Εκτύπωση
Κατηγορία: Βιογραφικά Ιατρών
Εμφανίσεις: 20186

ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ & ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ «ΟΦΘΑΛΜΟΣ»

Α. Μεταξά 13, 166 75 Γλυφάδα, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 8940902-4   
Fax: 210 8981688  
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
web-site: www.ophthalmos.gr

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Ο Καθηγητής Σπύρος Γεωργαράς έλαβε διδακτορικό από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1979. ‘Έχει ειδικευθεί στο πρόσθιο τμήμα του οφθαλμού. Είναι ο πρώτος χειρουργός στην Ευρώπη που εφήρμοσε την ακτινωτή κερατοτομή για την διόρθωση της μυωπίας, και ένας από τους πρωτοπόρους στις επεμβάσεις καταρράκτη με φακοθρυψία και ένθεση ενδοφθαλμίων φακών, από όπου ουσιαστικά ξεκίνησε η σύγχρονη χειρουργική στην Οφθαλμολογία.
Είναι ο πρώτος στην Ελλάδα που χειρούργησε υπερμετρωπία και υψηλή μυωπία με ενδοφακούς, καθώς και πρεσβυωπία με επέμβαση εκτάνυσης του σκληρού, ραδιοσυχνότητες και Monovision. Έχει εκδώσει μελέτες για δικές του χειρουργικές τεχνικές και έχει εφεύρει τους ολογραφικούς φακούς για τη διόρθωση των αμετρωπιών. ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 1978: μετεκπαιδεύτηκε στο Ινστιτούτο Barraquer, και το 1980 στην Νέα Υόρκη, με τον εφευρέτη της φακοθρυψίας Dr. Charles Kelman.
1981: μετεκπαιδεύτηκε στο Ινστιτούτο του Ακαδημαϊκού Svyatoslav Fyodorov στην Ρωσία, ειδικά για επεμβάσεις μυωπίας και αστιγματισμού. Ο καθηγητής Fyodorov τον τίμησε με τo βραβείο Οφθαλμοχειρουργικής της Σοβιετικής Ένωσης. ΘΕΣΕΙΣ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 1984: ίδρυσε την επιστημονική «Ελληνική Εταιρεία Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής» με μέλη οφθαλμιάτρους εξειδικευμένους στον καταρράκτη και στην διαθλαστική χειρουργική (διόρθωση μυωπίας – υπερμετρωπίας – αστιγματισμού – πρεσβυωπίας). Διετέλεσε Πρόεδρος της εταιρείας έως το 2003 και σήμερα κατέχει την θέση του Προέδρου της Επιτροπής ‘Ερευνας και Διεθνών σχέσεων.
1985:
ίδρυσε το «Ερευνητικό και Θεραπευτικό Ινστιτούτο Οφθαλμός», από τα μεγαλύτερα οφθαλμολογικά κέντρα της Ελλάδας, του οποίου είναι Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής.
1992: ίδρυσε το οφθαλμολογικό κέντρο «Υγεία-Οφθαλμός» στο Νοσοκομείο «Υγεία» στην Αθήνα, του οποίου είναι Γενικός Διευθυντής.
1999: έλαβε το πρώτο Βραβείο Kelman για την συμμετοχή του στην ευρεία διάδοση της τεχνικής της «φακοθρυψίας στην εγχείρηση του καταρράκτη» του Charles Kelman, καθώς και Βραβείο για την εικοσαετή συμβολή του στην πρόοδο και την διάδοση της σύγχρονης Οφθαλμολογίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
2000 Απρίλιο: του απενεμήθη ο τίτλος του επισκέπτη Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας στην Γερμανία όπου δίδει τακτικά διαλέξεις, και εκπροσωπεί διεθνώς το Πανεπιστήμιο. Διετέλεσε επί τετραετία Πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαίδευσης όλων των Ευρωπαίων Οφθαλμιάτρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Οφθαλμιάτρων (EBO) με έδρα στις Βρυξέλλες. Είναι Μέλος της Επιτροπής του ΕΒΟ για την αξιολόγηση των Ευρωπαϊκών οφθαλμολογικών Κέντρων, ως Επιθεωρητής. 2003: έλαβε το χρυσό Τιμητικό Βραβείο της Ινδικής Εταιρείας Οφθαλμολογίας, για τις πρωτοποριακές χειρουργικές τεχνικές που εφηύρε.
2005: του απενεμήθη από την «Διεθνή Εταιρεία Διαθλαστικής Χειρουργικής» (International Society of Refractive Surgery –ISRS) η θέση του Διεθνούς Αντιπροσώπου της Εταιρείας.
2006: μετά από πρωτοβουλία του για επαφές με τα Προεδρεία των οφθαλμολογικών Εταιρειών, ίδρυσε την «Εταιρεία Καταρράκτη και Διαθλαστικής Χειρουργικής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», της οποίας είναι Πρόεδρος. ΣΥΝΕΔΡΙΑ Ο Kαθηγ. Σπύρος Γεωργαράς οργανώνει και συμμετέχει σε συνέδρια στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, δίνει διαλέξεις και διδάσκει σε εκπαιδευτικά φροντιστήρια, και πειραματικά χειρουργεία.
Έχει δημοσιεύσει πληθώρα άρθρων σε Ελληνικά και ξένα περιοδικά και Επιστημονικές εκδόσεις, εκ των οποίων τα σημαντικότερα είναι η «Αμφίχειρη φακόλυση με ταυτόχρονη χρήση Υπερήχων   και   Laser»,  τεχνική  για  την  οποία  έχει  λάβει  Διεθνή  Βραβεία,  η  τεχνική  «LASER τραμπεκουλοτομή στην εγχείρηση καταρράκτη – γλαυκώματος» και οι τεχνικές σε ειδικές περιπτώσεις για διόρθωση αστιγματισμού – μυωπίας – υπερμετρωπίας - πρεσβυωπίας. Επίσης ειδικές τεχνικές για μεταμόσχευση κερατοειδούς. Είναι μέλος πολλών Ελληνικών, Ευρωπαϊκών και Διεθνών οφθαλμολογικών εταιρειών, όπως της «Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας» (American Academy of Οphthalmology -AAO) και της «Ευρωπαϊκής Εταιρείας Χειρουργών Καταρράκτη και Διαθλαστικής Χειρουργικής» (European Society of Cataract and Refractive Surgeons -ESCRS). Μέχρι σήμερα είναι ο μόνος Έλληνας οφθαλμίατρος μεταξύ των Μελών του «International Intraocular Implant Club» (IIOIC), που αποτελείται από επιλεγμένο αριθμό ολίγων χειρουργών Οφθαλμιάτρων παγκοσμίως, με διεθνή αναγνώριση.