Δρ ΧΡΗΣΤΟΣ  Ε.   ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ
Nευροχειρουργός –PhD

 

"Η Αναπηρία είναι νόσος κοινωνική. Προσβάλλει την  Ποιότητα ζωής, δηλαδή, την υποκειμενική αίσθηση πληρότητας και ασφάλειας, την ικανοποίηση και την απόλαυση που δημιουργεί στον Άνθρωπο η συμμετοχή σε όλες τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής…Χρειάζεται να αναθεωρηθεί ριζικά η κοινωνική πολιτική, ώστε, από Άτομα Με Έλλειμμα Ανεξαρτησίας να γίνουμε Άτομα με Πλεόνασμα Ανεξαρτησίας.
Καταργούμε τα ακρωνύμια ! Βγάζουμε από πάνω μας τα εισαγωγικά
!"

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εξειδικεύθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, όπου, το 1989 του απονεμήθηκε από το Γενικό Ιατρικό Συμβούλιο ο τίτλος του Ειδικού Συμβούλου στη Νευρολογική Χειρουργική. Για την πρωτοποριακή εργασία του στην πειραματική στερεοτακτική  χειρουργική στα βασικά γάγγλια του εγκεφάλου για παθήσεις όπως η νόσος του Πάρκισον και η χορεία του Huntington  του απονεμήθηκε το 1986 ο τίτλος του Διδάκτορα (PhD).

1990: παρουσιάζει στη Βουδαπέστη πρωτοποριακές μικροχειρουργικές  τεχνικές για τις αγγειακές δυσπλασίες του εγκεφάλου.
1991: παρουσιάζει στο Συνέδριο της Εταιρίας Ερευνών Νευρολογικής Χειρουργικής της Αμερικής (RSNS) για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο, τα αποτελέσματα  ενός ερευνητικού προγράμματος, το οποίο χρηματοδοτείτο από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO). Το ερευνητικό αυτό πρόγραμμα είχε αντικείμενο τη μελέτη της «εν ζωή» μεταβολικής δραστηριότητας του εγκεφάλου (Magnetic Resonanse Spectroscopy) σε αθενείς με αγγειακές δυσπλασίες,  προ- και μετεγχειρητικά.
1994: παρουσιάζει στο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας Νευροχειρουργών (ΑΑΝS) τα αποτελέσματα  μεγάλου αριθμού νευροχειρουργικών επεμβάσεων για μείζονες αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού), που τον καθιέρωσαν διεθνώς ως ειδικό στην εφαρμογή της νέας τεχνολογίας, στη μικροχειρουργική αντιμετώπιση των νευροχειρουργικών αγγειακών παθήσεων.
1996: παρουσιάζει στο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο της Αθήνας τα άριστα αποτελέσματα από τη χειρουργική αντιμετώπιση της υπαραχνοειδούς αιμορραγίας από ρήξη ανευρύσματος  ως επείγον περιστατικό, χαράσσοντας έτσι  τη νέα εποχή ελαχιστοποίησης  της θνησιμότητας και νοσηρότητας από την νόσο.
Την ίδια  εποχή παρουσιάζει λεπτές και εξειδικευμένες μικροχειρουργικές τεχνικές και τα  άριστα αποτελέσματα  από την υπερδεκαετή εφαρμογή τους στην αντιμετώπιση της Κοίλης του Μεσοσπονδυλίου Δίσκου Οσφυϊκής, Θωρακικής και Αυχενικής Μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης, ως περιστατικά  ημερήσιας νοσηλείας (day-case).
1997: στο Παγκόσμιο Συνέδριο Λέιζερ παρουσιάζει τα εντυπωσιακά αποτελέσματα  από το συνδυασμό σύνθετων μικροχειρουργικών τεχνικών και ακτίνων Λέιζερ διοξειδίου του άνθρακα  (CO2  LASER) στην ριζική χειρουργική εξαίρεση όγκων βάσεως κρανίου.
1998: ανακοινώνει στο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο, επιτυχές ενδοκρανιακό by-pass με αρτηριακό αυτομόσχευμα για επαπειλούμενο εγκεφαλικό, χειρουργική τεχνική που περιγράφεται για πρώτη φορά στα παγκόσμια ιατρικά χρονικά.
1999: παρουσίασε στο 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελλήνων Νευρολόγων κλινικές μελέτες και έρευνες με τα αποτελέσματα από τη «Χειρουργική Αντιμετώπιση της Αυχενικής Ριζιτικής Συνδρομής λόγω ρήξης μεσοσπονδυλίου δίσκου-Ημερήσια Νοσηλεία». Στη χειμερινή  συνάντηση της ΄Ενωσης Ευρωπαϊκών  Νευροχειρουργικών Εταιριών παρουσιάζει την χειρουργική μέθοδο  «Οσφυϊκή Μικροδισκεκτομή με αναδίπλωση ωχρού συνδέσμου» και στο 2ο Νευροχειρουργικό Συνέδριο της Μαύρης Θάλασσας την πρωτοποριακή «Συνδυασμένη διαλιθοειδική διαλαβυρινθική προσιγμοειδική και οπισθοσιγμοειδική προσέγγιση  για γιγαντιαίους όγκους της γεφυρο-πεαρεγκεφαλιδικής γωνίας-ακουστικά νευρινώματα».
Με την εισαγωγή της ενδοσκοπικής χειρουργικής για την αφαίρεση όγκων της υποφύσεως διαρρινικά, «η μύτη γίνεται παράθυρο στον εγκέφαλο» και καταργούνται τα αιματηρά χειρουργεία με παραμονή πολλών ημερών στο νοσοκομείο  και  αμφίβολα αποτελέσματα ως προς την έκβασή τους. Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της δεκαετίας από την έναρξη υλοποίησης αυτής της μεθόδου  τα παρουσιάζει στο 13ο Παγκόσμιο Συνέδριο Νευροχειρουργικής, το 2005.
Εξάλλου, η δημοσίευσή του στο  πλέον έγκριτο ιατρικό περιοδικό «Αcta Neurochir “ της εργασίας του «Παγιδευμένο Ανεύρυσμα στον κορμό της Παραπληρωματικής Μέσης Εγκεφαλικής Αρτηρίας» απέσπασε τα (έγγραφα) συγχαρητήρια του «γκουρού» της νευροχειρουργικής G. Yasargil.
Από το 2005: ερευνά πρωτοποριακές θεραπευτικές τεχνικές με τη χρήση βλαστοκυττάρων και επίκειται η έναρξη κλινικών ερευνητικών προγραμμάτων υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την εφαρμογή αυτών των τεχνικών σε ασθενείς με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, Κατά Πλάκας Σκλήρυνση, Νόσο  Πάρκινσον, βλάβες νωτιαίου μυελού και αστροκυτταρικού τύπου όγκους εγκεφάλου.
Η μέχρι σήμερα  επιστημονική του πορεία  έχει προβληθεί από τον Ελληνικό και  τον Παγκόσμιο Τύπο, ειδικό και γενικό, καθώς και από τα Ελληνικά και ξένα ειδησεογραφικά Πρακτορεία.

1993: εγκαταλείπει συνειδητά τα μεγάλα νευροχειρουργικά Κέντρα της Μεγάλης Βρετανίας και της Αμερικής και εγκαθίσταται με τη Βρετανίδα σύζυγό του, Μάριαμ Κάκου, ογκολόγο-ακτινοθεραπεύτρια, μόνιμα στην Ελλάδα, ως Διευθυντής Νευροχειρουργικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών όπου ξαφνιάζει με τις πρωτοποριακές μεθόδους νευροχειρουργικής του. Εισάγει για πρώτη φορά  στην Ελλάδα την τεχνική των ενδοαγγειακών επεμβάσεων (εμβολισμός) για ανευρύσματα και αγγειακές δυσπλασίες εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού. Για πρώτη φορά τα χειρουργεία στη σπονδυλική στήλη γίνονται σχεδόν αναίμακτα και ο χρόνος παραμονής του ασθενούς στο νοσοκομείο  μειώνεται στις 24 ώρες.
Για πρώτη φορά περιπτώσεις καταδικασμένων ασθενών, με τεράστιους όγκους βάσεως κρανίου που μέχρι τότε θεωρούντο ανεγχείρητοι, ελπίζουν σε μια αξιοπρεπή ζωή και δικαιώνονται. Για πρώτη φορά παρατηρείται το αντίστροφο από το σύνηθες: Αντί ασθενείς να «μεταναστεύουν»στο εξωτερικό για να χειρουργηθούν, ή χώρα μας γίνεται διεθνής πόλος έλξης νευροχειρουργικών περιστατικών  από την Μεγάλη Βρεττανία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, τη Λιβύη, το Ιράκ, την Αίγυπτο, τη Νιγηρία.   Διαπιστώνει γρήγορα ότι, υπάρχει μόνον μία  σοβαρή μονάδα παροχής υπηρεσιών Αποκατάστασης στην περιοχή της Αττικής (ΕΙΑΑ), παντελώς ανεπαρκής όμως, για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών σε εθνικό επίπεδο: Υπάρχουν σχεδόν ένα εκατομμύριο Πολίτες με κινητικές δυσλειτουργίες, άλλες αναπηρίες και ψυχονοητικές διαταχές, εξαιτίας νόσου ή κακώσεως του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος ή/και άλλων Συστημάτων.
Ενδεικτικά, ο αριθμός των ατόμων που χρήζουν υπηρεσιών Αποκατάστασης αυξάνει με  ρυθμό που πλησιάζει τις 100.000 ασθενείς κάθε χρόνο, μια και οι επιζώντες από εγκεφαλικά επεισόδια ξεπερνούν τις 30.000 ετησίως, τα δε θύματα τροχαίων ατυχημάτων ξεπερνούν τις 35.000 ετησίως, από τους οποίους, περί τους 4.000 θα καταλήξουν παραπληγικοί.
Οι υπηρεσίες Αποκατάστασης στόχο έχουν -μέσα από την διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση του ασθενούς και του περιβάλλοντός του- την προσωπική, οικογενειακή, κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη, δηλαδή την διασφάλιση ποιότητας ζωής και αυτόνομης-ανεξάρτητης διαβίωσης του πάσχοντος. Το Μάρτιο του 1996 θέτει σε λειτουργία την «ΑΝΑΠΛΑΣΗ», το πρώτο και μοναδικό Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Ημερήσιας Νοσηλείας, όχι μόνον στη χώρα μας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Η «ΑΝΑΠΛΑΣΗ» εισάγει μία σημαντική κλινική καινοτομία, το θεσμό της  Ημερήσιας Νοσηλείας στην Αποκατάσταση (ο ασθενής παραμένει κοινωνικοποιημένος, δηλαδή εκτός νοσοκομειακού περιβάλλοντος), μέσα από το τρίπτυχο «Ολική Προσέγγιση – Ολική Φροντίδα- Ολική Ποιότητα στις υπηρεσίες Υγείας και Αποκατάστασης» και προβάλλεται στο CNN  ως ένα Κέντρο που δίνει στους ασθενείς με νευρομυϊκές παθήσεις μία «νέα πνοή ζωής». Πιστεύει ότι ο ρόλος του ιατρού-θεραπευτού είναι να βοηθήσει τον ασθενή να διατυπώσει με τον καλύτερο τρόπο και το πρόβλημά του και το αίτημά του.
Αν και νευροχειρουργός, που δρα στην ειδικότητά του ως σολίστας, υποστηρίζει την έννοια της Ομάδας. Γι’ αυτό και είναι ο πρώτος που υλοποιεί στη χώρα μας την λειτουργία της Ομάδας Αποκατάστασης, όπου ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων σε ισότιμη συνεργασία με θεραπευτές και άλλους επιστήμονες των Ψυχοκοινωνικών επιστημών, βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση, συντονισμό και συνοχή για να προσφέρουν στον ασθενή την αποτελεσματικότερη θεραπεία.
Πιστεύει στην κατοχύρωση της αξιοπρέπειας και την ανάπτυξη των δικαιωμάτων του πάσχοντος.
Πιστεύει  ότι ο ασθενής είναι ενεργός συμμέτοχος και όχι παθητικός δέκτης ιατρικών-θεραπευτικών παρεμβάσεων «υψηλής» έμπνευσης και επινόησης.
Τίθεται μαχητικά εναντίον της κοινωνικής και επαγγελματικής περιθωριοποίησης των Πολιτών με κινητικές δυσλειτουργίες και ψυχονοητικές διαταραχές. Είναι ΟΛΟΙ Πολίτες με συνταγματικά δικαιώματα και κυρίως με δικαίωμα στη ζωή.
Θεωρεί ότι η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπορεύσιμο καταναλωτικό είδος. Αναγνωρίζει το ρόλο κοινωνιολογικών παραμέτρων στη Λαϊκή Υγεία που έχουν οδηγήσει αναπόφευκτα στον επαναπροσδιορισμό του όρου «ΥΓΕΙΑ», ως «ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΟΥΣ ΦΥΣΙΚΗΣ, ΨΥΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΕΞΙΑΣ σε αρμονική ισορροπία – ατομικά και συλλογικά -  με το Περιβάλλον. Δέχεται την εμπλοκή του Ιδιωτικού Φορέα στην παροχή υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας υπό την προϋπόθεση ότι:
1.Εντάσσεται σε Εθνικό Προγραμματισμό, και
2.Υπακούει αυστηρά σε αυστηρούς Νόμους ΄Ιδρυσης και Λειτουργίας.
Διακηρύσσει ότι στοιχειώδης ανεξαρτησία και στοιχειώδης ποιότητα ζωής, που προκύπτουν από τις υπηρεσίες Αποκατάστασης, σημαίνουν συμμετοχή των πασχόντων στις συλλογικές διαδικασίες παραγωγής των υλικών συνθηκών διαβίωσης, αναπαραγωγής και πολιτισμού.
Μέρος  αυτής της πολιτιστικής δραστηριότητας είναι ο Αθλητισμός, που (πρέπει να) τελεί υπό την προστασία -μέσα από  θεσμικά κατοχυρωμένες κοινωνικές παροχές-  και την ανώτατη εποπτεία του Κράτους. Μέσα από την ενασχόληση με τον αθλητισμό διαμορφώνονται ενεργοί, κοινωνικά χειραφετημένοι και απελευθερωμένοι Πολίτες. Γι’ αυτό και η «ΑΝΑΠΛΑΣΗ» γίνεται Μέγας Χορηγός της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες και του Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών. Η ιατρική (νευροχειρουργική και αποκατάσταση) είναι για τον Χρήστο Γεωργόπουλο όραμα ζωής. Θεωρεί ότι, πέραν της κλινικής διάστασης της Αποκατάστασης, που πρέπει να ξεκινά από την πρώτη στιγμή που ο ασθενής μπαίνει στο νοσοκομείο, υπάρχει και η εργασιακή-επαγγελματική αποκατάσταση του πάσχοντος με την έννοια της  διασφάλισης της συμμετοχής στις συλλογικές διαδικασίες παραγωγής των υλικών συνθηκών διαβίωσης, αναπαραγωγής και πολιτισμού, που αποδίδει  με την απαραίτητη και αναγκαία έμφαση, την κοινωνική διάσταση του ρόλου της Αποκατάστασης.
Είναι το ίαμα για αποκλεισμένους ανθρώπους, που η κοινωνία τους χαρακτηρίζει υποκριτικά, είτε ως άτομα με «ειδικές ανάγκες», ή ως  άτομα με «ειδικές ικανότητες», ενώ δεν είναι τίποτα άλλο από μια εξαιρετικά ευαίσθητη και ευάλωτη κοινωνική ομάδα, που, όπως και άλλες κοινωνικές ομάδες, περιθωριοποιείται σε μια εποχή που βιώνουμε όλο και πιο έντονα τη βίαιη εξάρθρωση του κοινωνικού ιστού, ως αποτέλεσμα της ανισότιμης και ανισόρροπης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Η καινούργια ΑΝΑΠΛΑΣΗ, μια διεθνώς πρότυπη, ενιαία και πλήρης Δομή Αποκατάστασης, συνολικής δυναμικότητας 330 ασθενών ημερησίως, εθνικής εμβέλειας, στην καρδιά της Αττικής, στη Νέα Ιωνία, που ξεκίνησε τη λειτουργία της μέσα στο 2007, αποτελεί την υλοποίηση του οράματός του. Μέσα σε ένα άρτιο λειτουργικά, πλήρως προσπελάσιμο από όλες τις μορφές «αναπηρίας» κτίριο, συνολικού εμβαδού 7.500 τετραγωνικών μέτρων, σε πλήρη ανάπτυξη, σε άνετο και ευχάριστο περιβάλλον, με τις πλέον αυστηρές προδιαγραφές  υγιεινής και ασφάλειας, παρέχονται υπηρεσίες Αποκατάστασης υψηλής ποιότητας από την Ομάδα Αποκατάστασης προς τον πάσχοντα και την οικογένειά του, οι οποίες καλύπτονται από όλους τους (δημόσιους και ιδιωτικούς) ασφαλιστικούς φορείς.  Στους  ασθενείς   που έχουν ανάγκη φυσικής αποκατάστασης και πάσχουν από παθήσεις του μυϊκού, νευρικού, κυκλοφοριακού, ερειστικού, αναπνευστικού συστήματος δίνεται η δυνατότητα επιλογής μεταξύ της  εσωτερικής νοσηλείας ή της ημερήσιας νοσηλείας.  
Παράλληλα, άτομα με μόνιμα, χρόνια κινητικά και λειτουργικά προβλήματα , που μέχρι τώρα  ήταν αποκλεισμένα, τόσο από το στενό οικογενειακό, όσο και από το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, μπορούν να απολαύσουν υψηλές ποιοτικά υπηρεσίες ημερήσιας φροντίδας, να συναναστραφούν με άλλους ανθρώπους, χωρίς φυσικούς και κοινωνικούς φραγμούς, κατά την παραμονή τους στις σύγχρονες  εγκαταστάσεις του Κέντρου.
Εκμεταλλευόμενος το βάθος και εύρος της σύγχρονης  τεχνολογίας στον τομέα της νοσηλείας, αλλά και της τεράστιας εμπειρίας και τεχνογνωσίας που διαθέτει, ακάματος και τελειομανής, ανεβάζει τον πήχη, ως παραγωγός και πάροχος υπηρεσιών υγείας: Βοηθά τους συνειδητοποιημένους και ενημερωμένους ασθενείς να ακουστεί η φωνή τους, καθώς επιδιώκουν ποιοτικά υψηλές υπηρεσίες Υγείας και Αποκατάστασης και παράλληλα διεκδικούν την κατοχύρωση της Αξιοπρέπειάς τους. Από το έτος 2000 ο Χρήστος Γεωργόπουλος είναι  Δ/ντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού  «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ».