ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΤΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ η κυρία αιτία θανάτων και αναπηρίας μέχρι την ηλικία των 44. Η οικονομική ανάπτυξη και ο μεγαλύτερος ελεύθερος χρόνος φαίνεται ότι μεγαλώνουν τον κίνδυνο ατυχημάτων. Για παράδειγμα, ο αριθμός των ανθρώπων που χρησιμοποιούν τροχοφόρα οχήματα αυξάνεται, όπως και η χρήση ηλεκτρικών συσκευών στο σπίτι. Ευτυχώς, σι πιο πολλοί τραυματισμοί από ατυχήματα είναι

επιπόλαιοι και απαιτούν μόνο βασικές πρώτες βοήθειες. Όμως, η ικανότητα ν' αντιμετωπίσετε μια επείγουσα κατάσταση που απειλεί τη ζωή είναι πολύτιμη και μπορεί να σημαίνει τη διαφορά ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο. Όταν μένουν μόνο λίγα λεπτά ζωής στο θύμα ενός ατυχήματος, το πρώτο πρόσωπο που βρίσκεται στη σκηνή πρέπει να μπορεί να προβεί αμέσως στην παροχή πρώτων βοηθειών. Οι πληροφορίες στο κεφάλαιο αυτό αποσκοπούν στο να σας βοηθήσουν ν' αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά και τα ελαφρά και τα σοβαρά ατυχήματα που αφορούν στον εαυτό σας και στους άλλους. Το κεφάλαιο διαιρείται σε δυο τμήματα.

Το πρώτο τμήμα, 

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ,
δίνει οδηγίες που θα σας βοηθήσουν ν' αντιδράσετε με ασφάλεια σε μια επείγουσα κατάσταση. Η εικονογραφημένη, βήμα - βήμα, σειρά, σας βοηθάει να ορίσετε τις ευθύνες σας σαν χορηγός πρώτων βοηθειών. Σε μερικές περιπτώσεις, ο στόχος των αρχικών πρώτων βοηθειών είναι να εμποδίσουν να χειροτερέψει μια αρρώστια ή τραυματισμός, να ζητήσουν τη βοήθεια γιατρού ή ειδικού ή άλλου εκπαιδευμένου προσωπικού και να καθησυχάσουν το θύμα του ατυχήματος. Αν δεν είναι δυνατόν να βρεθεί ιατρική βοήθεια, μπορεί να είναι απαραίτητη η σωστή χρήση μεθόδων σωτηρίας της ζωής, για να σταματήσουν βαριές αιμορραγίες ή να αποκατασταθεί η αναπνοή. Το δεύτερο τμήμα, ΤΟ Α-Ω ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, δίνει σε γενικές γραμμές οδηγίες για την αντιμετώπιση κοινών μικροτραυματισμών, όπως είναι κοψίματα, γδαρσίματα και ρινορραγίες που συχνά συμβαίνουν ιίέσα και γύρω απ' το σπίτι. Περιλαμβάνονται επίσης μέτρα για τη βελτίωση της ασφάλειας στο σπίτι και μια εικονογραφημένη λίστα αντικειμένων που πρέπει να φυλάτε στο κουτί πρώτων βοηθειών του σπιτιού σας. Μερικές από τις αρρώστιες και τους τραυματισμούς που καλύπτονται στο τμήμα αυτό απαιτούν μόνο βασικές πρώτες βοήθειες, εκτός αν δημιουργηθούν επιπλοκές. Όμως, το τμήμα εξηγεί καθαρά πότε πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια. Εξοικειώνοντας τον εαυτό σας με τη βασική τεχνική πρώτων βοηθειών που περιγράφεται στο βιβλίο αυτό, θα είστε καλύτερα προετοιμασμένοι για μια επείγουσα κατάσταση. Όμως, συνιστάται και η επίσημη εκπαίδευση για να μάθετε τα σωστά μετρά σωτηρίας της ζωής, όπως την καρδιοπνευμονική ανάνηψη και την κίνηση Χάιμλιχ. Κανένα βιβλίο δεν μπορεί να αντικαταστήσει την εμπειρία που θα αποκτήσετε από τα μαθήματα πρώτων βοηθειών. Στην πραγματικότητα, θα πρέπει να επιχειρήσετε την καρδιοπνευμονική ανάνηψη μόνο αν έχετε λεπτομερείς γραπτές οδηγίες ή »ν έχετε εκπαιδευτεί στην τεχνική αυτή. Για πληροφορίες, ελάτε σε επαφή με την τοπική σας οργάνωση για την καρδιά ή τον Αμερικανικό Εθνικό Ερυθρό Σταυρό.

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Αν αντιμετωπίσετε μια επείγουσα κατάσταση, πρέπει να προσφέρετε επί τόπου όποιες πρώτες βοήθειες μπορείτε, ενώ, παράλληλα, θα ζητήσετε -ο ίδιος ή με κάποιον άλλο- επαγγελματική βοήθεια. Διαπιστώστε αν το θυμα αναπνέει και αν χτυπάει η καρδιά.του (βλέπε σελ. 428-433). Βάλτε το θυμα σε όσο μπορείτε πιο άνετη θέση και προσφέρετε του τις πρώτες βοήθειες για κάθε ένδειξη σοκ (βλέπε σελ. 434).

Σε μερικές περιπτώσεις, ο πιο γρήγορος τρόπος να εξασφαλίσετε ιατρική μέριμνα είναι να πάτε οι ίδιοι το άτομο στο κοντινότερο νοσοκομείο. Όμως, μην προσπαθήσετε να κινήσετε τον άρρωστο με δική σας ευθύνη, αν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχει τραύμα στην πλάτη ή αν το θυμα νιώθει μεγάλη ανησυχία ή έχει χάσει τις αισθήσεις του. Να θυμάστε ότι πρέπει να μετακινήσετε το θυμα: αν αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο, αν είναι κοντά σε φωτιά, δηλητηριώδεις αναθυμιάσεις, πιθανή έκρηξη, ένα κτίριο υπό κατάρρευση κλπ.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΠΕΙΓΟΥΣΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
1.Διαπιστώστε πρώτα αν αναπνέει το θύμα. Αν δεν αναπνέει, αρχίστε ΤΕΧΝΗΤΗ ΑΝΑΠΝΟΗ (σελ. 431-433).
2. Αν το θύμα δεν αντιδρά, έλεγξτε αν χτυπάει
η καρδιά ίου. Αν δεν διαπιστώσετε χτύπο καρδιάς, ή σφυγμό σιον καρπό ή ίο λαιμό, αρχίστε ΚΑΡΔΙΟΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΑΝΑΝΗΨΗ (σελ. 428-429), αν γνωρίζετε την τεχνική.
3. Ελέγξτε κάθε ΒΑΡΙΑ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ (σελίδα 440).
4 · Φροντίστε κάθε ΒΑΡΥ ΕΓΚΑΥΜΑ (σελίδα 441).
5· Προσέξτε για σημάδια σοκ (σελίδα 434).