ΔΑΓΚΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΣΜΑΤΑ

Πολλά και διάφορα θηλαστικά, έντομα, φίδια και άλλα ζώα μπορούν να μας πληγώσουν δαγκώνοντας ή κεντρίζοντας. Κάθε είδος πληγής απαιτεί ελαφρά διαφορετικές πρώτες βοήθειες.

ΔΑΓΚΩΜΑΤΑ ΘΗΛΑΣΤΙΚΩΝ

Κάθε δάγκωμα από κατοικίδιο (όπως ένας σκύλος) ή ένα άγριο ζώο (όπως μια νυφίτσα) ή από άνθρωπο, απαιτεί ιατρική φροντίδα. Το δάγκωμα μπορεί να μολυνθεί αν δεν το περιποιηθούμε γρήγορα και περικλείνει τον κίνδυνο επιπλοκής σε τέτανο ή λύσσα.

ΚΕΝΤΡΙΣΜΑΤΑ ΕΝΤΟΜΩΝ
Τα κεντρίσματα εντόμων (π.χ. σφήκας ή μέλισσας) προκαλούν κοκκίνισμα, πόνο και πρήξιμο, που διαρκούν περίπου 48 ώρες. Αν και κανονικά χρειάζονται εκατοντάδες κεντρίσματα εντόμων για να απειλήσουν τη ζωή ενός ενήλικου, περίπου ένα άτομο στα 200 είναι αλλεργικό στο δηλητήριο των εντόμων. Μια αλλεργική αντίδραση στο κέντρισμα μπορεί να προκαλέσει ζαλάδα, πρήξιμο στο πρόσωπο, ένα εξάνθημα που προκαλεί φαγούρα, δύσπνοια, εμετό και μπορεί να οδηγήσει σε σοκ (σελίδα 434). Αυτή η σοβαρή κατάσταση, που λέγεται αναφυλακτικό σοκ, συνήθως παρουσιάζεται μόνο σε ανθρώπους που έχουν κεντριστεί παλιότερα και έχουν γίνει υπερευαίσθητοι.

Πώς ν' αντιμετωπίσετε τα κεντρίσματα εντόμων:
1Βγάλτε το κεντρί που έχει μείνει στο δέρμα, ξύνοντας το με τη λεπίδα ενός μαχαιριού ή με μια βελόνα. Μην το τραβάτε με τα δάχτυλα σας ή με λαβίδα. Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να το πιέσετε και να βγει περισσότερο δηλητήριο στην πληγή.
2Πλύνετε την περιοχή του κεντρίσματος με σαπούνι και νερό και βάλτε αλοιφή υδροκορτιζόνης ή ασθενές διάλυμα αμμωνίας, για ν' αντιδράσει στην οξύτητα του κεντριού.
3Βάλτε κρύες κομπρέσες ή πάγο, για να περιοριστεί το πρήξιμο. Αν παρουσιαστούν συμπτώματα αναφυλακτικού σοκ, εφαρμόστε τις πρώτες βοήθειες για σοκ και ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.
4Ένα κέντρισμα στο στόμα μπορεί να είναι επικίνδυνο, γιατί το πρήξιμο
μπορεί να εμποδίσει την αναπνοή. Ζητήστε αμέσως  βοήθεια και δώστε στο θύμα να πιπιλίσει παγάκια 

ΔΑΓΚΩΜΑ ΦΙΔΙΟΥ
45.000 περίπου άνθρωποι το χρόνο δαγκώνονται από φίδια ση$ ΗΠΑ, αλλά ο αριθμός των θανάτων είναι μικρότερος από 20. Αυτό κατά ένα μέρος οφείλεται στο ότι τα πιο πολλά δαγκώματα γίνονται από μη ιοβόλα είδη. Επιπλέον, τα πιο πολλά δαγκώματα από ιοβόλα φίδια μπορεί να θεραπευτούν αποτελεσματικά, αν μπορέσει να μεταφερθεί το θύμα γρήγορα σε νοσοκομείο.

Πώς ν' αντιμετωπίσετε ένα δάγκωμα φιδιού:
1.Πλύνετε με νερό και σαπούνι το μέρος γύρω από την πληγή και δώστε ένα ελαφρό αναλγητικό.
2.Ακινητοποιήστε το μέλος που έχει δαγκωθεί και κρατή-, στε το θύμα ακίνητο. Μη σηκώνετε το πληγωμένο μέλος.
3.Αν το θύμα έχει, χλωμιάσει ή ιδρώνει, νιώθει λιποθυμία ή έχει δυσκολία στην αναπνοή, ξαπλώστε το κάτω και κρατήστε το ζεστό.
4.Αν το θύμα έχει ναυτία, γυρίστε το στο πλευρό, έτσι ώστε να βγαίνει οποιαδήποτε έκκριση του έξω από το στόμα. Ζητήστε ιατρική βοήθεια.