altΗ λέξη «οίδημα», γενικά, σημαίνει «πρήξιμο, διόγκωση». Αυτό συμβαίνει κατά τυπικό τρόπο, όταν διαφεύγει υγρό από το εσωτερικό των αγγείων, προς τους ιστούς που τα περιβάλλουν, δημιουργώντας έτσι ένα τοπικό πρήξιμο. Η διαδικασία αυτή, μπορεί να συμβεί, είτε επειδή υπάρχει αυξημένη πίεση στα αγγεία, είτε επειδή δεν υπάρχουν αρκετές πρωτεΐνες στο αίμα, οι οποίες συγκρατούν το υγρό στο πλάσμα(το τμήμα του αίματος, το οποίο δεν περιέχει καθόλου κύτταρα).

  Πνευμονικό οίδημα, είναι ο όρος που χρησιμοποιείται όταν εμφανίζεται οίδημα στους πνεύμονες. Η περιοχή των πνευμόνων, η οποία βρίσκεται άμεσα δίπλα από τα μικρά αιμοφόρα αγγεία (τριχοειδή) του πνεύμονα, καταλαμβάνεται από μικροσκοπικούς σάκους, τις κυψελίδες, οι οποίες περιέχουν αέρα. Είναι το σημείο, όπου, το οξυγόνο από τον εισπνεόμενο αέρα, παραλαμβάνεται από το αίμα που διέρχεται από εκεί, ενώ συγχρόνως, το διοξείδιο του άνθρακος αποβάλλεται, μέσω της εκπνοής. Οι κυψελίδες, φυσιολογικά, έχουν λεπτό τοίχωμα, το οποίο επιτρέπει αυτή την ανταλλαγή των αερίων, εκτός εάν αυτά τα λεπτά τοιχώματα, χάσουν την ακεραιότητά τους

  Το πνευμονικό οίδημα συμβαίνει όταν οι κυψελίδες γεμίσουν με περίσσεια υγρού το οποίο έχει διαρρεύσει από τα αιμοφόρα αγγεία και έχει πλημμυρίσει τις κυψελίδες, αντί αέρα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ανταλλαγή των αερίων, με αποτέλεσμα δυσκολία στην αναπνοή και κακή οξυγόνωση του αίματος.

  Τί προκαλεί το πνευμονικό οίδημα;

  Τα αίτια που προκαλούν το πνευμονικό οίδημα, μπορούν να διαιρεθούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες: Σ’ αυτά που οφείλονται στην καρδιά (καρδιογενές πνευμονικό οίδημα) και σ’ αυτά που οφείλονται σε άλλα αίτια(μη καρδιογενές πνευμονικό οίδημα).

  Καρδιογενή αίτια πνευμονικού οιδήματος

  Η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, λόγω μειωμένης ικανότητας της καρδιάς να αντλεί κανονικά το αίμα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλά αίτια, όπως είναι οι αρρυθμίες, διάφορες ασθένειες ή η εξασθένηση του μυοκαρδίου, προβλήματα στις καρδιακές βαλβίδες κ.λ.π. Όλα αυτά τα αίτια, μπορούν να οδηγήσουν  σε συσσώρευση ποσότητας αίματος, μεγαλύτερης από την συνήθη, με αποτέλεσμα την έξοδο υγρού στις κυψελίδες.

  Μη καρδιογενές πνευμονικό οίδημα

  Τα αίτια του μη καρδιογενούς πνευμονικού οιδήματος, μπορούν να είναι τα ακόλουθα:

  •    Το σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Δυσχέρειας(ARDS).Πρόκειται για δυνητικά σοβαρή κατάσταση, που προκαλείται από σοβαρές λοιμώξεις, τραυματισμούς, εισπνοή τοξικών αερίων, κάπνισμα κοκαΐνης, ισχυρή ακτινοβολία των πνευμόνων κ.λ.π. Στις καταστάσεις αυτές, μειώνεται η ακεραιότητα των κυψελίδων, με αποτέλεσμα την έξοδο υγρών εντός αυτών.

  •    Νεφρική ανεπάρκεια, με αποτέλεσμα την αδυναμία του οργανισμού να αποβάλλει υγρά και έτσι να δημιουργείται πνευμονικό οίδημα

  •    Πνευμονικό οίδημα, λόγω απότομης ανόδου σε μεγάλο υψόμετρο(μεγαλύτερο από 3.000 μέτρα)

  •    Νευρογενές πνευμονικό οίδημα (τραυματισμός και αιμορραγία του εγκεφάλου, σπασμοί ή διάφορες εγχειρήσεις στον εγκέφαλο)

  •    Σε περιπτώσεις απότομης επέκτασης των πνευμόνων, όπως μετά από αφαίρεση πλευριτικού υγρού

  •    Σπανίως, σε λήψη υπερβολικής ποσότητας ηρωίνης ή μεθαδόνης

  •    Η υπερβολική λήψη ασπιρίνης ή η χρόνια υψηλή δόση ασπιρίνης, μπορεί να οδηγήσει σε τοξικά επακόλουθα και στην πρόκληση πνευμονικού οιδήματος

  •    Άλλες, σπανιότερες καταστάσεις μη καρδιογενούς πνευμονικού οιδήματος, μπορεί να είναι  η πνευμονική εμβολή, η βλάβη του πνεύμονα μετά από μετάγγιση, μερικές ιογενείς λοιμώξεις και τέλος, η εκλαμψία, επί εγκύων alt Ποιά είναι τα συμπτώματα του πνευμονικού οιδήματος;

  Το συχνότερο σύμπτωμα του πνευμονικού οιδήματος, είναι η δύσπνοια. Αυτή μπορεί να είναι απότομη ή βαθμιαία, ανάλογα με το πόσο γρήγορα εξελίσσεται το πνευμονικό οίδημα. Άλλα συμπτώματα, περιλαμβάνουν την εύκολη κόπωση, γενικευμένη αδυναμία ,ζάλη και κατά την ακρόαση με το στηθοσκόπιο, συγκεκριμένους και χαρακτηριστικούς ήχους, που αντιστοιχούν με τον παφλασμό των υγρών εντός του πνεύμονα, από το αέρα της αναπνοής. Επίσης, κατά την εξέταση του αίματος, διαπιστώνεται υποξία, δηλαδή χαμηλή στάθμη οξυγόνου στο αίμα.

  Πώς γίνεται η διάγνωση του πνευμονικού οιδήματος;

  Η διάγνωση του πνευμονικού οιδήματος, κατά τυπικό τρόπο, γίνεται με μία απλή ακτινογραφία θώρακος, στην οποία εμφανίζονται χαρακτηριστικά σημεία του πνευμονικού οιδήματος. Άλλα διαγνωστικά εργαλεία, που χρησιμοποιούνται για να διευκρινισθεί η ακριβής αιτία του πνευμονικού οιδήματος, είναι  η μέτρηση του ΒNP (Plasma B-type natriuretic peptide), το οποίο είναι ένας πρωτεϊνικός δείκτης, ο οποίος αυξάνεται στο αίμα, λόγω της διατάσεως των διαμερισμάτων της καρδιάς. Εκτός απ’ αυτές τις απλές, συμβατικές μεθόδους, χρησιμοποιούνται και διάφορες άλλες μέθοδοι, περισσότερο επεμβατικές, όπως καθετηριασμοί κ.λ.π. με τις οποίες καθίσταται δυνατός και ο προσδιορισμός της αιτίας (καρδιογενές ή μη καρδιογενές πνευμονικό οίδημα).

  Πηγή: Υγείαonline.gr

  Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline