ΑΔΥΝΑΤΗ Η ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΑΝΑΠΝΟΗ

Αν συναντήσετε κάποιο άτομο που έχει αδύνατη αναπνοή, κοντανασαίνει ή αναπνέει με κόπο, μείνετε μαζί του και ζητήστε από κάποιον να φέρει βοήθεια. Αν ίο άτομο δεν αναπνέει, δε θα παρατηρήσετε ανεβοκατέβασμα του στήθους ή της κοιλιάς και το χρώμα του θα είναι γκριζογάλανο. Το πιο σημαντικό είναι ότι δε θ' ακούσετε ή δε θα νιώσετε να βγαίνει αέρας από το θύμα. Αν έχετε αμφιβολία, αν το θύμα

αναπνέει ή όχι, γονατιστέ πολύ κοντά του και στρίψτε το κεφάλι σας έτσι, ώστε το αφτί σας να είναι ακριβώς πάνω από τη μύτη και το στόμα του.
Αν το θύμα αναπνέει, θα ακούσετε τον αέρα που βγαίνει και θα νιώσετε την ανάσα του στο αφτί σας. Αν το θύμα δεν αναπνέει, πρέπει να του κάνετε τεχνητή αναπνοή, αναπνέοντας κατευθείαν στους πνεύμονες του, είτε με τη μέθοδο στόμα με στόμα, είτε με τη μέθοδο στόμα με μύτη.

ΤΕΧΝΗΤΗ ΑΝΑΠΝΟΗ ΣΤΟΜΑ ΜΕ ΜΥΤΗ
Για να εφαρμόσετε τη μέθοδο στόμα με μύτη, γείρετε πρώτα το κεφάλι του θύματος προς τα πίσω, χρησιμοποιώντας την παλάμη του χεριού σας. Με
τα δάχτυλα του άλλου χεριού σας κλείστε το στόμα του, σηκώνοντας το πιγούνι του.
Πάρτε βαθιά αναπνοή, κλείστε το στόμα σας γύρω από τη μύτη του θύματος και φυσήξτε μέσα σ' αυτή. Πάρτε το στόμα από τη μύτη και κρατήστε το στόμα του ανοιχτό, για να φύγει ο αέρας. Επαναλάβετε κάθε 5 δευτερόλεπτα.
ΤΕΧΝΗΤΗ ΑΝΑΠΝΟΗ: ΣΤΟΜΑ ΜΕ ΣΤΟΜΑ
1 Καθαρίστε γρήγορα το • στόμα και τις αναπνευστικές οδούς από κάθε ξένο σώμα με τα δάχτυλα σας. Χαλαρώστε τα ρούχα γύρω από το λαιμό και το στήθος του θύματος.
2 Για ν' ανοίξετε τις αναπνευστικές οδούς του θύματος, γείρετε το κεφάλι του προς τα πίσω, βάζοντας το ένα χέρι στο μέτωπο και μετά βάζοντας τα δάχτυλα του άλλου χεριού σας κάτω από το κόκαλο του πιγουνιού του.

3 Χρησιμοποιώντας το • χέρι που βρίσκεται στο μέτωπο του θύματος, πιέστε και κλείστε το ρουθούνι. Πάρτε βαθιά αναπνοή, σφραγιστέ το στόμα του θύματος με το δικό σας και εκπνεύστε. Γυρίστε να δείτε αν σηκώνεται το στήθος του θύματος. Πάψτε να φυσάτε όταν φουσκώνει το στήθος.
4 Φυσήξτε δύο γεμάτες αναπνοές στο στόμα του θύματος.
• Αν το στήθος του θύματος δεν πέφτει με την εκπνοή, γυρίστε τα δάχτυλα σας και πάλι γύρω από το στόμα του για να ελέγξετε αν φράσσονται οι αναπνευστικές οδοί από ξένο σώμα. Ξαναρχίστε   τεχνητή αναπνοή στόμα με στόμα. Βεβαιωθείτε ότι παίρνετε βαθιά αναπνοή ανάμεσα σε   κάθε ανάσα. Συνεχίστε με ρυθμό 12 αναπνοών το λεπτό, μέχρις ότου δείτε το θύμα ν'   αναπνέει μόνο του.

ΤΕΧΝΗΤΗ ΑΝΑΠΝΟΗ ΣΕ ΒΡΕΦΟΣ Ή ΜΙΚΡΟ ΠΑΙΔΙ

Κλείστε με το στόμα σας το στόμα και τη  μύτη. Μη γέρνετε το κεφάλι πολύ προς τα πίσω, γιατί μπορεί να κλείσετε τις αναπνευστικές οδούς. Αναπνεύστε ήρεμα στους πνεύμονες, με ρυθμό μια αναπνοή κάθε 2 με 3 δευτερόλεπτα.