Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012 15:38

  Βαλσαμάκης

  Written by
  Rate this item
  (0 votes)
  Βαλσαμάκης. Επώνυμο οικογένειας βυζαντινής καταγωγής, τα μέλη της οποίας μετά την Άλωση διασκορπίστηκαν στην Κρήτη, στα Ιόνια νησιά και στη Δύση, δημιουργώντας κλάδους της οικογένειας. Από τα μέλη της οικογένειας αυτής με δράση κατά τον 19ο αι., ξεχωρίζουν οι παρακάτω.

   1. Γεράσιμος (α’ μισό 19ου αι.). Όσο ήταν σπουδαστής στην Πίζα της Ιταλίας, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην αντίθεση μεταξύ Αδαμάντιου Κοραή και Παναγιώτη Κοδρικά για το γλωσσικό ζήτημα· υπέγραψε, μάλιστα, διαμαρτυρία για τις γλωσσικές αντιλήψεις του τελευταίου, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ της αρχαΐζουσας γλώσσας των πατριαρχικών εγγράφων.
   2. Δήμος (1785 – 1870). Λόγιος. Σπούδασε νομικά στην Ιταλία, όπου είχε αναπτύξει φιλικές σχέσεις με τους λόγιους της εποχής του και, κυρίως, με τον Αδαμάντιο Κοραή και τον Ιωάννη Καποδίστρια. Στα χρόνια της αγγλοκρατίας κατέλαβε διοικητικές θέσεις στην Ιόνιο Πολιτεία και τιμήθηκε για τη δράση του με τον αγγλικό Μεγαλόσταυρο των Αγίων Γεωργίου και Μιχαήλ. Διετέλεσε επίσης μέλος πολλών φιλολογικών και καλλιτεχνικών εταιρειών στην Ιταλία, στη Γαλλία και στην Αυστρία. Έγραψε ποιήματα και φιλολογικές και ιστορικές μελέτες στα ελληνικά και στα ιταλικά. Στο συνέδριο της Βιέννης (1815) είχε υποβάλει –ανεπίσημα– υπόμνημα για την τύχη των Ιόνιων Νήσων.
   3. Κωνσταντίνος (1798 – 1868). Γιατρός, φιλόσοφος και συγγραφέας. Ήταν αδελφός του Δήμου (2.). Το 1821 εγκαταστάθηκε στην Κύπρο, όπου εργάστηκε ως γιατρός. Συγκέντρωσε υλικό για την ιστορία και τη νομισματολογία της Επτανήσου και κατάρτισε συλλογή έργων αρχαίας τέχνης και φυσιολογίας. Η τελευταία βρίσκεται τώρα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από τα έργα του, έχει δημοσιευθεί μόνο ένα επικό ποίημά του, γραμμένο στα ιταλικά.
   4. Νικόλαος (Κεφαλονιά 1834 – 1914). Νομικός και πολιτικός. Ήταν μέλος της Ιονίου Βουλής και, μετά την ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα (1864), εξελέγη πολλές φορές βουλευτής Κεφαλληνίας. Διετέλεσε επίσης πληρεξούσιος (1863) και υπουργός Δικαιοσύνης (1879-80). Τέλος, διακρίθηκε ως κοινοβουλευτικός εισαγγελέας στην περιβόητη δίκη των Σιμωνιακών (βλ. λ. Σιμωνιακά).
   5. Παύλος (1775 – 1825). Νομικός και συγγραφέας. Έγραψε πολλές μελέτες, η σπουδαιότερη από τις οποίες αναφέρεται στον ενετικό ποινικό κώδικα.
   6. Σπυρίδων (Κεφαλονιά 1796 – Κέρκυρα 1863). Νομομαθής και ποινικολόγος. Σπούδασε νομικά στην Ιόνιο Ακαδημία και στην Ιταλία. Το 1843 εξελέγη βουλευτής Κεφαλληνίας και αργότερα διορίστηκε πρόεδρος πρωτοδικών στα Κύθηρα. Το 1845 προτάθηκε από τον Άγγλο αρμοστή Σίτον ως πρόεδρος της Ιόνιας Γερουσίας, αλλά ο διορισμός του ματαιώθηκε. Δημοσίευσε ανώνυμα δύο νομικές πραγματείες.
  Read 364 times

  Leave a comment

  Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.