Ορισμός
Διαφορετικές παθήσεις ή σύνδρομα μπορούν να προκαλέσουν ζαλάδες ή ιλίγγους. Εν γένει, ο όρος ζάλη χρησιμοποιείται για να περιγράψει συμπτώματα όπως αίσθηση περιστροφής, αστάθεια, τάση για λιποθυμία, ναυτία, θόλωση όρασης ή ακόμη και διανοητική σύγχυση.
Κάποια τμήματα του νευρικού συστήματος ευθύνονται για την αίσθηση της ισορροπίας -όπως το εσωτερικό των αυτιών ή τα μάτια. Όταν ο εγκέφαλος λαμβάνει αντικρουόμενα μηνύματα από τους. πομπούς ισορροπίας του οργανισμού, δημιουργείται το αίσθημα της ζαλάδας.
Εναλλακτικές Ονομασίες
Ζάλη, απώλεια ισορροπίας, ίλιγγος
Αίτια
Η καλοήθης ορθοστατική υπόταση
-Η ναυτία ταξιδιού
-Η έλλειψη βαρύτητας
-Η ασυνήθιστη και παρατεταμένη θέση του κεφαλιού
-Τα αγχώδη σύνδρομα -τα οποία είναι φυσικά άκρως ανησυχητικά, αλλά όχι στο πλαίσιο της παθολογίας που εξετάζουμε.
-Η αϋπνία και η αφυδάτωση (λόγω εμετού, διάρροιας κ.α.)
-Οι καταχρήσεις: το κάπνισμα, η υπερκατανάλωση καφέ, αλκοόλ ή άλλων τοξικών ουσιών.
Υπόταση
Μία από τις αιτίες δημιουργίας της ζάλης είναι η πτώση της αρτηριακής πίεσης. Οι άνθρωποι που πάσχουν από χρόνια υπόταση, υποφέρουν συχνά από ζαλάδες και σκοτοδίνες. Αντίστοιχα, η ξαφνική απώλεια αίματος μπορεί να προκαλέσει πτώση της πίεσης και ξαφνική ζαλάδα.
Αναιμία
Η αναιμία, ήτοι τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό, δημιουργεί αίσθηση αδυναμίας και ατονίας. Αν, λοιπόν, οι ζαλάδες είναι συχνές και η ενέργειά σας γενικά πεσμένη, φροντίστε να κάνετε αιματολογικές εξετάσεις.
Εγκεφαλικό επεισόδιο
Σε σπάνιες περιπτώσεις η αίσθηση του ιλίγγου μπορεί να οφείλεται σε εγκεφαλικό επεισόδιο. Σ΄αυτήν την περίπτωση ο ίλιγγος συνοδεύεται από άλλα, χαρακτηριστικότερα, συμπτώματα όπως η αδυναμία ή το μούδιασμα της μία πλευράς, σύγχυση, αιφνίδιο πόνο κ.α. Ωστόσο η ναυτία, η ζάλη και η δυσκολία στο περπάτημα αποτελούν σημεία του εγκεφαλικού επεισοδίου.
Καρδιακά-κυκλοφορικά προβλήματα
Η ζαλάδα είναι ενίοτε σύμπτωμα σοβαρών καρδιακών προβλημάτων. Οι διαταραχές στην κυκλοφορία του αίματος επηρεάζουν την αιμάτωση του εγκεφάλου. Η σοβαρή πτώση της αρτηριακής πίεσης (καταπληξία) και η καρδιακή προσβολή, ενδέχεται να προκαλέσουν ζαλάδα. Ωστόσο, στις περιπτώσεις σοβαρών καρδιακών παθήσεων, τα συμπτώματα δεν θα σταματήσουν στη ζαλάδα -ταχυκαρδία, αδυναμία ομιλίας, απώλεια όρασης και έντονη δυσφορία είναι μερικά ακόμη από τα συμπτώματα που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.Σε μια καρδιακή διαταραχή όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, οι τάσεις λιποθυμίας, η σκοτοδίνη ή η ζαλάδα μπορεί να οφείλονται σε περιορισμένη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο. Η αιφνίδια απώλεια των αισθήσεων συνήθως σημαίνει ότι έχει μειωθεί σημαντικά η παροχή αίματος προς τον εγκέφαλο.
Η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο μπορεί να περιοριστεί όταν ο καρδιακός ρυθμός ή η συχνότητα των παλμών δεν είναι φυσιολογική (πολύ αργή ή πολύ γρήγορη) ή όταν η καρδιά δεν μπορεί να προωθήσει το αίμα επαρκώς επειδή η ροή του αίματος παρεμποδίζεται, για παράδειγμα, λόγω της στένωσης μιας βαλβίδας. Θα μπορούσε επίσης να οφείλεται σε καρδιακή προσβολή.
Η λιποθυμία ή η απώλεια των αισθήσεων είναι μια δυνητικά σοβαρή κατάσταση και θα πρέπει να ζητηθεί αμέσως ιατρική φροντίδα.
Η ζαλάδα, ειδικά όταν σηκώνεστε γρήγορα, είναι ένα ιδιαίτερα συνηθισμένο σύμπτωμα για τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια. Μπορεί να οφείλεται σε ανωμαλία της καρδιακής λειτουργίας, σε αρρυθμία ή σε στένωση βαλβίδας. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε ταχεία αλλά προσωρινή πτώση της αρτηριακής πίεσης, που ονομάζεται ορθοστατική υπόταση, η οποία προκαλείται όταν σηκώνεστε πολύ γρήγορα.
Συχνότερα, η ζαλάδα οφείλεται στις φαρμακευτικές αγωγές που χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας. Τα διουρητικά, οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (αΜΕΑ), οι ανταγωνιστές των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης (ARBs) και οι βήτα-αναστολείς μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Με αυτόν τον τρόπο βελτιώνεται η καρδιακή λειτουργία και η αναπνοή σας. Ωστόσο, επειδή η αρτηριακή πίεση είναι χαμηλότερη απ' ό,τι συνήθως, μπορεί συχνά να νιώθετε ζαλάδα, ιδιαίτερα όταν σηκώνεστε από καθιστή ή ύπτια θέση.
Οικιακή Περίθαλψη
Εάν τείνετε να ζαλίζεστε όταν σηκώνεστε, αποφύγετε τις απότομες αλλαγές θέσης.
Εάν διψάτε ή ζαλίζεστε, πιείτε υγρά. Εάν δεν μπορείτε να κρατήσετε τα υγρά λόγω ναυτίας ή εμέτου, μπορεί να χρειάζεστε ενδοφλέβια υγρά.
Αυτά χορηγούνται στο νοσοκομείο.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο καλοήθης ίλιγγος θέσης και η λαβυρινθίτιδα αποδράμουν αυθόρμητα μέσα σε λίγες εβδομάδες.
Στη διάρκεια προσβολών ιλίγγου από οποιαδήποτε αιτία, προσπαθήστε να ξεκουραστείτε και να μείνετε ακίνητος.
Αποφύγετε τις απότομες αλλαγές θέσης καθώς και τα έντονα φώτα. Να είστε προσεκτικοί όταν οδηγείτε ή χρησιμοποιείτε μηχανήματα.
Κάποιοι ίλιγγοι μπορούν να ελαττωθούν δουλεύοντας με έναν φυσικοθεραπευτή. Τα φάρμακα που χορηγεί ο γιατρός μπορεί να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα.
Τέτοια φάρμακα περιλαμβάνουν αντισταμινικά, κατασταλτικά ή χάπια για τη ναυτία. Για τη νόσο Meniere, μπορεί να απαιτείται χειρουργείο.
Καλέστε το γιατρό σας εάν:
•    Τραύμα κεφαλής
•    Πυρετό πάνω από 38,3°C, πονοκέφαλο ή ιδιαιτέρως άκαμπτο λαιμό
•    Συσπάσεις ή συνεχή έμετο
•    Θωρακικό άλγος, αίσθημα παλμών, δύσπνοια, αδυναμία, αδυναμία να κινήσει κάποιο άκρο ή αλλαγή στην όραση ή την ομιλία
•    Λιποθυμά και χάνει τις αισθήσεις του για περισσότερο από μερικά λεπτά. •    Δεν είχατε ποτέ πριν ζαλάδα.
•    Τα συμπτώματα που είχατε στο παρελθόν είναι διαφορετικά (για παράδειγμα, διαρκούν περισσότερο από ότι συνήθως, είναι χειρότερα από πριν ή παρεμβαίνουν στις καθημερινές δραστηριότητες).
•    Το ύποπτο αίτιο είναι κάποιο φάρμακο. Μιλήστε με το γιατρό σας πριν κάνετε αλλαγές στα φάρμακά σας.
•    Έχετε οποιαδήποτε απώλεια της ακοής.
Διαγνωστικές εξετάσεις
•    Μετρήσεις και δοκιμασίες της αρτηριακής πίεσης
•    ΗΚΓ
•    Δοκιμασίες ακοής
•    Νευρολογικές δοκιμασίες
•    Μπορεί να απαιτηθεί δοκιμασία της ισορροπίας
•    Μαγνητική τομογραφία