Ορισμός
Με τον όρο αλλεργία εννοούμε μια υπερβολική ανοσολογική απόκριση ή μια αντίδραση σε ουσίες που γενικά δεν είναι επιβλαβείς.
Με τον όρο δερματικές αλλεργίες, αναφερόμαστε στην εκδήλωση  αλλεργικών συμπτωμάτων από το δέρμα, το οποίο αποτελεί μάλλον το πιο συχνό όργανο εμφάνισης αλλεργίας. Πρακτικά, οποιαδήποτε αλλεργία (με εξαίρεση ίσως την αναπνευστική αλλεργία) μπορεί να εκδηλωθεί είτε αποκλειστικά ως δερματική αλλεργία είτε με συνδυασμό συμπτωμάτων από το δέρμα και από άλλα όργανα.
Έτσι, η αλλεργία σε τροφές, σε φάρμακα ή σε νυγμό (τσίμπημα) μέλισσας ή σφήκας μπορεί να εμφανιστεί είτε ως μεμονωμένη δερματική αλλεργία (με την εκδήλωση στο δέρμα ενός εξανθήματος που ονομάζεται κνίδωση, είτε ως συνδυασμός δερματικής αλλεργίας και συμπτωμάτων από άλλα όργανα, όπως το αναπνευστικό, το πεπτικό και το κυκλοφορικό σύστημα (δηλαδή την πίεση του αίματος). Στην περίπτωση μάλιστα που η δερματική αλλεργία (κνίδωση) συνδυάζεται με ταυτόχρονα συμπτώματα και από άλλα όργανα, τότε η πάθηση ονομάζεται συστηματική αναφυλακτική αντίδραση.
Διάφορες μορφές
•    Αλλεργική επιπεφυκίτιδα
•    Αλλεργικές αντιδράσεις
•    Αλλεργική δοκιμασία
•    Αλλεργία σε μούχλα, επιθήλια, σκόνη
•    Ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα)
•    Δερματίτιδα εξ επαφής
•    Αλλεργίες σε φάρμακα
•    Τροφική αλλεργία
•    Αλλεργική ρινίτιδα
Αίτια
Οι αλλεργίες είναι σχετικά συνηθισμένες. Ρόλο διαδραματίζουν γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες.
Συμπτώματα
Πταρμούς (φτέρνισμα),, Κνησμός, ξηρότητα οφθαλμών ή δακρύρροια, Ρινική συμφόρηση
( μπούκωμα) μύτης ή καταρροή, Πομφοί ή εξανθήματα, δυσκολία στην αναπνοή(άσθμα)
Το άσθμα είναι μια χρόνια φλεγμονή των βρόγχων που μπορεί να εμφανισθεί εξ’ αιτίας αλλεργικής αντίδρασης σε ουσίες (αλλεργιογόνα), όπως γύρεις ,ιοί, καπνός, χημικά σπρέι κλπ. Εάν δεν αντιμετωπισθούν γρήγορα και σωστά τα επεισόδια του άσθματος μπορεί να είναι και επικίνδυνα για την ζωή. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν συνήθως: Βήχα και σφύριγμα (συριγμός), δυσκολία στην αναπνοή (βρογχόσπασμος), βάρος ή σφίξιμο στο στήθος, εύκολη κόπωση. Οι αλλεργίες είναι η πιο συχνή αιτία του άσθματος. Οι αλλεργίες και το άσθμα προσβάλλουν ένα στους εννέα ενήλικες και ένα στα πέντε παιδιά , με αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής. Την τελευταία δεκαετία τα κρούσματα υπερδιπλασιάστηκαν, λόγω του τρόπου ζωής και την υπερβολική αύξηση των ρύπων(μόλυνση του περιβάλλοντος) που λειτουργούν ως αλλεργιογόνα.
Το σημείο του σώματος που έρχεται σε επαφή με το αλλεργιογόνο παίζει σημαντικό ρόλο στα συμπτώματα που αναπτύσσονται. Για παράδειγμα:
•    Τα αλλεργιογόνα που προσλαμβάνονται με την αναπνοή συχνά προκαλούν συμφόρηση, κνησμό ρινός και λαιμού, παραγωγή βλέννας, βήχα ή συριγμό
•    Τα αλλεργιογόνα που αγγίζουν τα μάτια μπορεί να προκαλέσουν κνησμό, δακρύρροια, κόκκινα, πρησμένα μάτια.
•    Η κατανάλωση τροφής στην οποία είστε αλλεργικός μπορεί να προκαλέσει ναυτία, έμετο, κοιλιακό άλγος, κράμπες, διάρροια ή μια σοβαρή, απειλητική για τη ζωή αντίδραση
•    Τα αλλεργιογόνα που αγγίζουν το δέρμα μπορεί να προκαλέσουν δερματικό εξάνθημα, κνίδωση, κνησμό, φλύκταινες ή ακόμα και απολέπιση του δέρματος
•    Η φαρμακευτικές αλλεργίες ενέχουν ολόκληρο το σώμα και μπορούν να οδηγήσουν σε ποικιλία συμπτωμάτων
Διαγνωστικές εξετάσεις
Οι αλλεργίες είναι συχνά μακροχρόνιες καταστάσεις με υφέσεις και εξάρσεις. Αν και η ίαση δεν είναι πάντοτε εφικτή, η θεραπεία μπορεί να εξασφαλίσει σχεδόν φυσιολογική ζωή. Η αποφυγή του αλλεργιογόνου όταν είναι εφικτή έχει πολύ μεγάλη σημασία. Η φαρμακευτική θεραπεία είναι ιδιαίτερα σημαντική και πολλές φορές μακροχρόνια. Η ανοσοθεραπεία (εμβολιασμός) είναι αποτελεσματική σε ορισμένους ασθενείς. Προληπτικά μέτρα μπορούν να παρθούν σε ορισμένες καταστάσεις.
Η δερματική δοκιμασία είναι η πιο κοινή μέθοδος εξέτασης για αλλεργίες. Ένας τύπος δερματικής δοκιμασίας είναι η δοκιμασία νυγμού (prick test). Ενέχει την τοποθέτηση μιας μικρής ποσότητας του ύποπτου αλλεργιογόνου στο δέρμα, και στη συνέχεια ένα ελαφρύ τρύπημα της περιοχής ώστε η ουσία να περάσει κάτω από το δέρμα. Το δέρμα επιθεωρείται προσεκτικά για σημεία αντίδρασης, που περιλαμβάνουν οίδημα και ερυθρότητα. Η δερματική δοκιμασία μπορεί να αποτελεί επιλογή για κάποια μικρά παιδιά και βρέφη.
Άλλοι τύποι δερματικών δοκιμασιών περιλαμβάνουν τις επιδερμικές δοκιμασίες (patch testing) και τις ενδοδερμικές δοκιμασίες (intradermal testing). Για λεπτομερείς πληροφορίες, δείτε: Αλλεργική εξέταση
Με αιματολογικές εξετάσεις μπορούν να μετρηθούν τα επίπεδα συγκεκριμένων ουσιών που σχετίζονται με τις αλλεργίες, ιδιαίτερα την ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE).
Μια γενική αίματος, ιδιαίτερα ο αριθμός των ηωσινόφιλων, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποκάλυψη αλλεργιών.
Σε κάποιες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να σας πει να αποφεύγεται συγκεκριμένα αντικείμενα, για να δει αν θα βελτιωθείτε, ή να χρησιμοποιήσετε ύποπτα αντικείμενα για να δει αν θα επιδεινωθείτε. Αυτό ονομάζετε "εξέταση χρήσης ή εξάλειψης". Συχνά χρησιμοποιείται για τον έλεγχο τροφικών ή φαρμακευτικών αλλεργιών.
Ο γιατρός μπορεί επίσης να ελέγξει την αντίδρασή σας σε φυσικούς εκλυτικούς παράγοντες, όπως η εφαρμογή θερμότητας, κρύου ή άλλης διέγερσης στο σώμα σας και να σας παρακολουθήσει για μια αλλεργική απόκριση.
Σε κάποιες περιπτώσεις, ένα ύποπτο αλλεργιογόνο διαλύεται ή ενσταλάζεται στο κάτω βλέφαρο για να διερευνηθεί μια αλλεργική αντίδραση. Αυτό θα πρέπει να γίνει μόνο από ένα γιατρό.
Πρόληψη
Τα παιδιά που έχουν θηλάσει για τουλάχιστον 4 μήνες ή περισσότερο μπορεί να είναι προστατευμένα έναντι της ατοπικής δερματίτιδας, της αλλεργίας στο γάλα αγελάδας, και του συριγμού στην πρώιμη παιδική ηλικία.
Ωστόσο, η μεταβολή της δίαιτας της μητέρας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή κατά το θηλασμό δεν φαίνεται να αποτρέπει τις αλλεργικές παθήσεις.
Για τα περισσότερα παιδιά, η αλλαγή δίαιτας ή τα ειδικά παιδικά γάλατα δεν φαίνεται να αποτρέπουν αυτά τα προβλήματα. Εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό εκζέματος και αλλεργιών σε έναν γονέα, αδερφό ή αδερφή, συζητήστε τη διατροφή του βρέφους με τον παιδίατρό σας. Ο χρόνος της εισαγωγής στερεάς τροφής γενικά, καθώς και η χρήση συγκεκριμένων τροφών, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη κάποιων αλλεργιών.
Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι βρέφη που εκτίθενται σε συγκεκριμένα αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα (όπως ακάρεα σκόνης και επιθήλια γάτας) είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν σχετιζόμενες αλλεργίες. Αυτό ονομάζεται η "υπόθεση υγιεινής" και έχει προκύψει από παρατηρήσεις σε βρέφη που μεγαλώνουν σε φάρμες, τα οποία τείνουν να έχουν λιγότερες αλλεργίες από αυτά που μεγαλώνουν σε πιο στείρα περιβάλλοντα.
Από τη στιγμή που έχει αναπτυχθεί μια αλλεργία, η αντιμετώπιση της αλλεργίας και η προσεκτική αποφυγή των πραγμάτων που προκαλούν αντιδράσεις, μπορεί να αποτρέψει τις αλλεργίες στο μέλλον.