Πέμπτη, 01 Μαρτίου 2012 03:58

  Μορατίν, Λεάντρο Φερνάντεθ ντε-

  Written by
  Rate this item
  (0 votes)
  Μορατίν, Λεάντρο Φερνάντεθ ντε- (Leandro Fernάndez de Moratin, Μαδρίτη 1760 – Παρίσι 1828). Ισπανός θεατρικός συγγραφέας και ποιητής. Το 1808 τάχθηκε με το βοναπαρτικό καθεστώς, με αποτέλεσμα να εξοριστεί μετά την Παλινόρθωση.
Ήταν γιος του θεατρικού συγγραφέα Νικολάς Μορατίν και, ακολουθώντας το παράδειγμά του, υπήρξε μανιώδης υποστηρικτής της επιστροφής στο κλασικό θέατρο. Ο Μ. υπέστη τη βαθιά επίδραση της γαλλικής λογοτεχνίας και του γαλλικού θεάτρου, ιδιαίτερα του Μολιέρου (μετέφρασε τα έργα Σχολείο γυναικών και Γιατρός με το στανιό, όπως επίσης τον Άμλετ του Σαίξπηρ). Η σχετικά περιορισμένη θεατρική δημιουργία του αποτελείται από δύο έμμετρες κωμωδίες (Ο γέρος και το κορίτσι, 1790· Η θρησκομανής, 1804), μία φάρσα (Ο βαρόνος, 1803) και δύο κωμωδίες σε πεζό (Η νέα κωμωδία ή Το καφενείο, 1792· Όταν ένα κορίτσι λέει το ναι, 1805). Τα δύο τελευταία έργα είναι και τα καλύτερα του Μ.· το πρώτο σατιρίζει τη θεατρική παραγωγή και το ισπανικό θεατρικό περιβάλλον των τελών του 18ου αι., ενώ το δεύτερο αποτελεί μικρό αριστούργημα του είδους: ο Μ. αναπτύσσει την απλή υπόθεση (την αγάπη μιας νέας για τον ανιψιό του ηλικιωμένου Δον Ντιέγκο, τον οποίο η μητέρα της προορίζει για σύζυγό της) σε μια μουντή ατμόσφαιρα, διαποτισμένη από προρομαντική μελαγχολία.
Ένα αρκετά σημαντικό έργο του Μ. είναι οι Αρχές του ισπανικού θεάτρου (μεταθανάτια έκδοση, 1830), ενώ μια μαρτυρία για τις λογοτεχνικές διαμάχες της εποχής εμφανίζεται στο έργο Η ήττα των σχολαστικών (1789).
  Read 77 times

  Leave a comment

  Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.