ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑ

Η άρθρωση που παθαίνει πιο συχνά διάστρεμμα είναι ο αστράγαλος, από στραβοπάτημα με το έξω μέρος του πέλματος, που μπορεί να τεντώσει ή να σκίσει τους συνδέσμους που συγκρατούν την άρθρωση του αστραγάλου. Μπορεί επίσης να πειραχτεί ο θύλακος που περιβάλλει την άρθρωση. Το διάστρεμμα προκαλεί επώδυνο πρήξιμο στην άρθρωση, που γίνεται πιο επώδυνο με την κίνηση. Ένα βαρύ διάστρεμμα μπορεί να

μην ξεχωρίζει από ένα κάταγμα. Αν αμφιβάλλετε, αντιμετωπίστε το σαν ΚΑΤΑΓΜΑ

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑ ΑΣΤΡΑΓΑΛΟΥ:
1Το άτομο μπορεί να μην είναι σε θέση να κινήσει την • τραυματισμένη άρθρωση και να πατήσει το πόδι αυτό. Βοηθήστε το να καθίσει σε άνετη θέση και βάλτε στην άρθρωση κρύε? κομπρέσες επί 30 λεπτά.
2Σκεπαστέ το με γάζα και δέστε το με επίδεσμο, τυλίγοντας δύο φορές το πόδι. Φέρτε τον επίδεσμο από πάνω και γύρω από τον αστράγαλο.
3Συνεχίστε το δέσιμο με επίδεσμο σε σχήμα 8, με κάθε στροφή επιδέσμου να επικαλύπτει την προηγούμενη κατά τα 3/4 του πλάτους της.
4Συνεχίστε μέχρι να • σκεπαστούν τελείως το πέλμα (όχι τα δάχτυλα), ο αστράγαλος και το κάτω μέρος της κνήμης. Στερεώστε την άκρη του επιδέσμου. Ζητήστε ιατρική βοήθεια.