ΞΕΝΟ ΣΩΜΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ

Ένα ξένο σώμα στην επιφάνεια του ματιού μπορεί να προκαλέσει πόνο, κοκκίνισμα και ευαισθησία στο φώς. Το ξένο σώμα συχνά προκαλεί ανεξέλεγκτο δάκρυσμα και ανοιγόκλεισμα του ματιού. Αν και τα υμπτώματα αυτά μπορεί να μειωθούν, ακόμα και αν το σώμα παραμένει στο μάτι, το αντικείμενο πρέπει να βγει απαραιτήτως από οφθαλμίατρο για να προληφθεί μόλυνση που μπορεί να προκαλέσει τύφλωση.
Για να εμποδίσετε το άτομο να τρίψει το μάτι του, σκεπαστέ και τα δυο μάτια με μαλακά ταμπόν και δέστε τα ελαφρά για να κρατηθούν στη θέση του§, δένοντας ένα κομμάτι καθαρή γάζα γύρω από το κεφάλι του

θύματος. Πηγαίνοντας στο νοσοκομείο, κρατήστε το θύμα σε πρηνή θέση.
Επιφανειακά ξένα σώματα, όπως οι βλεφαρίδες και μικρές ακαθαρσίες, που βρίσκονται στο ασπράδι του ματιού ή στο μέσα μέρος του βλεφάρου, μπορεί ναφαιρεθούν στο σπίτι.

ΠΩΣ ΝΑ ΒΓΑΛΕΤΕ ΤΟ ΞΕΝΟ ΣΩΜΑ:


1Πλύνετε τα χέρια σας και βάλτε το άτομο να καθίσει σε μέρος με επαρκή φωτισμό. Πείτε του να κοιτάζει ψηλά, ενώ εσείς τραβάτε προς τα κάτω με προσοχή το κάτω βλέφαρο. Αν μπορείτε να δείτε το ξένο σώμα, δοκιμάστε να το βγάλετε με την υγρή άκρη ενός καθαρού πανιού.
2Αν δεν το βλέπετε, σπρώξτε απαλά το επάνω βλέφαρο κάτω και προς τα εμπρος, πάνω από το κάτω βλέφαρο και αφήστε το να γλιστρήσει πίσω. Ετσι, μπορεί ν' αποκολληθεί μόνο του το ξένο σώμα.
3Αν το ξένο σώμα παραμένει στη θέση του, πείτε στο άτομο να κοιτάξει κάτω, ενώ εσείς διπλώνετε πάνω σ' ένα σπιρτόξυλο το επάνω βλέφαρο. Αν μπορέσετε να δείτε το αντικείμενο, βγάλτε το με την υγρή άκρη ενός καθαρού υφάσματος.
4Αν όλες οι προσπάθειες αποτύχουν, σκεπαστέ ελαφρά το μάτι μ' ένα μαλακό ταμπόν και ζητήστε ιατρική βοήθεια.