Ορισμός
Η δερματοφυτίαση των μηρογεννητικών πτυχών καλείται επίσης τριχοφυτίαση των βουβώνων.Τα δερματόφυτα είναι οι συχνότεροι μύκητες που μολύνουν τον άνθρωπο. Είναι πρωτοπαθή και όχι ευκαιριακά παθογόνα, δηλ. μπορούν να μολύνουν υγιείς οργανισμούς χωρίς να απαιτούν κάποια βλάβη της ανοσίας τους ή κάποια πύλη εισόδου στο δέρμα όπως είναι ένα τραύμα. Επειδή εκλεκτικά τρέφονται με την κερατίνη (που αποτελείται από σκληρές πρωτείνες που χαρακτηρίζονται από τη μεγάλη περιεκτικότητά τους σε θείο) προσβάλλουν δομές του δέρματος που περιέχουν κερατίνη σε μεγάλη ποσότητα, όπως είναι η επιδερμίδα, τα νύχια και οι τρίχες.
Εναλλακτικές Ονομασίες
Μυκητίαση - βουβωνική χώρα, λοίμωξη - μυκητιασική - βουβωνική χώρα, κνησμός στη βουβωνική χώρα, τριχοφυτίαση - βουβωνική χώρα, τριχοφυτίαση των βουβώνων
Αίτια
πρόκειται για μία πολύ κοινή λοίμωξη, κυρίως σε νέους άντρες (αθλητές, στρατιώτες) και σε περιοχές με αυξημένη υγρασία (τροπικοί). Οι βλάβες είναι ερυθηματώδεις τοξοειδείς πλάκες με καθαρά όρια και ενίοτε κεντρική ίαση. Το T. rubrum αποτελεί το κυριότερο αίτιο της δερματοφυτίασης των μηρογεννητικών πτυχών. Η μόλυνση με T. rubrum τείνει να εξαπλώνεται σε άλλες περιοχές του σώματος όπως στα χέρια, στήθος, ράχη, γλουτούς κλπ.
Το σώμα φιλοξενεί φυσιολογικά μια ποικιλία βακτηρίων και μυκήτων. Κάποιοι από αυτούς είναι χρήσιμοι στο σώμα. Άλλοι μπορεί να αναπτυχθούν ταχύτατα και να προκαλέσουν λοιμώξεις. Η δερματοφυτίαση των μηρογεννητικών πτυχών εκδηλώνεται όταν ένας συγκεκριμένος τύπος μύκητα αναπτυχθεί και πολλαπλασιαστεί στη βουβωνική περιοχή.
Η δερματοφυτίαση των μηρογεννητικών πτυχών εμφανίζεται κυρίως στους ενήλικες άντρες και τους εφήβους. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να συνοδεύει το πόδι αθλητή και την τριχοφυτίαση. Ο μύκητας που προκαλεί δερματοφυτίαση των μηρογεννητικών πτυχών ευδοκιμεί σε ζεστές, υγρές περιοχές. Η δερματοφυτίαση των μηρογεννητικών πτυχών μπορεί να πυροδοτηθεί από τριβή με τα ρούχα και την παρατεταμένη υγρασία στη βουβωνική περιοχή (όπως από την εφίδρωση).
Η δερματοφυτίαση των μηρογεννητικών πτυχών μπορεί να είναι μεταδοτική. Μπορεί να μεταδοθεί από το ένα άτομο στο άλλο με άμεση επαφή, ή σε επαφή με άπλυτα ρούχα. Η δερματοφυτίαση των μηρογεννητικών πτυχών συχνά παραμένει στις πτυχές στο άνω τμήμα του μηρού και δεν ενέχει το όσχεο ή το πέος. Συχνά είναι λιγότερο σοβαρή από άλλες τριχοφυτιάσεις, αλλά μπορεί να διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα. Η δερματοφυτίαση των μηρογεννητικών πτυχών μπορεί να επεκταθεί στον πρωκτό, προκαλώντας κνησμό και δυσφορία.
Άλλα αίτια κνησμού στη βουβωνική χώρα περιλαμβάνουν:
•    Χρόνιο απλό λειχήνα
•    Έκζεμα
•    Ψείρες του εφηβαίου
•    Χημικό ερεθισμό
Δείτε επίσης: Κολπικός κνησμός
Συμπτώματα
•    Κνησμός στη βουβωνική περιοχή, μηριαίες δερματικές πτυχές ή πρωκτό
•    Ερυθρές, επηρμένες, φολιδωτές κηλίδες που μπορεί να δημιουργούν φλύκταινες και να παράγουν έκκριμα - Οι κηλίδες συχνά έχουν καλά περιγεγραμμένα όρια και συχνά είναι ερυθρότερες στην περιφέρεια, με κέντρο στο φυσιολογικό χρώμα του δέρματος
•    Παθολογικά σκούρο ή ανοιχτόχρωμο δέρμα.
Εξετάσεις και Δοκιμασίες
Ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει τη δερματοφυτίαση των μηρογεννητικών πτυχών με βάση την εμφάνιση του δέρματος. Εξετάσεις συνήθως δεν είναι απαραίτητες. Εάν απαιτούνται εξετάσεις για την επιβεβαίωση της διάγνωσης, μια καλλιέργεια ή μια βιοψία της δερματικής βλάβης (για παράδειγμα, με απόξεση του δέρματος) μπορεί να αναδείξει το μύκητα που προκαλεί δερματοφυτίαση των μηρογεννητικών πτυχών.
Αντιμετώπιση
Η δερματοφυτίαση των μηρογεννητικών πτυχών συνήθως ανταποκρίνεται καλά στην αυτοφροντίδα, μέσα σε λίγες εβδομάδες:
•    Διατηρήστε το δέρμα καθαρό και στεγνό.
•    Μην φοράτε ρούχα που τρίβουν και ερεθίζουν την περιοχή.
•    Εφαρμόστε τοπικά αντιμυκτιασικές ή ξηραντικές σκόνες, όπως αυτές που περιέχουν μικοναζόλη, κλοτριμαζόλη ή τολναφτάτη.
Οι σοβαρές λοιμώξεις, οι συχνές υποτροπές ή οι λοιμώξεις που διαρκούν περισσότερο από δύο εβδομάδες μπορεί να απαιτούν περαιτέρω αντιμετώπιση από το γιατρό σας. Μπορεί να απαιτούνται ισχυρότερα συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως αυτά που περιέχουν κετοκοναζόλη ή τερβιναφίνη, ή αντιμυκητιασικά από το στόμα. Μπορεί να απαιτούνται αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση βακτηριακών λοιμώξεων, που μπορεί να συμβούν επιπρόσθετα στο μύκητα (για παράδειγμα, από το ξύσιμο της περιοχής).
Πρόγνωση
Η δερματοφυτίαση των μηρογεννητικών πτυχών συνήθως ανταποκρίνεται άμεσα στην αντιμετώπιση, αλλά κάποια περιστατικά διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Πιθανές Επιπλοκές
•    Μόνιμες μεταβολές στο χρώμα του δέρματος της περιοχής
•    Δευτεροπαθείς βακτηριακές λοιμώξεις
•    Παρενέργειες των φαρμάκων
Πότε να Επικοινωνήσετε με το Γιατρό
Καλέστε το γιατρό σας εάν η δερματοφυτίαση των μηρογεννητικών πτυχών δεν ανταποκρίνεται στην οικιακή φροντίδα μετά από 2 εβδομάδες, ή έχετε και άλλα συμπτώματα.
Πρόληψη
•    Διατηρήστε τη βουβωνική περιοχή καθαρή και στεγνή.
•    Μην φοράτε ρούχα που τρίβουν και ερεθίζουν την περιοχή. Αποφύγετε να φοράτε στενά ρούχα και σκληρά υφάσματα.
•    Να φοράτε χαλαρά εσώρουχα.
•    Να πλένετε συχνά τα σπασουάρ.
•    Μετά το μπάνιο, εφαρμόστε μια αντιμυκητιασική ή ξηραντική σκόνη, εάν έχετε ευαισθησία στη δερματοφυτίαση των μηρογεννητικών πτυχών.