Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012 12:58

  Αριστάρχης

  Written by
  Rate this item
  (0 votes)
  Αριστάρχης. Επώνυμο οικογένειας Φαναριωτών, τα περισσότερα μέλη της οποίας διακρίθηκαν ως ανώτατοι αξιωματούχοι της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, των Παραδουνάβιων ηγεμονιών και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

   1. Ιωάννης (1811 – 1897). Γιος του Σταυράκη (4.). Διετέλεσε για πολλά χρόνια πρεσβευτής της Τουρκίας στο Βερολίνο. Κληροδότησε την περιουσία του στο Ωδείο Αθηνών.
   2. Νικόλαος (1799 – Κάιρο 1866). Γιος του Σταυράκη (4.). Χάρη στη γλωσσομάθειά του, αντιπροσώπευσε επανειλημμένα την Τουρκία σε διπλωματικές διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους και παράλληλα υπήρξε μέγας λογοθέτης του πατριαρχείου. Ωστόσο, πέθανε εξόριστος.
   3. Μιλτιάδης (1809 – 1893). Γιος του Σταυράκη (4.). Διετέλεσε ηγεμόνας της αυτόνομης Σάμου (1859-66). Εργάστηκε για να βελτιώσει την πολιτική και πνευματική κατάσταση του νησιού, αλλά ο αυταρχικός του χαρακτήρας τον έκανε μισητό στους Σαμιώτες. Ανακλήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και έλαβε υψηλά αξιώματα.
   4. Σταυράκης (Κωνσταντινούπολη 1770 – 1822). Η έφεσή του στις ξένες γλώσσες τον βοήθησε στη σταδιοδρομία του. Υπηρέτησε ως διπλωματικός υπάλληλος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στη Βλαχία και στη Μολδαβία, ενώ τον Απρίλιο του 1821 διορίστηκε μέγας δραγουμάνος (διερμηνέας) της Υψηλής Πύλης. Ήταν ο τελευταίος Έλληνας που πήρε τη θέση αυτή· σε αυτόν ανατέθηκε το καθήκον να ανακοινώσει στον πατριάρχη Γρηγόριο Ε’ την καθαίρεσή του. Πέθανε (ή κατ’ άλλους δολοφονήθηκε από όργανα του σουλτάνου) λίγο αργότερα.
   5. Σταυράκης (1834/6 – 1925). Γιος του Νικολάου (2.). Διετέλεσε μέγας λογοθέτης του πατριαρχείου, σύμβουλος της επικράτειας και ισόβιο μέλος της τουρκικής γερουσίας. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή εγκατέλειψε την Κωνσταντινούπολη και πέθανε φτωχός, αφού πρώτα αναγκάστηκε να πουλήσει τα κατάλοιπα και το πλούσιο αρχείο του στη βιβλιοθήκη του Βατικανού.
  Read 431 times

  Leave a comment

  Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.