Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012 14:52

  αυξητικές ουσίες

  Written by
  Rate this item
  (0 votes)
  αυξητικές ουσίες (Βιολ.). Ουσίες οι οποίες ευνοούν την αύξηση των οργανισμών. Οι ουσίες αυτές συνιστούν, κατά κύριο λόγο, ορμόνες. 
Στους ζωικούς οργανισμούς, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αυξητική ορμόνη, η οποία παράγεται από την υπόφυση και επιδρά σε διάφορα συστήματα του οργανισμού προάγοντας την αύξηση, για παράδειγμα, της μυϊκής μάζας, ενεργοποίηση του μεταβολισμού κ.ά. Η χρήση της αυξητικής ορμόνης για την προαγωγή της αύξησης βρίσκει εφαρμογές στη ζωική παραγωγή. Παλαιότερα, η ορμόνη αυτή χορηγείτο εξωγενώς ή με εμβάπτυνση των ζώων (για παράδειγμα, των ψαριών) μέσα σε διάλυμα το οποίο την περιείχε. Τα τελευταία χρόνια γίνονται πειράματα εισαγωγής των γονιδίων της αυξητικής ορμόνης σε ζώα με εμπορικό ενδιαφέρον για την αύξηση του μεγέθους τους. Για παράδειγμα, με αυτόν τον τρόπο έχουν παραχθεί διαγονιδιακοί σολομοί, το μέγεθος των οποίων είναι έως και 10 φορές μεγαλύτερο του κανονικού. Κανένας, ωστόσο, από τους οργανισμούς αυτούς δεν έχει διατεθεί στο εμπόριο.
Στα φυτά, τέτοιες ουσίες είναι οι αυξίνες, οι γιβερελίνες και οι κυτοκινίνες, οι οποίες στο σύνολό τους χαρακτηρίζονται ως φυτοορμόνες.
  Read 325 times

  More in this category: « Αυξησία αυξίς »

  Leave a comment

  Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.