ΠΝΙΓΜΟΣ

Σε περίπτωση πνιγμού, πρέπει ν' αρχίσετε ΤΕΧΝΗΤΗ ΑΝΑΠΝΟΗ (σελ. 431-433) αμέσως, αν το θύμα δεν αναπνέει. Ζητήστε βοήθεια και μετακινήστε αμέσως το θύμα σε σκληρή επιφάνεια (π.χ. προβλήτα, πλοίο ή στην ακτή). Αν το θύμα βρίσκεται σε ρηχά νερά, προσπαθήστε ν' αποκαταστήσετε την αναπνοή του μέσα στο νερό. Μετά, μεταφέρετε το σε ασφαλές μέρος, διατηρήστε το ζεστό με ρούχα ή κουβέρτες και ζητήστε

από κάποιον να φέρει ιατρική βοήθεια. Μείνετε με το θύμα. (Σας συνιστούμε τα μαθήματα για τη σωτηρία από πνιγμό που θα εξασφαλίσουν και τη δική σας ασφάλεια και την ασφάλεια του θύματος).

ΑΠΟΦΡΑΞΗ ΑΝΑΠΝΟΗΣ
Αν κάποιο αντικείμενο φράξει την αναπνευστική οδό και η αναπνοή γίνεται δύσκολη ή αδύνατη, χρειάζεται επείγουσα πρώτη βοήθεια, όπως η κίνηση Χάιμλιχ (κάτω). Στους ενήλικους, το ξένο σώμα είναι συνήθως ένα ψαροκόκαλο ή ένα κομμάτι κρέας. Στα παιδιά, που η αναπνευστική οδός είναι πιο στενή, το ξένο σώμα μπορεί να είναι ένα φιστίκι ή ένα παιχνίδι.

ΑΝ ΤΟ ΘΥΜΑ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ:
1Πιάστε το θύμα από πίσω με τη μια γροθιά βαλμένη κάτω από το στέρνο με τον αντίχειρα προς τα μέθα και με το άλλο χέρι πάνω από τη γροθϊά'.

2Κάντε μια γρήγορη, σαν σπρώξιμο, κίνηση προς τα μέσα  και επάνω. Επαναλάβετε, αν είναι αναγκαίο.

ΑΝ ΧΟ ΘΥΜΑ ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ:
1.Βάλτε την παλάμη του ενός χεριού σας στη μέση της κοιλιάς του ασθενούς, λίγο πάνω από τον αφαλό. Βάλτε το άλλο χέρι σας από πάνω και πιέστε κάτω και προς τα πάνω, προς το κεφάλι, με μια γρήγορη κίνηση. Επαναλάβετε, αν χρειαστεί.
2Αν οι προσπάθειες σας αποτύχουν, γείρτε το κεφάλι προς τα πίσω, ανοίξτε το στόμα και προσπαθήστε να βγάλετε το αντικείμενο με το δάχτυλο σας. Αν η αναπνοή σταματήσει, κάντε ΤΕΧΝΗΤΗ ΑΝΑΠΝΟΗ (σελίδα 431-433) και ζητήστε βοήθεια.

ΑΝ ΕΝΑ ΜΩΡΟ ΠΝΙΓΕΤΑΙ: 
1Στηρίξτε   το μωρό κατά μήκος του χεριού σας, σταθεροποιώντας το κεφάλι του από το σαγόνι του.

2Με την παλάμη του χεριού σας δώστε πολλά ελαφρά χτυπήματα ανάμεσα στις ωμοπλάτες. Αν η μέθοδος αυτή δεν αποδώσει, γυρίστε το παιδί ανάποδα και δώστε του τέσσερα γρήγορα σπρωξίματα στο στήθος.