Ορισμός
Οι αιμορροΐδες αποτελούν ημιτονοειδείς αγγειακές δομές στην κοπροδόχο λήκυθο που βοηθούν στον έλεγχο εξόδου των κοπράνων κατά την αφόδευση.
Γίνονται παθολογικές όταν διογκώνονται ή ερεθίζονται. Στη φυσιολογική τους κατάσταση, δρουν ως προστατευτικό στρώμα που αποτελείται από αρτηριοφλεβικές διόδους και συνδετικό ιστό.
Τα συμπτώματα των παθολογικών αιμορροΐδων εξαρτώνται από τον τύπο τους. Οι εσωτερικές αιμορροΐδες συνήθως εμφανίζονται με ανώδυνη ορθική αιμορραγία ενώ οι εξωτερικές αιμορροΐδες ενδέχεται να παρουσιάσουν λίγα συμπτώματα ή, αν σχηματιστεί θρόμβος, υπολογίσιμο πόνο και οίδημα στην περιοχή του πρωκτού. Οι αιμορροΐδες είναι επώδυνες, διογκωμένες φλέβες στο κατώτερο τμήμα του ορθού ή στον πρωκτό.
Εναλλακτικές Ονομασίες
Ορθικός όγκος, όγκος στο ορθό
Αίτια
Υπάρχει ένα πλήθος παραγόντων που θεωρείται ότι παίζουν κάποιο ρόλο, όπως: ακανόνιστα συνήθεια εντέρων (δυσκοιλιότητα ή διάρροια), έλλειψη σωματικής άσκησης, διατροφικοί παράγοντες (δίαιτες χαμηλές σε φυτικές ίνες), αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση (παρατεταμένη πίεση, ασκίτις, σχηματισμός ενδοκοιλιακής μάζας ή εγκυμοσύνη), γενετικοί παράγοντες, απουσία βαλβίδων εντός των αιμορροϊδικών φλεβών και το γήρας. Οι αιμορροΐδες προκύπτουν από αυξημένη πίεση στις φλέβες του πρωκτού. Η πίεση προκαλεί διόγκωση και επέκταση των φλεβών, καθιστώντας τες επώδυνες, ιδιαίτερα όταν κάθεστε. Το πιο κοινό αίτιο είναι η προσπάθεια κατά τις κενώσεις. Οι αιμορροΐδες μπορεί να προκύψουν εξαιτίας δυσκοιλιότητας, διατήρησης καθιστής θέσης για μεγάλο διάστημα και πρωκτικών λοιμώξεων. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να προκληθούν από άλλες νόσους, όπως κίρρωση του ήπατος.
Οι εσωτερικές αιμορροΐδες εμφανίζονται μόλις εσωτερικά του πρωκτού, στην αρχή του ορθού. Οι εξωτερικές αιμορροΐδες εμφανίζονται στο πρωκτικό στόμιο και μπορεί να κρέμονται έξω από τον πρωκτό.
Συμπτώματα
Οι εσωτερικές και εξωτερικές αιμορροΐδες μπορεί να παρουσιαστούν με διαφορετικό τρόπο. Παρ' όλα αυτά, πολλοί άνθρωποι ενδέχεται να παρουσιάσουν έναν συνδυασμό των δύο. Η αιμορραγία σε επαρκή βαθμό για την πρόκληση αναιμίας είναι σπάνιο φαινόμενο, ενώ η αιμορραγία σε βαθμό που απειλεί τη ζωή είναι ακόμα πιο σπάνια. Πολλοί άνθρωποι νιώθουν ντροπή όταν αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα και ζητούν ιατρική βοήθεια μόνο όταν η περίπτωσή τους επιδεινωθεί.
Τα συμπτώματα των αιμορροΐδων περιλαμβάνουν:
•    Πρωκτικό κνησμό
•    Πρωκτικό άλγος, ιδιαίτερα όταν κάθεστε
•    Έντονα κόκκινο αίμα στο χαρτί τουαλέτας, στα κόπρανα ή στη λεκάνη
•    Πόνο στη διάρκεια των κενώσεων
•    Ένα ή περισσότερα σκληρά, ευαίσθητα εξογκώματα κοντά στον πρωκτό
Διαγνωστικές εξετάσεις
•    Ανίχνευση αίματος στα κόπρανα
•    Σιγμοειδοσκόπηση
•    Ορθοσκόπηση
 Τι να προσέχετε
   
Αποφύγετε την προσπάθεια στη διάρκεια των κενώσεων. Μπορείτε να βοηθήσετε στην πρόληψη των αιμορροΐδων, προλαμβάνοντας τη δυσκοιλιότητα. Να καταναλώνετε αρκετά υγρά, τουλάχιστον 8 ποτήρια νερού την ημέρα. Η δίαιτά σας να έχει υψηλό περιεχόμενο σε ίνες από φρούτα, λαχανικά και σιτηρά ολικής άλεσης. Εξετάστε τη λήψη συμπληρωμάτων ινών.       
θα πρέπει το διαιτολόγιό σας να είναι πλούσιο σε ίνες και να πίνετε πολλά υγρά. Ακόμη:
•    Να φοράτε βαμβακερά εσώρουχα.
•    Να αποφεύγετε το χαρτί τουαλέτας με άρωμα ή χρώμα.
•    Προσπαθήστε να μην ξύνεστε στην περιοχή.
Οι κρέμες κορτικοστεροειδών που δεν απαιτούν ιατρική συνταγή, μπορούν να μειώσουν τον πόνο και το οίδημα. Οι κρέμες για τις αιμορροΐδες, με λιδοκαΐνη, μπορούν να μειώσουν τον πόνο. Η αμαμηλίδα (εφαρμόζεται με μπατονέτες) μπορεί να μειώσει τον κνησμό.
Ένας χειρούργος ή γαστρεντερολόγος μπορεί να εφαρμόσει θερμοπηξία με υπέρυθρη ακτινοβολία για τη συρρίκνωση των εσωτερικών αιμορροΐδων. Αυτή βοηθάει στην αποφυγή του χειρουργείου. Το χειρουργείο που μπορεί να γίνει για την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων περιλαμβάνει απολίνωση με ελαστική ταινία ή χειρουργική αιμορροϊδεκτομή. Οι επεμβάσεις αυτές γενικά χρησιμοποιούνται για ασθενείς με ισχυρό πόνο ή σοβαρή αιμορραγία που δεν ανταποκρίθηκαν σε άλλες μεθόδους αντιμετώπισης.
καλέστε το γιατρό εάν
Καλέστε για ραντεβού με το γιατρό σας εάν τα συμπτώματα των αιμορροΐδων δεν βελτιώνονται με την οικιακή αντιμετώπιση. Θα πρέπει επίσης να σας δει ο γιατρός σας εάν έχετε αιμορραγία από το ορθό. Ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να ελέγξει για άλλα, περισσότερο σοβαρά αίτια αιμορραγίας, ιδιαίτερα εάν δεν είχατε ποτέ στο παρελθόν αιμορραγία από αιμορροΐδες.
Καλέστε το 166 εάν η απώλεια αίματος είναι σημαντική, ή εάν αισθάνεστε ζαλισμένος ή έχετε τάση για λιποθυμία.