Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2012 14:54

  Ειρήνη

  Written by
  Rate this item
  (0 votes)
  Ειρήνη. Όνομα αυτοκρατειρών, πριγκιπισσών και μελών ηγεμονικών οικογενειών του Βυζαντίου.

  1. Ειρήνη (; – 1153). Σύζυγος του Ανδρόνικου Κομνηνού, αδελφού του Μανουήλ Κομνηνού. Διακρινόταν για τη βαθιά πνευματική καλλιέργειά της και διατηρούσε φιλικούς δεσμούς με πολλούς λογίους της Κωνσταντινούπολης, όπως ο Ιωάννης Τζέτζης, ο Κωνσταντίνος Μανασσής κ.ά.

  2. Ειρήνη (β’ μισό 13ου – α’ μισό 14ου αι.). Κόρη του φιλοσόφου Νικηφόρου Χούμνου και σύζυγος του δεσπότη Ιωάννη Παλαιολόγου, γιου του Ανδρόνικου Β’ Παλαιολόγου.

  3. Ειρήνη Αγγελίνα (; – 1208). Κόρη του Ισαάκιου Αγγέλου και σύζυγος του δούκα των Σουηβών, Φιλίππου, που ήταν αδελφός του αυτοκράτορα της Γερμανίας Ερρίκου ΣΤ’. Ο Ερρίκος, με τον γάμο αυτό που έγινε το 1197, διεκδίκησε τον θρόνο του Βυζαντίου από τον Αλέξιο Γ’, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Η Ε. ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στη Γερμανία και η Αυλή της αποτελούσε πνευματικό και καλλιτεχνικό κέντρο.

  4. Ειρήνη Αγγελίνα (; – 1250). Κόρη του Ηπειρώτη ηγεμόνα Θεόδωρου Αγγέλου και σύζυγος του Βούλγαρου βασιλιά Ιωάννη Ασάν Β’. Ο Βούλγαρος βασιλιάς, χάριν της αγάπης του για την Ε., αποκατέστησε φιλικές σχέσεις με τον πατέρα της και τον ενίσχυσε στην προσπάθειά του να ξαναγίνει ηγεμόνας της Θεσσαλονίκης, εκδιώκοντας από την αρχή τον αδελφό του, Μανουήλ.

  5. Ειρήνη Αθηναία (750; – 802). Αυτοκράτειρα του Βυζαντίου. Βλ. λ. Ειρήνη η Αθηναία.

  6. Ειρήνη Ασανίνα (14ος αι.). Καταγόταν από τη βουλγαρική ηγεμονική οικογένεια των Ασάν και ήταν σύζυγος του Ιωάννη Καντακουζηνού. Στέφθηκε βασίλισσα στο Διδυμότειχο, όπου παρέμεινε κατά τη διάρκεια της στάσης του συζύγου της εναντίον του Ιωάννη Παλαιολόγου. Υπήρξε από τους κυριότερους συνεργάτες και βοηθούς του Ιωάννη Καντακουζηνού και, όταν αυτός έγινε μοναχός, έσπευσε και η ίδια να αποσυρθεί στη μονή της Μάρθας, με το όνομα Ευγενία.

  7. Ειρήνη Δούκα (1066 – 1123). Σύζυγος του αυτοκράτορα Αλέξιου Α’ Κομνηνού. Ίδρυσε τη μονή της Παναγίας της Κεχαριτωμένης, κληρονόμος της οποίας ορίστηκε, σύμφωνα με το κτητορικό, η εγγονή της, Ειρήνη.

  8. Ειρήνη Λάσκαρη (; – 1241). Κόρη του Θεόδωρου Α’ Λάσκαρη. Νυμφεύτηκε τον Ανδρόνικο Παλαιολόγο και, μετά τον θάνατό του, τον αυτοκράτορα Ιωάννη Βατάτζη. Διακρινόταν για τη μόρφωσή της και ήταν φίλη πολλών βυζαντινών λογίων.

  9. Ειρήνη Λάσκαρη (; – 1270). Κόρη του Θεόδωρου Β’ Λάσκαρη. Αν και οι γονείς της την προόριζαν για σύζυγο του Μιχαήλ Παλαιολόγου, εκείνη τελικά νυμφεύτηκε τον Βούλγαρο ηγεμόνα Κωνσταντίνο Τεχ (Τοίχου), τον οποίο έστρεψε εναντίον του Μιχαήλ Παλαιολόγου, ο οποίος είχε απομακρύνει από τον βυζαντινό θρόνο και τυφλώσει τον αδελφό της, Ιωάννη.

  10. Ειρήνη Μομφερατική (1273 – 1317). Κόρη του Γουλιέλμου του Μομφερατικού, υπήρξε η δεύτερη σύζυγος του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β’ Παλαιολόγου. 

  11. Ειρήνη Παλαιολογίνα (13ος αι.). Μεγαλύτερη αδελφή του Μιχαήλ Η’ Παλαιολόγου και σύζυγος του Μιχαήλ Καντακουζηνού. Αντιτάχθηκε στη θρησκευτική πολιτική του αδελφού της, έγινε μοναχή με το όνομα Ευλογία και μόνασε στη μονή του Φιλανθρώπου Χριστού, την οποία ανακαίνισε η ίδια. Συνέταξε κτητορικό τυπικό της μονής αυτής, αποσπάσματα του οποίου σώζονται μέχρι σήμερα. Όταν ο αδελφός της δέχτηκε την ένωση με τη Δυτική Εκκλησία και την υποταγή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στον πάπα, η Ε. αντέδρασε έντονα και άσκησε σφοδρή κριτική εναντίον του.

  12. Ειρήνη Παλαιολογίνα (β’ μισό 13ου αι.). Κόρη του αυτοκράτορα Μιχαήλ Η’ Παλαιολόγου και σύζυγος του ηγεμόνα των Βουλγάρων Ιωάννη Γ’ Ασάν. Όταν το 1280 ο σύζυγός της εκθρονίστηκε, κατέφυγε μαζί του στην Κωνσταντινούπολη όπου έζησε μέχρι τον θάνατό της. Η κόρη της Μαρία παντρεύτηκε αργότερα τον αρχηγό των Καταλανών μισθοφόρων Ρογήρο. Απόγονός της ήταν η μεγάλη οικογένεια των Ασάν, που άκμασε στο Βυζάντιο έως την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους (1453) αλλά και μετά από αυτήν.

  13. Ειρήνη Παλαιολογίνα (β’ μισό 13ου – α’ μισό 14ου αι.). Νόθη κόρη του Ανδρόνικου Β’ Παλαιολόγου και σύζυγος του ηγεμόνα της Θεσσαλίας, Ιωάννη Β’.

  14. Ειρήνη Παλαιολογίνα (14ος αι.). Πρώτη σύζυγος του Βασιλείου Α’ Μεγάλου Κομνηνού, αυτοκράτορα της Τραπεζούντας. Το 1340, μετά τον θάνατο του συζύγου της, κατόρθωσε να καταλάβει την εξουσία και να εξορίσει στην Κωνσταντινούπολη τη δεύτερη σύζυγό του, Ε. την Τραπεζούντια (15.) μαζί με τα δύο της παιδιά. Τελικά όμως αναγκάστηκε να παραχωρήσει την εξουσία στην αδελφή του Βασιλείου, Άννα, η οποία στασίασε εναντίον της και την ανάγκασε να καταφύγει στην Κωνσταντινούπολη.

  15. Ειρήνη η Τραπεζούντια (14ος αι.). Δεύτερη σύζυγος του Βασιλείου Α’ Μεγάλου Κομνηνού, αυτοκράτορα της Τραπεζούντας. Μετά τον θάνατό του (1340), εξορίστηκε στην Κωνσταντινούπολη μαζί με τα δύο της παιδιά από την αντίπαλό της Ε. Παλαιολογίνα (14.). Το 1349 επέστρεψε στην Τραπεζούντα μαζί με τον γιο της, Αλέξιο Γ’ Μεγάλο Κομνηνό, ο οποίος παρέμεινε στην εξουσία έως το 1390.

  16. Ειρήνη η Χαζάρα (730 – 758). Κόρη του χαγάνου των Χαζάρων και πρώτη σύζυγος του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Ε’ του Κοπρώνυμου. Αντιτάχθηκε στην εικονομαχική πολιτική του συζύγου της και προς το τέλος της ζωής της αποσύρθηκε σε μοναστήρι της Κωνσταντινούπολης.
  Read 975 times

  More in this category: « Ειρήνη Ειρήνη »

  Leave a comment

  Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.