Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012 13:23

αρουραίος

Written by
Rate this item
(0 votes)
αρουραίος (Ζωολ.). Κοινή ονομασία διαφόρων τρωκτικών θηλαστικών της οικογένειας των μουριδών. Μοιάζουν με τους ποντικούς, αλλά έχουν μεγαλύτερο μέγεθος. Η ονομασία αυτή αναφέρεται κυρίως στα είδη του γένους Rattus, αν και χρησιμοποιείται και για άλλα συγγενικά γένη της ίδιας οικογένειας, όπως είναι τα Microtus, Phenacomys, Ondatra, Cricetomys (βλ. λ. κρικετόμυς) κ.ά. 
Οι α. του γένους Rattus έχουν κυλινδρικό σώμα, κοντό και χοντρό ρύγχος, μικρά αφτιά και μακριά ουρά, η οποία καλύπτεται από μικρές και αραιές τρίχες. Ως κοινός α. χαρακτηρίζεται το είδος Rattus norvegicus που είναι ιθαγενές της Ασίας, ωστόσο είναι ευρέως διαδεδομένο στην Ευρώπη, ενώ έχει εισαχθεί και στην Αμερική. Οι α. αυτοί έχουν μήκος σώματος 18-25 εκ., ενώ η ουρά τους φθάνει σε μήκος τα 16-21 εκ. Σκάβουν εκτεταμένα υπόγεια συστήματα, στα οποία διαβιούν σε οικογενειακές ομάδες. Μπορούν να αναπαράγονται πολύ γρήγορα: το θηλυκό είναι αναπαραγωγικά ώριμο από ηλικία 3 μηνών και παράγει 4-10 μικρά ανά γέννα, αν και έχουν καταγραφεί ακόμη μεγαλύτεροι αριθμοί· όταν η τροφή είναι άφθονη, το θηλυκό μπορεί να γεννά κάθε τέσσερις εβδομάδες. Τρέφονται με ποικιλία τροφών, ωστόσο είναι ιδιαίτερα καταστροφικά για τις καλλιέργειες· ο λόγος είναι ότι επειδή προσαρμόζονται πολύ εύκολα στο περιβάλλον τους, έχουν την τάση να εκμεταλλεύονται οποιαδήποτε πηγή τροφής βρίσκεται σε αυτό. Το είδος Rattus norvegicus είναι γνωστό ως καφέ αρουραίος και είναι μεγαλύτερο σε μέγεθος από το άλλο κοινό είδος α. (Rattus rattus), το οποίο είναι γνωστό ως μαύρος α. Οι α. αυτοί είναι πολύ πιο δραστήριοι, πιο γρήγοροι και έχουν μεγαλύτερα αφτιά από τους καφέ α. Φθάνουν σε μήκος τα 16-21 εκ. και η ουρά τους είναι μεγαλύτερη (19-25 εκ.).
Οι α. θεωρούνται επιβλαβή ζώα επειδή αποτελούν φορείς πολλών ασθενειών, γι’ αυτό και καταπολεμούνται από τον άνθρωπο με διάφορα μέσα, όπως παγίδες, δηλητηριασμένα δολώματα κλπ.
Read 370 times

More in this category: « Αρούμπα Αρούσα »

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.