Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2012 18:42

  πηκτίνες

  Written by
  Rate this item
  (0 votes)
  πηκτίνες (Χημ.). Οργανικές ενώσεις της ομάδας των πολυσακχαριτών. Εντοπίζονται στα κυτταρικά τοιχώματα και στους μεσοκυττάριους χώρους πολλών φυτικών ιστών, κυρίως των σπόρων, των ριζωμάτων και των καρπών. Οι π. αποτελούνται από γραμμικά μακρομόρια μέσης μοριακής μάζας που περιέχουν υδρόφιλες ομάδες, όπως για παράδειγμα φωσφορικές, και έχουν την ιδιότητα να δίνουν ζελατινοειδή, ημιστερεά διαλύματα ακόμα και σε χαμηλές συγκεντρώσεις, της τάξης του 1-5%.
Επειδή είναι φυσικής προέλευσης, η σύνθεσή τους ποικίλλει σε σχέση με τα υλικά από τα οποία προέρχονται· οι βασικές μονάδες των μακρομορίων είναι η αραβινόζη, η γαλακτόζη και το πηκτικό οξύ. Μερικά από τα ελεύθερα καρβοξύλια του πηκτικού οξέος μεταβάλλονται σε άλατα, με ασβέστιο και μαγνήσιο, και μερικά σε εστέρες, με μεθυλικές ομάδες. Η εκατοστιαία αναλογία των εστεροποιημένων ομάδων αυξάνεται όταν οι καρποί ωριμάζουν, και αυτό συμβάλλει στη διαλυτότητα των μακρομορίων, ενώ οι ομάδες άλατα με ασβέστιο τα κάνουν αδιάλυτα.
Οι π. παραλαμβάνονται εν θερμώ με όξινα διαλύματα από τα υπολείμματα των καρπών, αφού συμπιεστούν για την εξαγωγή των χυμών, και από τον πολτό των τεύτλων· χρησιμοποιούνται κυρίως στη βιομηχανία τροφίμων ως συμπυκνωτικά για τις ζελατίνες φρούτων και τις μαρμελάδες, ως σταθεροποιητικά σε χυμούς και σάλτσες και ως συνθετικά στις κονσέρβες κρεάτων. Σε άλλες εφαρμογές, όπως για παράδειγμα στην υφαντουργική βιομηχανία, έχουν αντικατασταθεί από τεχνητά προϊόντα, όπως οι μεθυλ- και καρβοξυλομεθυλ- κυτταρίνες και τα εστεροποιημένα αμίδια· στη βιομηχανία τροφίμων οι π. προτιμούνται για τα εξαίρετα χαρακτηριστικά τους ως προς την αφομοίωση και τη γεύση και επειδή έχει περιοριστεί η χρήση των τεχνητών προϊόντων. Μεγάλες ποσότητες π. παράγονται ως παραπροϊόντα του εξευγενισμού των σπορελαίων.
  Read 2477 times

  Leave a comment

  Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.