώτη εκδήλωση πολλών καρδιακών και μη καρδιακών παθήσεων, που μερικές από αυτές είναι δυνητικά θανατηφόρες. Επίσης αποτελεί το συνηθέστερο αίτιο προσέλευσης ασθενών στα επείγοντα καρδιολογικά ιατρεία και είναι το δεύτερο κατά σειρά συχνότητας σύμπτωμα, μετά το κοιλιακό άλγος, το οποίο αναγκάζει τον ασθενή να αναζητήσει ιατρική βοήθεια. Μπορεί να οφείλεται σε ένα ευρύ φάσμα παθήσεων εκτεινόμενο από το διαχωριστικό ανεύρυσμα της αορτής μέχρι το άγχος και την κρίση πανικού. Τα κυριότερα αίτια θωρακικού πόνου παρουσιάζονται στον πίνακα :
Εναλλακτικές Ονομασίες
Σφίξιμο στο στήθος, πίεση στο στήθος, δυσφορία στο στήθος
Αίτια
Οι επιδημιολογικοί χαρακτήρες του θωρακικού άλγους διαφέρουν σημαντικά, οι καρδιαγγειακές παθήσεις όπως το έμφραγμα μυοκαρδίου, η στηθάγχη, η πνευμονική εμβολή και η καρδιακή ανεπάρκεια διαγιγνώσκονται σε περισσότερο από 50% των ασθενών, ενώ στο άλλο 50% είναι οι μυοσκελετικές παθήσεις, νοσήματα του γαστρεντερικού συστήματος, οι κρίσεις πανικού ή άλλες ψυχιατρικές διαταραχές, καθώς και η πνευμονική νόσος.
Καρδιακής αιτιολογίας
 Ισχαιμικά: Έμφραγμα μυοκαρδίου/Ασταθής στηθάγχη/Στηθάγχη προσπαθείας
 Διαχωριστικό ανεύρυσμα αορτής
 Περικαρδίτιδα
 Πρόπτωση μιτροειδούς
 Στένωση αορτής
 Υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια
Μη καρδιακής αιτιολογίας
 Πνευμονική εμβολή
 Πνευμονία
 Πνευμοθώρακας
 Πνευμονική υπέρταση
 Νοσήματα οισοφάγου
 Μυοσκελετικό άλγος
 Έρπητας ζωστήρας
 Αγχώδης νεύρωση
πώς το αντιμετοπίζετε:
Για πολλά αίτια θωρακικού άλγους, είναι καλύτερο να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν από οποιαδήποτε αντιμετώπιση στο σπίτι.
Εάν τραυματισμός, υπερβολική χρήση ή βήχας έχουν προκαλέσει μυϊκή καταπόνηση, το θωρακικό τοίχωμά σας είναι συχνά ευαίσθητο ή επώδυνο όταν πιέζετε το σημείο του πόνου με το δάκτυλο. Αυτό μπορεί συχνά να αντιμετωπιστεί στο σπίτι. Δοκιμάστε ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφαίνη, πάγο, θερμότητα και ξεκούραση.
Εάν ξέρετε ότι έχετε άσθμα ή στηθάγχη, ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας και να παίρνετε τα φάρμακά σας τακτικά για να αποφύγετε τις εξάρσεις.
Πότε να Επικοινωνήσετε με το Γιατρό
Καλέστε το 166 εάν:
•    Εάν αισθάνεστε ξαφνικά σύνθλιψη, συμπίεση, σφίξιμο ή πίεση στο θώρακα.
•    Ο πόνος ακτινοβολεί στο σαγόνι, στο αριστερό χέρι ή μεταξύ των ωμοπλατών.
•    Έχετε ναυτία, ζαλάδα, εφίδρωση, ταχυκαρδία ή δύσπνοια.
•    Ξέρετε ότι έχετε στηθάγχη και η δυσφορία στο θώρακα είναι ξαφνικά πιο έντονη, εμφανίζεται με ελαφρότερη δραστηριότητα και διαρκεί περισσότερο από ότι συνήθως.
•    Τα στηθαγχικά συμπτώματα εμφανίζονται σε ηρεμία.
•    Έχετε ξαφνικό, οξύ θωρακικό πόνο με δύσπνοια, ιδιαίτερα μετά από ένα μεγάλο ταξίδι, μακροπρόθεσμη παραμονή στο κρεβάτι (για παράδειγμα, μετά από χειρουργείο) ή άλλη έλλειψη κίνησης που μπορεί να οδηγήσει σε έναν θρόμβο αίματος στο πόδι.
Να ξέρετε ότι ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής είναι μεγαλύτερος εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρδιοπάθειας, καπνίζετε, χρησιμοποιείται κοκαΐνη, είστε υπέρβαρος ή έχετε υψηλή χοληστερόλη, υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτη.
Καλέστε το γιατρό σας εάν:
•    Έχετε πυρετό ή βήχα που παράγει κιτρινοπράσινα φλέματα.
•    Έχετε θωρακικό πόνο που είναι ισχυρός και δεν φεύγει.
•    Έχετε δυσκολία να καταπιείτε.
•    Ο θωρακικός πόνος επιμένει για περισσότερο από 3 με 5 ημέρες.
οι βασικότερες εξετάσεις για τη διαφορική διάγνωση του θωρακικού άλγους;
Βασικές εξετάσεις για τη διερεύνηση θωρακικού πόνου είναι:
1) Το ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ): αποκαλύπτει τα ισχαιμικά επεισόδια και πρέπει να γίνεται πάντα ακόμη και επί άτυπης εκδήλωσης του πόνου. Επί βασικής υπόνοιας πόνου μυοκαρδιακής ισχαιμίας ακόμη και αν το αρχικό ΗΚΓ είναι φυσιολογικό, θα πρέπει να επαναλαμβάνεται σε 1 έως 2 ώρες αργότερα.
2) Ακτινογραφία θώρακος: αποκαλύπτει τη συμφόρηση των πνευμόνων (επί δύσπνοιας), πνευμοθώρακα, πνευμονίας (επί πυρετού), πλευριτικής συλλογής, διεύρυνσης μεσοθωρακίου.
3) Δείκτες μυοκαρδιακής νέκρωσης (καρδιακή τροπονίνη, κρεατινική κινάση [CK] και ισοένζυμο MB της CK [CK-MB]): επί υπόνοιας μυοκαρδιακής ισχαιμίας. Οι δείκτες αυτοί ανευρίσκονται σε παθολογικά επίπεδα 4-6 ώρες μετά από την έναρξη του πόνου και με την προϋπόθεση ότι έχει προκληθεί μυοκαρδιακή νέκρωση.
4) Αέρια αίματος: επί συνοδού δύσπνοιας.
Σε ποιες περιπτώσεις ο πόνος στο στήθος δεν είναι καρδιογενής;
Χαρακτηριστικά θωρακικού πόνου που δεν συνάδουν με στηθάγχη:
1) διάρκεια <1 λεπτό ή διάρκεια πολλών ωρών
2) διαξιφιστικός χαρακτήρας (σαν μαχαιριά)
3) εντόπιση στην περιοχή του μαστού (συνήθως υποδεικνύεται με το δάκτυλο, ενώ ο
στηθαγχικός πόνος με σφιγμένη γροθιά)
4) επιδείνωση με τις κινήσεις του σώματος ή με τις αναπνοές
5) αναπαραγωγή πόνου με την πίεση στο θώρακα (τοπική ευαισθησία)