Ορισμός
Η ανεμοβλογιά είναι εξαιρετικά μεταδοτική ιογενής εξανθηματική νόσος με πυρετό. Είναι κυρίως παιδική νόσος και αποτελεί τη πρωτοπαθή λοίμωξη από το ιό του έρπη ζωστήρας (VZV). Αν η νόσος εκδηλωθεί σε ενήλικες είναι πιο σοβαρή και μπορεί να οδηγήσει σε διάμεση πνευμονία. Η ανεμοβλογιά μπορεί να παραμείνει σε λανθάνουσα μορφή και να εκδηλωθεί αργότερα σαν έρπης ζωστήρας. Μεταδίδεται με μολυσμένα σταγονίδια ή εντός της μήτρας. Υπάρχει διαθέσιμοεμβόλιο με εξασθενισμένο ιό.
Εναλλακτικές Ονομασίες
Ανεμευλογιά
Αίτια
Η ανεμοβλογιά μπορεί να μεταδοθεί πολύ εύκολα σε άλλους. Μπορεί να κολλήσετε ανεμοβλογιά ακουμπώντας το υγρό από μια φλύκταινα ανεμοβλογιάς ή εάν κάποιος με ανεμοβλογιά βήξει ή φταρνιστεί κοντά σας. Το εμβόλιο συνήθως προλαμβάνει πλήρως την ανεμοβλογιά ή κάνει τη νόσο ήπια. Ακόμα και αυτοί με ήπια νόσο μπορεί να είναι μεταδοτικοί.
Όταν κάποιος μολυνθεί, η ανεμοβλογιά εμφανίζεται συνήθως 10 με 21 ημέρες αργότερα. Οι άνθρωποι γίνονται μεταδοτικοί 1 με 2 ημέρες πριν την εκδήλωση της ανεμοβλογιάς. Παραμένουν μεταδοτικοί για όσο υπάρχουν φλύκταινες που δεν έχουν εφελκιδοποιηθεί.
Τα περισσότερα περιστατικά ανεμοβλογιάς εκδηλώνονται σε παιδιά μικρότερα των 10 ετών. Η νόσος συνήθως είναι ήπια, παρόλο που σοβαρές επιπλοκές μπορεί να αναπτυχθούν σε κάποιες περιπτώσεις. Οι ενήλικες και τα μεγαλύτερα παιδιά συνήθως αρρωσταίνουν βαρύτερα από ότι τα μικρότερα παιδιά.
Τα παιδιά, η μητέρα των οποίων είχε περάσει ανεμοβλογιά ή είχε κάνει το εμβόλιο δεν είναι πιθανό να κολλήσουν πριν την ηλικία του 1 έτους. Εάν κολλήσουν ανεμοβλογιά, συνήθως πρόκειται για ήπιο περιστατικό. Αυτό συμβαίνει γιατί τα αντισώματα από το αίμα της μητέρας βοηθάνε στην προστασία του βρέφους. Τα παιδιά ηλικίας κάτω του 1 έτους, η μητέρα των οποίων δεν έχει περάσει ανεμοβλογιά ή δεν έχει κάνει το εμβόλιο, μπορεί να αρρωστήσουν βαριά με ανεμοβλογιά. Η βαριά ανεμοβλογιά είναι περισσότερο κοινή σε παιδιά με ανοσοποιητικό σύστημα που δεν λειτουργεί καλά. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε νόσο ή φάρμακα όπως η χημειοθεραπεία και τα στεροειδή.
Συμπτώματα
Ο ιός εισέρχεται στον οργανισμό με σωματίδια και αρχικά εγκαθίσταται στις αμυγδαλές και στο βλεννογόνο του αναπνευστικού συστήματος και μετά στους τοπικούς λεμφαδένες. Στη συνέχεια εισέρχεται στο αίμα και εισέρχεται στο ήπαρ, το σπλήνα και άλλα όργανα, όπου και αναπαράγεται. Αυτή η περίοδος επώασης διαρκεί 11 με 13 μέρες και μετά ο ιός εισέρχεται πάλι στο αίμα και εξαπλώνεται στο δέρμα. Ο ιός προκαλεί εξάνθημα μαζί με πυρετό και συστηματικά συμπτώματα, όπως κεφαλαλγία. Ο άρρωστος μεταδίδει τον ιό 2 μέρες πριν την εμφάνιση του εξανθήματος μέχρι και 6 μέρες μετά. Ο ιός της ανεμοβλογιάς μεταδίδεται με σταγονίδια από την μύτη ή το στόμα ,που περιέχουν τον ιό. Μεταδίδεται πολύ εύκολα. Άτομα που μένουν στο ίδιο σπίτι με τον άρρωστο έχουν πιθανότητα 95% να μολυνθούν.
Μετά την πρώτη λοίμωξη (ανεμοβλογιά), ο ιός παραμένει στα νευρικά κύτταρα και μπορεί να ενεργοποιηθεί ξανά σε ενήλικες ή όταν η κυτταρική ανοσία του ασθενούς εξασθενίσει, με αποτέλεσμα την εμφάνιση έρπη ζωστήρα.
Η αρρώστια ξεκινά συνήθως με ελαφρό πυρετό και πολύ σύντομα εμφανίζονται οι χαρακτηριστικές φυσαλίδες. Οι φυσαλίδες ξεκινούν από τον κορμό και το πρόσωπο και μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του δέρματος, όπως στα γεννητικά όργανα, μέσα στο στόμα, μέσα στο αυτί, στη μύτη. Πάντοτε θα δείτε, αν ψάξετε καλά, τέτοιες φυσαλίδες και στο δέρμα της κεφαλής. Οι φυσαλίδες αυτές έχουν διάμετρο 5-10 χιλιοστά και η βάση τους είναι κόκκινη. Το εξάνθημα αυτό εμφανίζεται με διαδοχικά κύματα. Δηλαδή μπορεί την μια μέρα να παρουσιάσει εκατό βλάβες, την επομένη να εμφανιστούν καινούριες και την μεθεπόμενη καινούριες βλάβες. Παρουσιάζει συνήθως 2-4 κύματα (στην ιατρική λέγονται εκθύσεις). Για αυτό το λόγο δεν είναι και σταθερό το χρονικό διάστημα που διαρκεί η ανεμοβλογιά.
Οι φυσαλίδες 4-5 μέρες μετά την εμφάνιση τους αρχίζουν να ξηραίνονται.
Το παιδί παρουσιάζει έντονο κνησμό για αυτό και βλέπουμε τα παιδιά αυτά να ξύνονται συνεχώς.
Πολύ συχνά τα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν βήχα, ρινίτιδα, πόνο στο λαιμό όταν καταπίνουν και πόνο στην κοιλιά.
Η ανεμοβλογιά μπορεί να προκαλέσει τις ακόλουθες επιπλοκές, παρά το γεγονός ότι θεωρείται "ελαφρά αρρώστια":
•    Πνευμονία
•    Εγκεφαλίτιδα
•    Ηπατίτιδα
•    Νεφρίτιδα
•    Μολύνσεις των φυσαλίδων. Αυτή είναι η πιο συχνή επιπλοκή.
Πολύ επιρρεπή στις επιπλοκές είναι τα ανοσοκατασταλμένα άτομα (αυτά με μειωμένο αμυντικό σύστημα), στα οποία η ανεμοβλογιά μπορεί να είναι θανατηφόρα. Για αυτό τα ανοσοκατασταλμένα άτομα δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με άτομα που έχουν ανεμοβλογιά.
Διαγνωστικές εξετάσεις
Η ανεμοβλογιά συνήθως διαγιγνώσκεται από το κλασσικό εξάνθημα και το ιατρικό ιστορικό του παιδιού. Αιματολογικές εξετάσεις και εξετάσεις των ίδιων των φλυκταινών μπορούν να επιβεβαιώσουν τη διάγνωση εάν υπάρχει οποιοδήποτε ερώτημα.
Αντιμετώπιση
. Αντιπυρετικά, κατά προτίμηση παρακεταμόλη για την αντιμετώπιση του πυρετού. ΜΗ δίνετε ποτέ ασπιρίνη γιατί η χρησιμοποίηση της ασπιρίνης στα παιδιά με ανεμοβλογιά έχει ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση του συνδρόμου Reye (βαριά αρρώστια που προσβάλλει τον εγκέφαλο και τα νεφρά).
. Αντιβίωση δε χρειάζεται.
. Υπάρχει φάρμακο που μπορεί να περιορίσει τη νόσο και λέγεται ακυκλοβίρη. Μπορείτε να το πάρετε μόνο μετά από εξέταση και συνταγογράφηση του φαρμάκου από τον παιδίατρο σας.
. Για τον κνησμό υπάρχουν ειδικές λοσιόν (calamine lotion) που μπορείτε να βάλετε στο σώμα του παιδιού καθώς επίσης και ειδικά αντιϊσταμινικά φάρμακα, τα οποία όμως μπορείτε να πάρετε μόνο με την συμβουλή του παιδιάτρου σας.
. Κόβετε τα νύχια του παιδιού σας για να μην ξύνεται και να μολύνει τις φυσαλίδες.
Καλέστε το γιατρό εάν ο ασθενής παρουσιάσει:
. Έντονο πονοκέφαλο
. Σύγχυση
. Υπνηλία
. Ευερεθιστότητα
. Επανειλημμένους εμετούς
. Δυσκολία στην αναπνοή
. Σημεία μόλυνσης του δέρματος
Προφύλαξη
Μπορεί κανείς να προφυλαχτεί από την ανεμοβλογιά;
Υπάρχει κατάλληλο εμβόλιο που γίνεται σε ηλικία 12 μηνών. Αν το παιδί είναι 1-12 χρονών χρειάζεται μια μόνο δόση. Αν είναι μεγαλύτερο χρειάζονται δυο δόσεις. Το εμβόλιο δεν έχει ουσιαστικά καμία παρενέργεια και προστατεύει από την αρρώστια σε ποσοστό 80-90%. Αυτοί που παρουσιάζουν ανεμοβλογιά παρά τον εμβολιασμό εμφανίζουν πολύ ελαφρά συμπτώματα. Σε ειδικές περιπτώσεις (άτομα με καρκίνο, άτομα με μειωμένο αμυντικό σύστημα, νεογνά μητέρων που αρρώστησαν με την γέννηση τους) μπορούμε να χορηγήσουμε έτοιμα αντισώματα (υπεράνοσος γ-σφαιρίνη), για να προστατεύσουμε τα άτομα αυτά από την ανεμοβλογιά. Η γ-σφαιρίνη θα τον προστατεύσει πλήρως ή αν αρρωστήσει θα είναι πιο ήπια τα συμπτώματα.