Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012 17:10

  Βιλαέτης

  Written by
  Rate this item
  (0 votes)
  Βιλαέτης. Επώνυμο οικογένειας αγωνιστών του 1821, από τον Πύργο Ηλείας.

   1. Ιωάννης. Προεστός του Πύργου. Μαζί με άλλους προύχοντες είχε φυλακιστεί από τους Τούρκους όταν άρχισε η Επανάσταση. Όταν οι Έλληνες κατέλαβαν την Τρίπολη, τον βρήκαν άρρωστο από τις στερήσεις. Λίγο μετά την απελευθέρωση της πόλης, ο Β. πέθανε.
   2. Κωνσταντίνος. Γιος του Ιωάννη (1.), πολέμησε σε όλη τη διάρκεια της Επανάστασης ως αξιωματικός και το 1823 έγινε χιλίαρχος. Υπό τις διαταγές του Αναγνωσταρά πολέμησε στην Πάτρα και στη Μεσσηνία.
   3. Λύσανδρος. Γιος του Κωνσταντίνου (2.), εξελέγη πληρεξούσιος του Πύργου στις εθνοσυνελεύσεις, αλλά πολέμησε και στο Κατάκολο και στον Πύργο.
   4. Νικόλαος. Αδελφός του Ιωάννη (1.) και του Χαράλαμπου (5.). Μετά τον θάνατο του Χαράλαμπου, πήρε μέρος στην πολιορκία του Λάλα με ένα σώμα από Πυργιώτες. Αργότερα εξελέγη βουλευτής στις εθνοσυνελεύσεις.
   5. Χαράλαμπος (1788 – 1821). Το 1806 υπηρέτησε στη Ζάκυνθο με τον βαθμό του λοχαγού κοντά στον Κολοκοτρώνη. Ήταν περήφανος, φρόνιμος και γενναίος, αλλά και πολύ εύθικτος, γι’ αυτό εύκολα καλούσε σε μονομαχία. Με ένα σώμα 150 Πελοποννησίων πέρασε από τη Ζάκυνθο στην Κυλλήνη και αμέσως αναγνωρίστηκε αρχηγός των αρματωμένων Ελλήνων της Ηλείας. Η περιοχή αυτή αντιμετώπιζε τους σκληρούς Λαλαίους Τουρκαλβανούς. Οι Λαλαίοι έκαναν μεγάλες επιθέσεις, εισέβαλαν δύο φορές στον Πύργο και έφτασαν μέχρι την Αγουλινίτσα. Ο Β. ίδρυσε στρατόπεδο στο χωριό Στρέφι από Πυργιώτες, Ζακυνθινούς και Αρκάδες. Λίγους από αυτούς τους έβαλε προφυλακή στο χωριό Λατζόι. Τον Μάιο, 1.000 Λαλαίοι εισέβαλαν στο χωριό. Ο Β. όρμησε με εκατό άνδρες, οπότε ξέσπασε σκληρή μάχη, στην οποία βρήκε τον θάνατο μαζί με όλους τους συναγωνιστές του. Οι Λαλαίοι έκοψαν και κάρφωσαν το κεφάλι του σε ένα καμάκι και το περιέφεραν θριαμβευτικά στον Λάλα.
  Read 148 times

  Leave a comment

  Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.