Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2012 18:51

  Πόρτερ, Κόουλ

  Written by
  Rate this item
  (0 votes)
  Πόρτερ, Κόουλ (Cole Porter, Ιντιάνα 1892 – Χόλιγουντ, Καλιφόρνια 1964). Αμερικανός μουσικοσυνθέτης και πιανίστας. Πρώιμο ταλέντο, ξεκίνησε μαθήματα πιάνου και βιολιού σε ηλικία μόλις 6 ετών, αλλά σύντομα στράφηκε αποκλειστικά στο πιάνο. Άρχισε να συνθέτει το 1901 και τέσσερα χρόνια αργότερα ξεκίνησε σπουδές στη μουσική Ακαδημία Γουόρτσεστερ. Το 1913 γράφτηκε στο πανεπιστήμιο Γέιλ, όπου έγινε δημοφιλής, συνθέτοντας τραγούδια για την ομάδα ράγκμπι του πανεπιστημίου και τον φοιτητικό επιστημονικό σύλλογο. Όταν εγκατέλειψε το Γέιλ είχε στο ενεργητικό του ήδη περισσότερα από 300 τραγούδια και αρκετές ολοκληρωμένες συνθέσεις. Έκανε το ντεμπούτο του στο Μπρόντγουεϊ με τη μουσική κωμωδία Δες πρώτα την Αμερική. Μαζί με τη γυναίκα του έζησε το μεγαλύτερο διάστημα της δεκαετίας του 1920 στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στο κοσμοπολίτικο Παρίσι του μεσοπολέμου, συναναστρεφόμενος με άλλους μουσικούς, συγγραφείς, καλλιτέχνες και διανοούμενους. Στο Παρίσι συνέχισε τις μουσικές σπουδές του και στα τέλη της δεκαετίας του 1920 επέστρεψε στις ΗΠΑ, όπου άρχισε να γνωρίζει επιτυχία στις σκηνές του Μπρόντγουεϊ, ενώ η τεχνοτροπία του, η οποία ήταν ένα επιτηδευμένο μείγμα αισθησιασμού, σπιρτάδας και εσωτερικότητας, είχε γίνει ήδη αναγνωρίσιμη. 
Η δεκαετία του 1930 ήταν η χρυσή εποχή του Π., με πολλές επιτυχημένες παραστάσεις στο Μπρόντγουεϊ (50 εκατομμύρια Γάλλοι, Η εύθυμη ζωντοχήρα, Φίλησέ με Κέιτ, Καν-Καν κ.ά.), αλλά και με συνθέσεις για τη μουσική επένδυση σε επιτυχημένες ταινίες μιούζικαλ του Χόλιγουντ. Αξέχαστα έμειναν τραγούδια του όπως τα «I Get a Kick Out of You», «De-Lovely», «I Got You Under My Skin», «In the Still of the Night», «Night and Day», «I Concentrate On You» κ.ά. Το 1937 είχε ένα σοβαρό ατύχημα στην ιππασία, το οποίο τον ταλαιπώρησε σε όλη την υπόλοιπη ζωή του, υποβαλλόμενος στη συνέχεια σε περισσότερες από 30 εγχειρήσεις. Στην δεκαετία του 1940 οι επιτυχίες συνεχίστηκαν, αλλά με διαρκώς μειωμένο ρυθμό, και η τελευταία επιτυχία του ήταν το 1958, για μια τηλεοπτική μεταφορά της ιστορίας του Αλαντίν. Το 1960 το πανεπιστήμιο Γέιλ τον ανακήρυξε επίτιμο διδάκτορα. 
Η ζωή του Π. έχει μεταφερθεί δύο φορές στον κινηματογράφο: η πρώτη ήταν το 1946 στην ταινία Night and Day με πρωταγωνιστή τον Κάρι Γκραντ, και η δεύτερη το 2004 στην ταινία De-Lovely με πρωταγωνιστή τον Κέβιν Κλάιν.
  Read 1249 times

  Leave a comment

  Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.