Ορισμός
Οι αλλοιώσεις των νυχιών αναφέρονται σε προβλήματα με το χρώμα, το σχήμα, την υφή ή το πάχος των νυχιών του χεριού ή του ποδιού.Τα νύχια μαζί με τους ιδρωτοποιούς αδένες, τους σμηγματογόνους αδένες και τις τρίχες αποτελούν τα «εξαρτήματα» του δέρματος.
Τα νύχια των χεριών χρησιμεύουν ιδιαίτερα κατά την εκτέλεση των κινήσεων σύλληψης που κάνουμε με τα χέρια μας. Ο ρόλος των νυχιών των ποδιών φαίνεται να είναι ασαφής. Όμως, τα νύχια έχουν και ένα συνεχώς αυξανόμενο κοσμητικό ρόλο ιδίως για τις γυναίκες. Το τελευταίο δίνει πρόσθετη αξία στην υγεία και τη γενικότερη κατάστασή τους.
Εναλλακτικές Ονομασίες
Γραμμές Beau, ανωμαλίες των νυχιών, κοιλονυχία, ονυχόλυση, λευκονυχία, εύθραυστα νύχια
Γενικά
Πολύ συχνά παρουσιάζονται εύθραυστα, «ανοίγουν» ή «μαδάνε» στο ελεύθερό τους άκρο ιδίως στις γυναίκες. Εμφανίζουν δηλαδή «ευθραυστότητα», «ονυχόσχαση» ή «ονυχόρρηξη». Αυτό μπορεί να οφείλεται στη συχνή εμβάπτιση των χεριών σε νερό κατά τις καθημερινές οικιακές εργασίες, σε έλλειψη βιταμινών (όπως Α, B6, C) και αμινοξέων (π.χ. κυστίνη) αλλά και σε σταδιακή φυσική φθορά, που είναι πιο έντονη σε κάποιους ανθρώπους. Πολλοί πιστεύουν ότι μία τέτοια κατάσταση προκαλείται από ελλιπή διατροφή, έλλειψη ασβεστίου κλπ. Αυτή η άποψη είναι λανθασμένη και το συγκεκριμένο πρόβλημα αντιμετωπίζεται με χρήση προστατευτικών γαντιών κατά τις οικιακές εργασίες, με εφαρμογή ειδικών σκευασμάτων τοπικής χρήσης και με συμπληρώματα διατροφής.
Συχνά το χρώμα των νυχιών, ιδίως των γυναικών, μεταβάλλεται προς κίτρινο ή εμφανίζονται κατάλευκα στίγματα ή γραμμώσεις στην επιφάνειά τους. Η αιτία αυτών τις περισσότερες φορές είναι χημική και σχετίζεται με τη χρόνια χρήση διαλυτικών ουσιών των βαφών μανικιούρ ή των διαλυμάτων αποχρωματισμού τους (πχ ακετόνης).
Ρήξεις του νυχιού στο ελεύθερο άκρο του αλλά και μόνιμα σημάδια από τραυματισμούς της επιφάνειάς του μπορεί να προκληθούν από την επαναλαμβανόμενη αφαίρεση και επανατοποθέτηση τεχνητών (ακρυλικών) νυχιών.
Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για την παρουσία διάφορων αλλοιώσεων στην επιφάνεια των νυχιών, όπως αυλακώσεις, βοθρία (μικρές λακουβίτσες) κ.ά. Συνήθως αποδεικνύεται, ότι πρόκειται για μικρές παραλλαγές που εμφανίζονται σε διάφορες ηλικίες και δεν σχετίζονται με κάτι το παθολογικό. Μπορεί δηλαδή να οφείλονται σε φυσική φθορά ή προγενέστερους τραυματισμούς.
Όπως το δέρμα, έτσι και τα νύχια δίνουν πολλές πληροφορίες για την υγεία.
•    Οι γραμμές Beau είναι εγκάρσιες αυλακώσεις των νυχιών. Οι αυλακώσεις αυτές μπορεί να συμβούν μετά από νόσο, τραυματισμό στο νύχι και σε περιπτώσεις υποσιτισμού.
•    Τα εύθραυστα νύχια είναι συχνά το φυσιολογικό αποτέλεσμα της γήρανσης. Ωστόσο, μπορεί να οφείλονται σε συγκεκριμένες νόσους ή καταστάσεις.
•    Η κοιλονυχία αναφέρεται σε ανώμαλο σχήμα των νυχιών. Το νύχι έχει ανυψωμένα άκρα, είναι λεπτό και κοίλο προς τα έσω. Η διαταραχή συσχετίζεται με αναιμία ανεπάρκειας σιδήρου.
•    Η λευκονυχία είναι λευκές γραμμές ή κηλίδες στα νύχια.
•    Η δημιουργία εντυπωμάτων αναφέρεται στην παρουσία μικρών βαθουλωμάτων στην επιφάνεια του νυχιού. Σε κάποιες περιπτώσεις το νύχι θρυμματίζεται. Το νύχι μπορεί να χαλαρώσει και να πέσει τελείως.
•    Τα επάρματα είναι μικροσκοπικές, ανυψωμένες γραμμές που αναπτύσσονται εγκάρσια ή κατά μήκος του νυχιού.
παθολογικές καταστάσεις
παθήσεις των ίδιων των νυχιών π.χ. ονυχομυκητίαση, υπωνύχια αιματώματα από τραυματισμούς, καλοήθεις ή κακοήθεις νεοπλασίες των νυχιών κ.ά. παθήσεις του δέρματος που εκδηλώνονται και από τα νύχια π.χ. ψωρίαση, ομαλό λειχήνα, ιχθύαση, γυροειδή αλωπεκία κ.ά. παθήσεις που αφορούν όλο τον οργανισμό αλλά εκδηλώνονται και από τα νύχια π.χ. σιδηροπενική αναιμία, χρόνιες πνευμονοπάθειες, νεφρική ανεπάρκεια, λοιμώδη νοσήματα, νοσήματα του κολλαγόνου κ.ά. Όταν έχουμε αλλαγές του χρώματος, του πάχους , της υφής (σύστασης), της κυρτότητας της επιφάνειας και άλλων γνωρισμάτων των νυχιών μπορεί να προκληθεί σύγχυση ή και αγωνία. Σε τέτοιες περιπτώσεις συνιστάται ιδιαίτερα η αναζήτηση της γνώμης του ειδικού Δερματολόγου. Στατιστικά πιστεύεται ότι στην πλειονότητα τέτοιων περιπτώσεων η απάντηση θα είναι καθησυχαστική. Αλλά και στις άλλες (δηλ. τις λιγότερες) περιπτώσεις που συνδέονται με κάτι παθολογικό η εξέταση του ειδικού μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα χρήσιμη. Όταν για παράδειγμα υπάρχει ένδειξη ονυχομυκητίασης, θα υποδειχθεί και η ανάλογη εργαστηριακή (μυκητολογική) εξέταση προκειμένου να αρχίσει η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Εάν όμως υπάρξει ένδειξη γενικότερης οργανικής νόσου οι πληροφορίες από την εξέταση των νυχιών μπορεί να επιταχύνουν ή να επιβεβαιώσουν άμεσα τη διάγνωση. Ενδιαφέρον έχει το ότι η χρονίζουσα άσκηση κάποιων χειρονακτικών επαγγελμάτων επιφέρει αντίστοιχες αλλοιώσεις στα νύχια. Έχουμε δηλ. και «επαγγελματικές νόσους» των νυχιών.
Νόσοι:
•    Διαταραχές που επηρεάζουν το ποσό του οξυγόνου στο αίμα (όπως η παθολογική ανατομία της καρδιάς και οι πνευμονοπάθειες, περιλαμβανομένου του καρκίνου ή της λοίμωξης) μπορούν να προκαλέσουν πληκτροδακτυλία.
•    Η νεφροπάθεια μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση άχρηστων προϊόντων αζώτου στο αίμα, που μπορεί να βλάψει τα νύχια.
•    Η ηπατοπάθεια μπορεί να βλάψει τα νύχια.
•    Οι θυρεοειδοπάθειες, όπως η υπερθυρεοειδισμός ή ο υποθυρεοειδισμό, μπορεί να προκαλέσουν εύθραυστα νύχια ή διαχωρισμό της κοίτης από την πλάκα του νυχιού (ονυχόλυση).
•    Μια βαρεία νόσος ή χειρουργείο μπορεί να προκαλέσει οριζόντιες αύλακες στα νύχια (γραμμές Beau).
•    Η ψωρίαση μπορεί να προκαλέσει σχηματισμό εντυπωμάτων, διαχωρισμό της κοίτης από την πλάκα του νυχιού και χρόνια καταστροφή της πλάκας του νυχιού (δυστροφία).
•    Άλλες παθήσεις που μπορούν να επηρεάσουν την εμφάνιση των νυχιών περιλαμβάνουν τη συστημική αμυλοείδωση, τον υποσιτισμό, την ανεπάρκεια βιταμινών και τον ομαλό λειχήνα.
Πότε να Επικοινωνήσετε με το Γιατρό
•    Μπλε νύχια
•    Πληκτροδακτυλία
•    Παραμορφωμένα νύχια
•    Οριζόντια επάρματα
•    Ωχρά νύχια
•    Λευκές γραμμές
•    Λευκό χρώμα κάτω από τα νύχια