Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2012 00:54

  Βουρδουμπάς

  Written by
  Rate this item
  (0 votes)
  Βουρδουμπάς. Επώνυμο οικογένειας εθνικών αγωνιστών, από τα Σφακιά της Κρήτης.

   1. Ανδρέας. Αγωνιστής της Κρητικής επανάστασης του 1866. Στη διάρκεια της επόμενης στάσης, του 1878, ήταν πρόεδρος της επαναστατικής συνέλευσης του Ασκύφου, που έθεσε τις βάσεις του πολιτεύματος της Χαλέπας.
   2. Ιωσήφ. Αγωνιστής της Κρητικής επανάστασης, γιος του Ρούσσου (3.). Πήρε μέρος στις επαναστάσεις του 1858 και της περιόδου 1866-69 ως οπλαρχηγός των Σφακιών. Στην επανάσταση του 1878 εξελέγη αντιπρόεδρος της συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στην Αργυρούπολη Ρεθύμνου, η οποία, με το ψήφισμα της 3ης Φεβρουαρίου, ζητούσε από τις Μεγάλες Δυνάμεις την ένωση του νησιού με την Ελλάδα.
   3. Ρούσσος. Αγωνιστής του 1821. Οπλαρχηγός στην ιδιαίτερη πατρίδα του, ήταν οξύθυμος και σκότωσε από αντιζηλία τον οπλαρχηγό της επαρχίας Μυλοποτάμου Αντώνη Μελιδώνη. Ο αρμοστής της Κρήτης Αφεντούλιεφ τον καθαίρεσε από τον βαθμό του πεντακοσίαρχου, αργότερα όμως ο νέος αρμοστής Τομπάζης τον αποκατέστησε. Το 1826 αιχμαλωτίστηκε και φυλακίστηκε έως το τέλος του Αγώνα.
   4. Στρατής. Αγωνιστής του 1821, αδελφός του Ρούσσου (3.). Πήρε μέρος στην επανάσταση του Δασκαλόγιαννη (1770), όπου και διακρίθηκε. Όταν κηρύχτηκε η Επανάσταση του 1821, ήταν μεγάλος πια στην ηλικία, αλλά προσέφερε τις υπηρεσίες του ως μέλος της Καγκελαρίας των Σφακίων και αργότερα ως μέλος της δημογεροντίας.
  Read 607 times

  Leave a comment

  Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.